Coalitieoorlogen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Coalitieoorlogen of Franse oorlogen waren een verzameling van oorlogen en conflicten tussen 1792 en 1815. De oorlogen waren tussen Frankrijk (met haar bondgenoten) en haar tegenstanders. De tegenstanders vormden de zogeheten "coalitie" tegen Frankrijk. In totaal waren er zeven coalitieoorlogen, maar er waren ook kleinere oorlogen en conflicten die hieronder vallen. De Coalitieoorlogen worden traditioneel in twee periode ingedeeld. De eerste twee oorlogen worden de Franse revolutionaire oorlogen genoemd, aangezien ze ten tijde van de Eerste Franse Republiek gebeurden. De laatste vijf oorlogen heetten de Napoleontische oorlogen, aangezien ze tijdens het Eerste Franse Keizerrijk gebeurden (waarvan Napoleon Bonaparte de keizer was).

De zeven coalitieoorlogen waren:

Overigens zijn er ook andere conflicten die onder de Coalitieoorlogen vallen. Voorbeelden hiervan zijn de Bataafse Revolutie, de Haïtiaanse Revolutie, de Sinaasappeloorlog, de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog, de Finse Oorlog, de Oorlog van 1812 en de Spaans-Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlogen. Deze laatste oorlogen gingen overigens ook door na 1815.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Coalitieoorlogen&oldid=818308"