Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Tempel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een tempel is een gebouw dat is bestemd voor de verering van god. Alleen in boeddhistische tempels worden geen goden vereerd, maar Boeddha's en bodisatthva's (toekomstige boeddha's).


In de hele wereld heb je ongeveer 20.000 tempels. Tempels werden meestal onder leiding van een rijke vorst zoals koningen of koninginnen gemaakt. Veel van deze tempels zijn terug te vinden in India. De meeste zijn gebouwd in de stad Bombay. Daar heb je veel hindoeïstische tempels. In Punjab heb je veel sikh-tempels omdat daar veel sikhs wonen. In een van die tempels in Punjab staat de gouden tempel, die ook weer van echt goud is. Hij wordt Harmandir Sahib genoemd. Je vindt hem in Amritsar. Deze tempel is dan ook de heiligste plek voor sikhs.

De gouden tempel is onder de leiding van goeroe Arjan gemaakt. Dat was de vijfde goeroe van Punjab. De goeroes hebben het sikhisme gesticht. In sommige Indiase tempels was je je lichaamsdelen op een ritueel manier. Je wast het op de gebruikelijke wijze. Dit wordt gedaan als teken dat je respect hebt voor de profeten en goden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tempel&oldid=360804"