Portaal:Geestelijk leven

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Banner Portaal Geestelijk leven.jpg
Welkom op het Portaal Geestelijk leven

Een beschrijving geven van wat nou het Geestelijk leven inhoud, is best lastig. Kort gezegd heeft het te maken met wat er in je gedachten afspeelt, je gedachtewereld. Maar dat is wat ze noemen best abstract. Het is er, maar toch ook weer niet. De echte wereld is concreet. De dingen daar kun je in principe aanraken of beetpakken. Een gedachte niet. Je kunt het een beetje vergelijken met een smartphone. Er staan teksten en foto's in opgeslagen, maar als de telefoon uit staat kun je het niet zien. Je eigen geheugen werkt vergelijkbaar. De gedachten, beelden en geluiden die je in je hoofd hebt zijn er wel voor jezelf, maar een ander kan dat niet zien. Het geestelijk leven wordt in het engels ook wel de 'Theory of Mind' genoemd. In je dromen kan theoretisch alles, maar in de praktijk moet dat vaak nog blijken. Een verhaal verzinnen kan iedereen, maar een echt goed verhaal vertellen of schrijven is veel lastiger. En hoe komt het dat de één beter kan leren dan de ander? Je kunt nadenken over een leven na de dood, maar is dat er wel? Over dat soort vraagstukken gaat het geestelijk leven, die veelal in de geesteswetenschappen (alfawetenschappen of cultuurwetenschappen) worden bestudeerd. Andere wetenschappen hebben uiteraard ook met het geestelijk leven te maken. Op allerlei vlakken zoeken mensen oplossingen voor problemen en dat gaat soms ook gepaard met de nodige stress als er bijvoorbeeld sprake is van een meningsverschil.

Farm-Fresh bullet terug.pngTerug naar PIM-systeem
Creativiteit,
Van verzinsel tot werkelijkheid
Filosofie,
De wereld van de grote denkers
Find your voice. express yourself. creative writing..jpg

Creativiteit is ook zo'n moeilijk te omschrijven iets. In je gedachten verzin je iets en je probeert het kort daarna of later in de praktijk uit te werken. Dat wordt dan je eigen creatie. In eerste instantie zul je misschien denken aan Kunst, maar ook in de Wetenschap, IT en zelfs in de keuken en op allerlei andere vlakken maakt men gebruik van de creativiteit.

Socrates Address by Belgian artist Louis Joseph Lebrun, 1867.jpg

Socrates kennen we uit de oudheid. Hij was één van de grote denkers uit het verleden. Meer filosofische informatie en andere grote denkers vind je op het Portaal:Filosofie.

Mythologie,
Verhalen en denkbeelden van een bepaalde cultuur
Psychologie,
Het zich bezighouden met het innerlijk leven
Mythology.png

Al vanaf het begin dat er gemeenschappen ontstonden zoals de Egyptische oudheid, Griekse oudheid en de Romeinen waren er denkers die mede de cultuur binnen die gemeenschappen hielpen vorm te geven. Ook Godsdiensten die daar uit voortkwamen, verkondigden een zekere waarheid dat als houvast diende voor het volk. De mythen vormen normen, waarden en historische gebeurtenissen die voor het volk belangrijk waren en zijn. Ook hier zie je weer dat de mythologie tot uiting komt in de muziek, literatuur, geschiedschrijving, religie en beeldende kunst. Vandaag de dag bestuderen antropologen, sociologen, historici, psychologen en letterkundigen nog altijd de denkwijzen van de volkeren van toen en nu. Ook in films als In de ban van de Ring herken je de mythen.

Meer artikelen over de mythologie vind je op: Categorie:MythologieCategorie:Mythen, sagen en legendenAtlantisCategorie:Mythische wezens

Hall Freud Jung in front of Clark.jpg

De psychologie bestudeert het innerlijke leven van de mens. Het gaat hierbij om wat de mens zoal bezighoudt, maar ook hoe iemand zich voelt en tot bepaalde beslissingen en handelingen komt. Dit uit zich vaak in een bepaald gedrag. Dit kun je ook bij dieren bestuderen. Ook over de werking van de hersenen komt men steeds meer te weten, iets wat men ook de neurowetenschap noemt. Bekende psychologen zijn Sigmund Freud, G. Stanley Hall, Carl Jung, Abraham A. Brill, Ernest Jones, Sándor Ferenczi hebben de basis gelegd voor de Psychoanalyse. In Nederland zijn tegenwoordig bijvoorbeeld Erik Scherder en Dick Swaab bekende neurowetenschappers. Ook voor het onderwijs en in de opvoeding speelt de (neuro)psychologie een belangrijke rol als het bijvoorbeeld gaat om het leerproces en hoe iemand opgroeid en hoe deze persoon zich gedraagd ten opzichte van zijn of haar omgeving (burgerschap).

Artikelen over de psychologie: Abraham MaslowArchetypeCognitieCopinggedragDenkwijzeExtravertIntrovertHechting (psychologie)HoogbegaafdheidIntelligentieIJsbergtheorie (McClelland)KaraktereigenschapLeerproces volgens Noel TichyMenselijke geestOnderbewustzijnOntwikkelingspsychologiePyriamide van MaslowRouwverwerkingZelfbeeldCategorie:Psychologie

Hersenaandoeningen,
Maar wat als het fout gaat?
Geestelijke gezondheidszorg (ggz),
De moderne mens staat onder druk
Handicapped Accessible sign.svg

Niet iedereen heeft het geluk om met een goed stel hersenen geboren te worden. Er zijn tal van afwijkingen die in de hersenen aanwezig kunnen zijn en er vaak voor zorgen dat die persoon minder goed kan functioneren. Vaak heeft het invloed op het leervermogen, wat uitgedrukt wordt in het Intelligentiequotiënt (IQ). Vroeger had men het over een geestelijk gehandicapte. Tegenwoordig spreekt men liever van iemand met een verstandelijke beperking. Iemand die een ongeluk krijgt of een beroerte, kan te maken krijgen met hersenletsel. Dit wordt een niet aangeboren hersenletsel (NAH) genoemd.

Aandoeningen: ADHDAutismeDementieSyndroom van DownTaalontwikkelingsstoornisSyndroom van Prader-WilliLijst van neurologische aandoeningen


Workplace Burnout.jpg

Tal van mensen krijgen in meer of mindere mate te maken met stress. Dit kan bijvoorbeeld lijden tot een burn-out. Mensen kunnen ook compleet doordraaien en in de psychiatrie belanden. De Geestelijke gezondheidszorg (ggz) krijgt met steeds meer patiënten te maken die geestelijke ondersteuning nodig hebben. Ook grijpen steeds meer mensen naar de drugs en de drank, vaak als vlucht voor de werkelijkheid. Dit kan gevolgen hebben voor het functioneren van de hersenen. Er kan zelfs sprake zijn van beschadigingen in de hersenen.

Artikelen die samenhangen met de GGZ: AngststoornisAgressieBipolaire stoornisBore-outDepressieDwangstoornisGedragsprobleemHechtingsprobleemPosttraumatische stressstoornisSchizofrenieStemmingsstoornisCategorie:Psychische aandoening

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Geestelijk_leven&oldid=850691"