Barokliteratuur
Met barokliteratuur bedoeld men de literatuur tijdens de 17e eeuw in Europa. De barokliteratuur maakt deel uit van de stijlperiode, de Barok, die toentertijd erg populair was. De barokliteratuur was de opvolger van de Renaissanceliteratuur en werd zelf opgevolgd door het classicisme tijdens de Verlichting. In de Noordelijke Nederlanden viel de barokliteratuur samen met de Gouden Eeuw.
De barok was een tijd waarin de vorsten, de adel en de kerk veel macht hadden. Het ontstaan van de barokliteratuur verschilt per land. In de Noordelijke Nederlanden vormde de val van Antwerpen het begin en in het Verenigd Koninkrijk was dit de dood van koningin Elizabeth I. Doorgaans wordt het einde van de Dertigjarige Oorlog gezien als het begin van de Barokliteratuur. Deze oorlog speelde tussen protestantse en katholieke landen en zorgde voor veel doden en verwoesting. De barokliteratuur moest de macht van de vorsten bevestigen. De barokliteratuur staat bekend om zijn overdreven stijl en herhalingen. Belangrijke auteurs waren de Nederlandse Joost van den Vondel, de Engelsman John Milton, de Fransman Pierre Corneille en de Duitser Martin Opitz.
Per land
Engeland
William Shakespeare wordt gezien als de overgang van Renaissanceliteratuur naar Barokliteratuur. De Engelse barok begon na de dood van koningin Elizabeth I, waarna de Schotse koning Jacobus I ook koning van Engeland werd. De belangrijkste vertegenwoordiger van de Engelse barok was dichter John Donne. De Barokliteratuur werd tijdelijk onderbroken door de Engelse Gemenebest, waarin veel censuur was en theater verboden was. Na de Engelse Gemenebest werd de monarchie herstelt en ging de Barokliteratuur weer verder.
Het belangrijkste werk van de Engelse Barokliteratuur is het epische gedicht Paradise Lost van John Milton. Het gedicht vertelt het verhaal van de opstand van Lucifer (Satan) tegen God en de gevolgen daarna. Het thema van het gedicht is de zonden van de mens. Het gedicht is geïnspireerd door de Odyssee van Homerus. Het gedicht bestaat uit maar liefst 20.000 regels verdeeld over 12 boeken. Het gedicht vormde later ook inspiratie voor de Engelse Romantiek, waarin de strijd tussen goed en kwaad ook een rol speelde.
Noordelijke Nederlanden
In de Noordelijke Nederlanden viel de Barokperiode samen met de Gouden Eeuw; een eeuw van veel culturele bloei. De barok is toch niet zo heel belangrijk geweest in de Nederlandse literatuur. Toneelschrijver Joost van den Vondel is de belangrijkste Barokschrijver. Andere Barokdichters zijn Jeremias de Decker, Heiman Dullaert en in mindere mate Pieter Corneliszoon Hooft. De meeste Barokwerken komen van Vondel, zoals zijn bekende toneelstuk Gysbreght van Aemstel. Vondel gebruikte de Aeneis van de Romeinse schrijver Vergilius als voorbeeld hiervoor.