Sprookje: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(sprookjes in het kort uitgebreid, het kopje Belangrijke thema's in sprookjes toegevoegd.)
 
(34 tussenliggende versies door 13 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
[[Bestand: Giambattista_Basile.jpg |thumb|right|200px|Giambattista Basile was een Italiaans dichter en verzamelde als eerste een aantal sprookjes.]]
{{Pabo}}
 
  +
[[Bestand: Charles_Perrault04.jpg|thumb|right|200px|De Franse sprookjesschrijver Charles Perrault werd vooral bekend door zijn ‘Sprookjes van Moeder de Gans’.]]
  +
[[Bestand: HCA_by_Thora_Hallager_1869.jpg |thumb|right|200px|De Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen.]]
  +
[[Bestand: Grimm.jpg |thumb|right|200px|De Duitse broers Wilhelm en Jacob Grimm verzamelden sprookjes en andere volksverhalen.]]
   
Sprookjes is een [[genre]] waarin fantasie een belangrijke rol speelt. Het woord '''sprookje''' is afgeleid van het [[Middeleeuwen|middeleeuwse]] woord 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent.
+
'''Sprookjes''' behoren tot een literair [[genre]] waarin fantasie een belangrijke rol speelt. Het woord '''sprookje''' is afgeleid van het [[Middeleeuwen|middeleeuwse]] woord 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Er zijn verschillende soorten sprookjes, bijvoorbeeld dierensprookjes (bijvoorbeeld [[de wolf en de zeven geitjes]]) en raadsel- en leugensprookjes. Verreweg de bekendste zijn echter de zogenaamde toversprookjes, dit zijn verhalen vol avonturen en magie.
  +
  +
Daarnaast heb je ook nog tal van [[mythes]], [[sagen]] en [[legenden]] die tot de volksvertellingen horen en ook vaak een sprookjesachtig karakter hebben.
  +
{{naar PIM}}
   
 
==Sprookjes in het kort==
 
==Sprookjes in het kort==
Sprookjes zijn fantasieverhalen, ze zijn verzonnen. Vaak gaat het verhaal over mensen die in de tijd van het sprookje, echt hadden kunnen bestaan. Meestal komt er magie in voor en eindigen sprookjes goed.
+
Sprookjes zijn fantasieverhalen, en dus niet echt. Maar vaak gaat het wel over mensen die in de tijd van het sprookje echt hadden kunnen bestaan. Toch komt er altijd wel iets van bijvoorbeeld [[magie]] in voor, en meestal zorgt dat er ook voor dat het sprookje zo mooi eindigt. Dat was vroeger trouwens wel anders. Toen eindigden de meeste sprookjes op een gruwelijke wijze. Tegenwoordig is het einde van een sprookje vaak zo aangepast dat het eindigt met ... en ze leefden nog lang en gelukkig.
  +
  +
Kijk op [[:Categorie:Sprookje|Categorie:Sprookje]], welke sprookjes op Wikikids beschreven staan.
   
 
==Volkssprookjes==
 
==Volkssprookjes==
 
De toversprookjes behoren tot de volkssprookjes. Ze bestaan al honderden jaren en zijn ontstaan doordat de mensen de sprookjes aan elkaar doorvertelden. Bijvoorbeeld tijdens het spinnen van wol of manden vlechten maar ook in de vrije tijd op de markt. Niemand weet dan ook wie de sprookjes ooit verzonnen heeft. Van sommige sprookjes zijn veel verschillende versies geschreven. Zo werden er in de vorige eeuw alleen al in Frankrijk bijna honderd versies van het sprookjes '[[Klein Duimpje]]' verteld. De hoofdfiguren die in de sprookjes voorkomen zijn bijna altijd arme mensen, vooral vrouwen en kinderen die aan hun lot zijn overgelaten en jongste zonen zonder een rijke vader. Een goed einde van de sprookjes betekent meestal dat de meisjes gaan trouwen met een knappe prins ([[assepoester]], [[sneeuwwitje]] en [[de kikkerkoning]]) en dat de kinderen en jonge mannen heel rijk worden (klein duimpje en [[de gelaarsde kat]]).
Lang geleden werden sprookjes mondeling doorverteld. Dit werden volkssprookjes genoemd. Niemand weet wie de sprookjes verzonnen heeft. Het verhaal kon nog niet opgeschreven worden. De armste mensen droomden over een gelukkiger leven, sprookjes gaven de mensen hoop. Alleen in een sprookje was een beter leven denkbaar.
 
Doordat de sprookjes door werden vertelt veranderden de sprookjes langzaam, iedere verteller vertelden het verhaal op zijn eigen manier. Hierdoor ontstonden er meerdere versies van een verhaal. Sprookjes werden tijdens het werk verteld om het werk minder saai te maken. Bijvoorbeeld tijdens het spinnen van wol of vlechten van manden,maar ook in de vrije tijd op de markt.
 
   
 
==Het verhaal achter de volkssprookjes==
De hoofdfiguren die in de sprookjes voorkomen zijn bijna altijd arme mensen, vooral vrouwen en kinderen die aan hun lot zijn overgelaten en jongste zonen zonder een rijke vader. Een goed einde van de sprookjes betekent meestal dat de meisjes gaan trouwen met een knappe prins ([[assepoester]], [[sneeuwwitje]] en [[de kikkerkoning]]) en dat de kinderen en jonge mannen heel rijk worden (klein duimpje en [[de gelaarsde kat]]).
 
