Agnès de Lestrade

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Agnès de Lestrade
Geen afbeelding
beschikbaar
Citaat
Algemene informatie
Naam voluit Agnès de Lestrade
Pseudoniem
Bijnaam
Geboren 27 september 1964
Geboorteplaats Bordeaux
Overleden
Nationaliteit Frankrijk Frankrijk
Beroep Schrijver, Illustrator, Journalist
Werk
Jaren actief
Genre(s) Kinderboek
Stroming
Invloeden
Bekende werken 'Het land van de grote woordfabriek'
Uitgeverij(en) De Eenhoorn
dbnl
Handtekening
Website
Portaal Portal.svg Literatuur

Agnès de Lestrade werd geboren op 27 september 1964 in Bordeaux. Ze is een Frans schrijfsters van kinderboeken en spelboeken.

Agnès de Lestrade woont in de Gironde en is moeder van twee kinderen.

Haar eerste boek, La petite fille qui n' faut plus spit (Het kleine meisje dat geen speeksel meer nodig heeft), geïllustreerd door Magali Bonniol, werd uitgebracht in 2003. Ze schreef kinder- en tienerromans, evenals teksten voor kinderalbums, geïllustreerd door tal van illustratoren: Claire Degans, Gaëtan Dorémus, Charlotte des Ligneris of Vincent Mathy. Voor bijna alle albums die ze schrijft, zijn het haar verschillende uitgevers (Nathan, Milan Jeunesse, Sarbacane , Alice Jeunesse , L'Atelier du Poisson oplosbaar , enz.) die ze kiezen.

In 2007 ontmoette ze Martine Perrin, die haar om een ​​tekst vroeg ter illustratie; Agnès de Lestrade vroeg hem om voor het eerst een verhalende tekst te illustreren, de paraplu van Madame Hô, gepubliceerd in 2007.

Ze schrijft vooral in bed, of in de trein. Ter inspiratie verduidelijkt ze dat haar verhalen "beginnen met een titel en ik bouw het hele verhaal op, door aan de draad te trekken. Een van haar boeken die haar bijzonder na aan het hart ligt, is Le Rêve de Léon (Leon's droom), geïllustreerd door Kumiko Yamamoto en uitgegeven door Tourbillon in 2005. Ze is geïnspireerd door dieren voor haar personages, en door de natuur.

Ze heeft tientallen boeken gepubliceerd en talloze teksten die zijn gepubliceerd in jeugdtijdschriften, ook geïllustreerde teksten. Drie van haar publicaties hebben de Prix des Incorruptibles ontvangen. Haar werken zijn vertaald in verschillende talen.

Haar belangrijkste successen zijn het kinderalbum La Grande Fabrique de mots, in het Nederlands Het land van de grote woordfabriek, geïllustreerd door Valeria Docampo. Het werd in 2009 uitgebracht bij Uitgeverij de Eenhoorn en won een Vlag en Wimpel in 2010. Haar andere succes is de tienerroman Il faisait chaud cet été-là (Het was warm die zomer), gepubliceerd in het Frans in 2013 (niet in het Nederlands).

Van haar in het Nederlands verschenen

  • 2021 Mijn vader is een saucisse
  • 2020 Wie draait de mooiste drol?
  • 2019 Het meisje dat nevel weefde
  • 2018 De kleine prins
  • 2017 Helemaal aan de rand
  • 2014 Hop! Luis in galop!
  • 2010 De schoenen van Jakob
  • 2009 Het land van de grote woordfabriek - Vlag en Wimpel 2010
  • 2008 De dromen van bouba
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Agnès_de_Lestrade&oldid=783010"