Colosseum

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Coloseum)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Colosseum van buiten

Het Colosseum, of Amphitheatrum Flavium, is een oud amfitheater dat in de 1e eeuw na Christus werd gebouwd door de Flavische keizers in Rome, toen die tijd was het het grootste amfitheater in het Romeinse Rijk. Het wordt ook wel een arena genoemd. Het werd gebouwd door joodse slaven en betaald uit de roof van de schatten van de tempel van Jeruzalem. Het Colosseum symboliseerde de macht van het Romeinse Rijk. Vroeger werden er voorstelling in gegeven die georganiseerd werden door keizers. Er konden wel 50.000 bezoekers in het Colosseum. Er waren 76 ingangen die genummerd waren met Romeinse cijfers. De Romeinen gingen voor hun plezier naar het Colosseum. Ze vonden het normaal dat veel mensen doodgingen in het spektakel.

Het Colosseum van binnen

Gladiatoren

Het Colosseum is gebouwd om de mensen in het Romeinse Rijk te vermaken en om de gehate Nero uit te wissen. Ze hadden al hun macht verloren en toch moesten de keizers ze tevreden houden. Ze organiseerden veel evenementen, zoals de gladiatorengevechten in het Colosseum. In het Colosseum vochten de gladiatoren met elkaar, soms op leven en dood. De keizer kon bepalen wat er gebeurde met de verliezer: Of deze mocht blijven leven of moest sterven. Dat deed hij met zijn handen duim omhoog betekende laat maar leven en duim omlaag wou je liever niet krijgen. Ook vochten de gladiatoren tegen wilde, exotische en gevaarlijke beesten zoals leeuwen en zelfs tijgers die de Romeinen uit verre landen binnen haalden. Die leefden onder het Colosseum in grote kooien, daar kregen ze weinig tot geen eten zodat ze extra bloeddorstig zouden zijn tijdens de spelen. Vroeger lagen er houten planken op de vloer met daar overheen fijn gestrooid Egyptisch zand. Dit was bedoeld om het bloed van de gladiatoren of dieren op te vangen.

Races

Ook werden in het Colosseum races gehouden. Hierbij werden paarden en strijdkarren gebruikt. Wie het eerste over de finish kwam, won. Aangezien de racebaan smal was en er veel deelnemers waren verongelukten er vaak deelnemers tijdens de race. Het was dus erg spectaculair. In enkele bronnen wordt zelfs geschreven dat de arena soms ook vol met water werd gezet om een zeeslag na te spelen.

Telemachus probeert de strijdende partijen te laten stoppen

Executies

Tussen de middag werden mensen geëxecuteerd. Dat waren criminelen, ongehoorzame slaven, mensen van overwonnen volkeren en soms christenen. Dat deed men door ze te kruisigen, door een dier te laten verslinden, hun hoofd af te hakken of anderszins. Dit hing met nogal veel bloed. Dit was voor Romeinen niet zo spannend en ze gingen dan vaak eten. Ze kwamen dan later weer terug voor het hoogtepunt, namelijk de gevechten van de gladiatoren.

Einde van het Colosseum

In de loop van de 4e eeuw werden in navolging van Constantijn de Grote verschillende Romeinse keizers christen. Ze vonden al die wreedheden maar niets en lieten liever kerken bouwen. Ze wilden de slachtingen in het Colosseum stoppen, maar dat lukte niet. Daarvoor waren de spelen in het Colosseum te populair. Echter naarmate het West-Romeinse Rijk steeds zwakker werd, kwam het einde steeds dichterbij. In 404 na Christus was er een monnik, Telemachos genaamd, die opnieuw protesteerde tegen alle wreedheden. Hij sprong in de arena en probeerde het vechten te beëindigen. Het gevolg was echter dat het publiek hem dood stenigde. Het maakte op keizer Honorius veel indruk. Rome was niet meer de machtige stad van weleer, dat was inmiddels Constantinopel. Daarom lukte het om de Spelen te beëindigen. De plundering van Rome in 410 na Christus door de Gothen betekende het definitieve einde van het Colosseum. Tot 1750 zou het gebouw door aardbevingen en het weghalen van het marmer voor huizen en kerken, steeds verder vervallen. Vanaf 1750 werd door de paus het Colosseum beschouwd als een monument en liet hij het beetje voor beetje restaureren.

Film

In films zie je vaak het Colosseum terug, bijvoorbeeld in Asterix & Obelix, The Gladiator en Ben-Hur. Het is misschien wel het allerbekendste gebouw uit de tijd van de Romeinen dat tegenwoordig nog bestaat.

Video


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Colosseum&oldid=759707"