Asus
ASUS, voluit ASUSTek Computer Inc. (Chinees: 華碩電腦股份有限公司; Huáshuò Diànnǎo Gǔfèn Yǒuxiàn Gōngsī), is een fabrikant van elektronica uit Taiwan. Het bedrijf is in 1989 opgericht door Ted Hsu, M.T. Liao, Wayne Tsiah, T.H. Tung en Luca D.M. Het hoofdkantoor staat in Taipei, de hoofdstad van Taiwan.
Geschiedenis
Asus werd in 1989 opgericht als Huáshuò. Dit is de naam die nog steeds in het Chinees wordt gebruikt. In de rest van de wereld gebruikt het bedrijf de naam ASUS. De merknaam 'ASUS' komt van de laatste letters van de Pegasus, een fabieldier uit de Griekse mythologie.
In het begin was Asus een klein bedrijf. Er waren nog geen grote Taiwanese bedrijven die elektronica maakten. Asus kreeg in die tijd bij de ontwikkeling hulp van het Amerikaanse bedrijf Intel. Intel zorgde ervoor dat de computers van ASUS konden worden voorzien van processors. Asus ontwierp zijn eerste moederbords dan ook met Intelprocessor in het achterhoofd. Bij de eerste keer had Asus echter nog geen processor om mee te werken, omdat Intel voorrang gaf aan het bedrijf IBM. Eerst leek het alsof het moederbord van Asus niet goed kon werken met de Intelprocessor, maar het probleem bleek bij Intel te leggen. Asus kon het probleem wél oplossen, waardoor Intel sindsdien voorrang gaf bij het testen van processors.
Asus maakt sinds 2005 ook televisies. In 2006 werkte het samen met het Zuid-Koreaanse Samsung en het Chinese Founder Technology aan de Microsoft Origami, een soort tabletcomputer. De Origami werd echter geen succes. Een jaar later, in 2006, begon Asus een samenwerking met een ander Taiwanees bedrijf: Gigabyte. In datzelfde jaar begon Asus notebooks uit te brengen die Blu-ray ondersteunden. In 2008 begon Asus een samenwerking met het bedrijf Garmin. Onder de merknaam Garmin-ASUS werden tussen 2008 en 2010 zes smartphones uitgebracht. In 2008 werd Asus ook onderdeel van de Open Handset-samenwerking, een samenwerking tussen bedrijven die Android ondersteunen op hun apparaten.
In 2010 bracht Asus het notebook Asus U36 uit. Het notebook was bijzonder, omdat het flinterdun was: het dunste ter wereld. Sinds 2013 richt Asus zich steeds minder op vaste computers en steeds meer op notebooks en tablets. De notebooks van Asus worden onder de term Ultrabook verkocht. Vanaf 2014 brengt Asus zijn eigen smartphones uit. De smartphones draaien op Android.
In de jaren na 2014 is Asus naast Intelprocessors ook Qualcommprocessors gaan gebruiken, omdat die beter waren te gebruiken voor tablets en smartphons. Intel is bovendien begin 2023 gestopt met het verkopen van mobiele processors.
Hervorming
In 2008 kondigde Asus aan dat het bedrijf ingrijpend ging veranderen. De computers en andere elektronica bleven bij het bedrijf zelf, maar het andere werk kwam bij andere bedrijven te liggen: Pegatron en Unihan. Deze bedrijven bleven wel van Asus zelf. Uiteindelijk ging het bedrijf Pegatron computeronderdelen maken. Dat bedrijf werd in 2010 losgelaten door Asus. Unihan viel vanaf toen onder Pegasus.
Op de hervorming bij Asus was ook kritiek, omdat de werknemers van het bedrijf hun pensioengeld kwijtraakten. De werknemers kregen wel hun betaalde premies terug, maar niet geld dat Asus erbij had gekregen door ermee te beleggen. Daarnaast werd erop gewezen dat Asus computeronderdelen en moederborden bleef maken voor Intel en AMD, en ook AMD- en NVIDIA-videokaarten bleef maken. Hierdoor wordt de hervorming ook wel geduid als een bezuiniging (vooral door wat er met de pensioenen gebeurde).
Controverse
Asus is een aantal keren in opspraak geraakt.
In 2008 werd bekend dat Asus laptops had verkocht waarop illegale software en geheime documenten stonden. In die documenten stonden bedrijfsgeheimen van Asus zelf en Microsoft. Asus besloot een onderzoek in te stellen, maar wilde niks zeggen over de oorzaak.
In 2014 waren er problemen met de clouddiensten en routers van Asus. De producten waren niet goed beveiligd, waardoor de informatie van duizenden klanten door hackers werd gelekt. Asus bleek de producten uiteindelijk niet goed te hebben getest en zorgde ook niet voor goede updates. De Amerikaanse mededingingsautoriteit FTC beschuldigde Asus daarom van misleiding. Uiteindelijk beloofde Asus dat de beveiliging zou worden verbeterd en dat de systemen door onafhankelijke experts mochten worden getest tot 2036.
In 2019 ontdekten Kapersky en Symantec, twee bedrijven die antivirussoftware maakten, dat er op laptops van Asus een virus terecht was gekomen dat het voor hackers makkelijker maakte om de laptops te hacken. Tussen de 500.000 en 1 miljoen apparaten hadden met het probleem te maken. Asus updatete hierop zijn software. In hetzelfde jaar bleek dat de hackersgroep BlackTech via een dienst van Asus computers had besmet met computervirussen. Dit bleek te kunnen door een probleem met ASUS-routers en een onbeveiligde verbinding.
In januari 2022 moest Asus een aantal moederbords uit de handel halen, omdat er door een productiefout technische problemen mee waren. Een maand later kwam Asus weer in opspraak, omdat het bedrijf geld bleef verdienen in Rusland na de Russische invasie van Oekraïne. Uiteindelijk trok Asus zich terug na kritiek van de Taiwanese regering.