Creatief

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Creativiteit)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yin yang.svg Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!
Deze kinderen zijn creatief bezig

Als je creatief bent, heb je het vermogen om nieuwe dingen te bedenken en/of te creëren (maken). Dit kan je bijvoorbeeld doen door te tekenen, schilderen of kleien, een liedje te maken. Maar het kan eigenlijk op allerlei gebieden.

Een uitvinder zal op zijn of haar vakgebied ook creatief moeten zijn om tot nieuwe vindingen te komen. Het zelfde geldt voor een componist als het gaat om het bedenken van een muziekstuk. Of een schrijver die een nieuw boek wil schrijven. Ook een kok heeft creativiteit nodig om tot een nieuw en smakelijk gerecht te komen.

Creatieve mensen kunnen als het ware "buiten de box" denken. Er wordt ook gezegd dat ze niet "op de gebaande paden blijven". Dat wil zeggen dat ze de dingen niet op de gebruikelijke manier doen, maar iets anders proberen. Dit is een denkproces en een probeerproces waarbij je proefondervindelijk iets doet. Het wordt ook wel trial and error genoemd. Vervolgens kijk je of het werkt of bevalt. Is dat niet het geval dan kun je een stap terug doen of zelfs opnieuw beginnen. Je leert dus al doende.

Bij "buiten de box" denken kan iemand een manier van doen of denken gebruiken uit een heel ander vakgebied.

Een goed voorbeeld hiervan was het orgelboek voor een draaiorgel. De geponste gaten bepalen of een instrument in het draaiorgel speelt en voor hoelang. Dit werd ook toegepast voor het maken van patronen in de textiel industrie op weefmachines. Veel later zou het ook gebruikt worden als de enen en nullen (aan en uit) in de telex en nog weer later in de computer technologie.

Je gebruikt dan oude kennis (concepten) voor of in een nieuwe toepassing. Maar ook kun je zomaar op iets heel nieuws komen.

Kinderen zijn vaak van nature nog ongeremd en proberen van alles uit. Van hunzelf mag eigenlijk nog alles en niets moet. Dit aanrommelen is belangrijk voor het creatieve denkproces. Helaas wordt dat door volwassenen niet altijd zo begrepen. Natuurlijk speelt veiligheid hierbij een rol en er zijn regels waar je je aan hoort te houden.

Creatief zijn

Creatief zijn betekent dat je zélf iets maakt.

Je creatie hoeft niet per se kunstzinnig of goed en moeilijk te zijn. Als het van jou is, is het eigenlijk al een vorm van kunst. Het kan zomaar, dat je een idee krijgt om iets te maken, doordat je ergens over fantaseert.

Het "buiten de box" denken gebeurt ook bij alledaagse beroepen. Dat wil zeggen dat je een bestaand iets op een andere manier gebruikt. Bijvoorbeeld een monteur van de ANWB wegenwacht moet iets aan een auto repareren, maar heeft eigenlijk niet de goede spullen bij zich zoals ze die in een garage hebben. Met een creatieve noodoplossing kan hij of zij de klant toch op weg helpen.

Hun tijd ver vooruit

Het is al vaker gebeurd dat filmmakers of stripfiguur tekenaars dingen verzonnen die nog niet bestonden. Dat zie je bijvoorbeeld bij sciencefiction. Vele jaren later hebben technische mensen het voor elkaar gekregen om het daadwerkelijk te maken. De eerste ruimteraket was een verzinsel van Jules Verne. Zijn creatie zou 100 jaar later er niet eens zo ver er vanaf zitten. Ook een soort mobiele telefoon werd in oude sciencefiction films als Star Trek gebruikt terwijl ze nog niet eens bestonden. 50 jaar later was het werkelijkheid.

Het grappige is dus dat creatievelingen iets verzinnen, ver voordat de wetenschappers en technici het voor elkaar kunnen krijgen en dat het er uiteindelijk bijna hetzelfde uit ziet (niet altijd natuurlijk). Dat betekent dus dat het idee van de één een stimulatie kan zijn voor de ander.

Ook (creatief) spelen is leren

Daarom is spelen met bijvoorbeeld LEGO of knutselen, maar ook muziek maken goed voor de ontwikkeling van je hersenen. Soms wil je iets maken wat niet meteen lukt (dus juist niet iets namaken aan de hand van een handleiding of bouwvoorbeeld, maar zélf met je eigen fantasie). Door te blijven proberen kom je vaak wel tot een oplossing. De kunst afkijken van een voorbeeld is op zich goed, want je leert zo de mogelijkheden te ontdekken. Het is handig om te weten hoe je iets moet doen, hoe iets in elkaar zit, enzovoort. Je raakt zo steeds vaardiger. Maar als je het echt daarna zelf kunt verzinnen wordt het nog leuker, beter, spannender, en: het zal je nog meer voldoening geven!

Dat merk je ook in de muziek. Iemand kan heel technisch een stuk muziek spelen vanaf papier (notenschrift), maar het wordt nog mooier als die persoon het uit het hoofd kan spelen en er kleine variaties aan kan toevoegen zodat het meer met gevoel gespeeld wordt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Creatief&oldid=844117"