Bram Moszkowicz

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Moszkowicz in toga

Abraham Maarten (Bram) Moszkowicz (Maastricht, 26 juni 1960) is een Nederlandse jurist en lijsttrekker van de politieke partij VoorNederland.

Carrière

Moszkowicz studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1984 afstudeerde. Tijdens zijn carrière als strafadvocaat verdedigde hij enkele zeer bekende personen, zoals de huidige Surinaamse president Desi Bouterse (1997), Willem Holleeder (2005-7) en Geert Wilders (2010-11). Hij verscheen regelmatig in bekende tv-programma's, zoals Boulevard op RTL 4 en Pauw & Witteman. Tot 2012 runde hij de door zijn vader opgerichte maatschap Moszkowicz Advocaten in Amsterdam.

Gaandeweg raakte Bram Moszkowicz steeds meer in opspraak, onder meer omdat hij toezeggingen aan cliënten niet was nagekomen. Ook zijn financiële administratie bleek helemaal niet in orde, zo had hij bijvoorbeeld allerlei contante betalingen in ontvangst genomen maar daar nergens melding van gemaakt. In 2012 trof de Belastingdienst een schikking, waarbij Moszkowicz over de periode 2002-2010 2,5 miljoen euro moest nabetalen. In 2013 moest Bram Moszkowicz zijn beroep van advocaat definitief opgeven, nadat het Hof van Discipline een uitspraak van de Raad van Discipline had bevestigd. Om weer aan wat geld te komen besloot hij de politiek in te gaan.

Privé

Bram Moszkowicz is de jongste van vier kinderen, die allen ook advocaat zijn geworden. Zijn vader, Max Moszkowicz Sr., een jood uit het Duitse Essen, moest in 1933 (het jaar waarin Adolf Hitler aan de macht kwam) met zijn ouders naar Nederland vluchten. Max Sr. overleefde de oorlog en trouwde in 1948.

Bram Moszkowicz is zelf tweemaal getrouwd en beide keren ook weer gescheiden. Uit zijn eerste huwelijk heeft hij een zoon, uit zijn tweede een zoon en een dochter. Nadien heeft hij nog enkele kortdurende relaties gehad met meerdere BN-ers, onder wie Eva Jinek.

Bronvermelding

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bram_Moszkowicz&oldid=720175"