John Donne

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John Donne als jongeman

John Donne is een bekend Engels dichter, advocaat en anglicaans priester uit de 17e eeuw. Hij werd in 1572 geboren in Londen en overleed aldaar op 31 maart 1631.

Als jongeling schreef John Donne liefdesgedichten, liederen en sonnetten. Die werden echter niet gedrukt, maar hij liet ze wel lezen aan vrienden en bewonderaars. Donne was in het anglicaanse Engeland als katholiek opgevoed. Verschillende van zijn familieleden werden om hun geloof vervolgd, en John Donne zelf kende jaren van armoede tot hij zich uiteindelijk tot de Anglicaanse Kerk bekeerde. De jonge John werd advocaat en kreeg een beloftevolle baan als secretaris bij Sir Egerton. Daar ontmoette hij Anne More, en hij werd stapelverliefd op haar, ook al was ze nog erg jong. Anne was de dochter van Sir George More, en die kon er niet om lachen toen de 29-jarige secretaris er met zijn dochter vandoor ging en stiekem met haar trouwde. Woedend liet hij John ontslaan als secretaris bij zijn werkgever. Donne belandde zelfs een tijdje in de gevangenis. Tien jaar lang duurde John Donnes verbanning uit de betere kringen. Anne gaf hem 12 kinderen, waarvan er 5 stierven voor ze volwassen werden. Anne zelf overleed op 33-jarige leeftijd tijdens een bevalling. Donne zou nooit meer hertrouwen.

In 1615 werd Donne tot priester van de anglicaanse kerk gewijd, en zes jaar later werd hij zelfs dean van de St. Paul’s Cathedral in Londen. Daar hield hij als kanselredenaar boeiende preken die hem beroemd maakten tot in de wijde omgeving.

Zelf vond John Donne zijn religieuze gedichten zoals de "Heilige sonnetten" en zijn "elegieën" belangrijker dan de ondeugende gedichten die hij in zijn jeugd had geschreven. Maar toch is hij vooral bekend geworden als de liefdesdichter bij uitstek.

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=John_Donne&oldid=688935"