Schilderen

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Een schilderij van een kunstschilder die schildert

Schilderen is een beeldende techniek waarbij je met verf door middel van lijnen, punten, vlekken of vlakken een voorstelling maakt. Maar de deuren, kozijnen, planken en wanden van een huis kun je ook schilderen. De kunstschilder maakt bewust een voorstelling, een beeld. De huisschilder doet het om een beschermende laag aan te brengen, waarbij er vaak wel sprake is van een verfraaiing (het huis knapt er van op). Soms is er nauwelijks verschil. Denk aan een muurschildering op de gevel van een huis.

Het schilderen wordt gedaan met een kwast, penseel, verfroller, paletmes of zelfs met je vingers. Ook wordt verf wel eens gegooid of gedruppeld. Het gebruik van spuitverf zoals uit een spuitbus (graffiti) is ook een mogelijkheid. Met een van deze manieren wordt de verf ergens op aangebracht.

Volkskunst

Er zijn vele stijlen in de schilderkunst ontstaan. Ook in de volkskunst wordt verf gebruikt om figuurtjes en stippen op huishoudelijke voorwerpen te schilderen.

Het schilderen van ramen en deuren en meubelen heeft vaak een beschermende functie, maar kan ook decoratief zijn. Schilderen kan zowel beroepsmatig als hobby worden gedaan.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schilderen&oldid=824713"