Amelia Earhart

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amelia Earhart. De foto is genomen tussen 1930 en 1937.

Amelia Earhart (Atchison, 24 juli 1897 - Grote Oceaan, vermist vanaf 2 juli 1937, op 5 januari 1939 werd ze officieel doodverklaard) was een beroemde vliegenierster. Ze was de eerste vrouw die in haar eentje de Atlantische Oceaan overstak.

Jeugd

Amelia Earhart, net voor het vertrek met een fatale afloop.

Op 24 juli 1897 werd Amelia geboren in Atchison in Kansas. Ze was de dochter van Edwart Earhart en Amelia Otis. Amelia klom als kind graag in bomen en joeg op ratten. Ze verzamelde ook krantenartikelen van vrouwen die beroepen deden die mannen normaal doen. In 1915 was ze klaar met de middelbare school. In 1917 werkte ze als verpleegster in Boston. Ze verpleegde daar gewonde militairen. In 1919 begon ze aan de studie medicijnen. Na een jaar stopte met de studie. Ze ging terug naar haar ouders in Los Angelos.

Begin van carrière

In 1920 mocht ze voor het eerst meevliegen in een vliegtuig. Amelia wilde toen nog maar één ding, zelf vliegen. In 1921 begon ze met vlieglessen te nemen. Een paar maanden later kocht een vliegtuig. In 1924 scheidde haar ouders. Ze vertrok toen met haar moeder naar het oosten van de Verenigde Staten. Vier jaar later kocht ze een ander vliegtuig. Ze was toen de eerste vrouw die een solo-retourvlucht maakte tussen twee continenten. Op 2 mei 1927 was ze uitgenodigd voor een diner als eregast. In 1931 trouwde ze met George Palmer Putnam.

Eerste Oversteek

In 1932 stak ze in haar eentje de Atlantische Oceaan over. Ze was tweede persoon die dat deed in zijn eentje. Op 11 januari 1935 stak ze in haar eentje de Stille Oceaan over. Van Honolulu op Hawaï naar Oakland in Californië. Datzelfde jaar vloog ze van Los Angelos naar Mexico-Stad en terug naar Newark in New Jersey. In juli 1936 ontving ze een Lockheed 10E. Met dit geld wilde ze een rondje om de wereld vliegen. Ze zei toen het volgende:

"Begrijp alsjeblieft dat ik me heel goed bewust ben van de risico's. Ik wil het doen omdat ik het wil doen. Vrouwen moeten dingen proberen, zoals mannen dingen hebben geprobeerd. Als ze falen, is hun mislukking alleen maar een uitdaging voor anderen."

Amelia zou niet de eerste vrouw zijn die rondom de wereld zou vliegen. Maar ze zou wel de langste route nemen. Ze zou precies over de Evenaar gaan. Dit is 29.000 mijl. Op 17 maart 1937 wilde ze het eerste gedeelte van haar vlucht maken. Van Oakland (Californië) naar Honolulu(Hawaï). Dit lukte. Drie dagen later wilde vanuit Honolulu verder vliegen. Haar vliegtuig had een lekke band en toen ze wilde opstijgen klapte het vliegtuig tegen de grond. Het vliegtuig was zwaar beschadigt, maar Amelia kwam met de schrik vrij. Amelia moest haar vlucht opnieuw doen. Dit keer vloog vanuit Maimi (Florida) naar Zuid-Amerika. Op 1 juni 1937 begon ze met haar vlucht. De hele vlucht verliep goed. De enige die Amelia mee mocht was Fred Noonan. Hij zou haar navigator worden en haar enige gezelschap. Na in Zuid-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en in Zuidoost-Azië te zijn geweest, kwamen ze op 29 juni aan op Nieuw-Guinea. Ze hadden toen 22.000 mijl afgelegd. Het laatste deel liep over de Grote Oceaan.

Laatste vlucht

Op 2 juli 1937 steeg Amelia samen met haar navigator op. Ze vertrokken vanuit Howland. Ze moesten nog 2556 mijl vliegen. Het laatste contact dat Amelia had met andere was boven de Nukumanu-eilanden. Een Amerikaans schip had het vliegtuig gespot bij de eilanden. Het radiocontact tussen het vliegtuig en de grond was slecht. Na zes uur vliegen werd het contact tussen de Itasca en het vliegtuig verbroken. Een gezamenlijke zoektocht leverde niks op. Sinds 2 juli 1937 wordt Amelia vermist. Er wordt gerekend dat het vliegtuig is neergestort in zee. Op 5 januari 1939 werd verklaard dat ze overleden is. Sindsdien is Amelia het onderwerp van veel geruchten en speculaties.

Wat we wel weten is dat ze boven de Nukumanu-eilanden van haar koers is afgeweken. Voor het tijdstip dat Amelia op haar bestemming moest aankomen werd nog geprobeerd om radiocontact te maken. Dit lukte niet. Doordat er te weinig brandstof was, stortte het vliegtuig in zee. Een andere onderzoeksgroep stelt vast dat Amelia is geland op het eiland Nikumaroro en dat Amelia en Fred daar zijn omgekomen. Er is een onderzoek geweest op het eiland dat bevestigd dat er mogelijke sporen zijn. Een andere theorie zegt dat Amelia en Fred een noodlanding hebben gemaakt op het eiland Saipan en daarna gevangen zijn genomen door Japan. Vervolgens zou Japan de twee hebben geëxecuteerd op verdenking van spionage. In mei 2013 hebben onderzoekers een rif ontdekt met daarop de wrakstukken van een vliegtuig, mogelijk is dit het vliegtuig.

Mogelijk zullen we nooit zeker weten wat er is gebeurd. Amelia haar verhaal heeft veel indruk gemaakt. Over Amelia's leven zijn verschillende boeken geschreven en zijn twee films gemaakt. Ook is ze voor veel vrouwen een inspiratie geweest.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Amelia_Earhart&oldid=350249"