 
Wat een volkssprookje vertelt komt ons nu onwerkelijk over. Vroeger was het leven hard en de dood (door bijvoorbeeld hongersnood of ziekte) lag altijd op de loer. Soms werden de ouders gedwongen om hun kinderen tijdens een hongersnood ergens alleen achter te laten. Een voorbeeld hiervan is het sprookje van [[Hans en Grietje]], want ook zij werden door hun ouders alleen in het bos achtergelaten omdat hun ouders niet genoeg eten hadden voor het hele gezin. Figuren die in sprookjes voorkomen, waar we nu niet meer in geloven, zoals heksen, duivels en geesten, waren voor mensen uit de vorige eeuw wel iets waar ze in geloofden. Zij wisten niet beter dan dat die wezens bestonden. En wolven waren in die tijd nog in heel Europa aanwezig!
   
 
==Voor wie?==
In de sprookjes komen vaak dezelfde onderwerpen voor:
 
 
Vroeger waren de sprookjes niet speciaal voor kinderen bedoeld, maar voor grote mensen, volwassenen. Sprookjes waren meer bedoeld om kinderen ‘op het juiste pad’ te houden, te leren gehoorzaam te zijn en als waarschuwingsverhalen die kinderen bang moesten maken voor wolven en weerwolven. “Pas op als je niet luistert, want dan ….. !” '[[Roodkapje]]' is zo’n verhaal. In de oorspronkelijke versie van dit sprookje overleeft Roodkapje het niet. Maar in deze tijd zijn sprookjes eigenlijk iets voor kinderen en dus niet meer voor volwassenen. Een sprookje loopt vrijwel altijd goed af.
[[Arm en rijk]], [[helden en heldinnen]] (hoofdpersonen zijn goed, hier leren kinderen van) en [[echte liefde]]. De sprookjes werden door de mensen geloofd. Er werd gedacht dat sprookjes echt gebeurd waren.
 
   
  +
== Belangrijke thema's in sprookjes ==
Figuren die in sprookjes voorkomen, zoals heksen, duivels en geesten, waren voor mensen uit de vorige eeuw wel iets waar ze in geloofden. Zij wisten niet beter dan dat die wezens bestonden. Wolven waren in die tijd nog in heel Europa aanwezig! Bijfiguren zijn vaak magisch en hebben geen namen, bijvoorbeeld stiefzus en de grote boze wolf.
 
  +
Sprookjes hadden vroeger het doel om mensen iets belangrijks te leren. Soms ging het om waarschuwen om goed op te letten, soms was het om arme mensen te helpen, soms ging het erom dat echte schoonheid van binnen zit en niet van buiten. Dat wordt vaak ook wel de moraal van een sprookje genoemd. Elk sprookje heeft een moraal, en soms wel meerdere. Tegenwoordig zijn sprookjes vaak herschreven om kinderen te vermaken. De moraal zit er echter nog steeds wel in. Lees jouw favoriete sprookje nog maar eens terug.
   
  +
==Sprookjesschrijvers en verzamelaars==
==Het verhaal achter de volkssprookjes==
 
  +
===Giambattista Basile===
Wat een volkssprookje vertelt, komt nu voor ons onwerkelijk over. Vroeger was het leven hard en de dood (door bijvoorbeeld hongersnood of ziekte) lag altijd op de loer. Soms werden de ouders gedwongen om hun kinderen tijdens een hongersnood ergens alleen achter te laten. Een voorbeeld hiervan is het sprookje van [[Hans en Grietje]], want zij werden door hun ouders alleen in het bos achtergelaten, omdat hun ouders niet genoeg eten hadden voor het hele gezin.
 
  +
Giambattista Basile was een [[Italië|Italiaanse]] [[dichter]] en verzamelde als eerste een aantal sprookjes.
  +
===Charles Perrault===
  +
Charles Perrault was een [[Frankrijk|Frans]] [[schrijver]]. Hij is vooral bekend geworden om een aantal van zijn sprookjes die bekend zijn geworden als de “Sprookjes van Moeder de Gans”. Bekende sprookjes van Perrault zijn onder andere Assepoester, Roodkapje, Klein Duimpje, De gelaarsde kat, Blauwbaard en De Schone Slaapster in het bos.
  +
<div style="text-align: center;"><gallery perrow="6">
  +
Afbeelding: Little_Red_Riding_Hood_-_Project_Gutenberg_etext_19993.jpg | In het sprookje van Perrault loopt het heel slecht af met Roodkapje
  +
Afbeelding: %C3%89pinal_-_Cendrillon_11.jpg | Assepoester verliest haar muiltje
  +
Afbeelding: Winterefteling.JPG | Klein Duimje en de reus met de Zevenmijlslaarzen in het Sprookjesbos in de Efteling
  +
Afbeelding: Walter_Crane-Cat02.jpg | De kat vraagt om de laarzen aan de molenaarszoon, die hij "De markies van Carabas" noemt.
  +
Afbeelding: Walter_Crane03.jpg | Het meisje smeekt Blauwbaard om vergiffenis
  +
Afbeelding: The_Rose_Bower_Buscot_Park.jpg | De Schone Slaapster
  +
</gallery></div>
   
  +
===De gebroeders Grimm===
==Voor wie?==
 
  +
Jacob en Wilhelm [[Grimm]] waren twee [[Duitsland|Duitse]] broers. Ze verzamelden een enorme hoeveelheid sprookjes en volksverhalen. Er wordt wel eens verteld dat ze samen lange reizen maakten en overal naar sprookjes luisterden en die dan opschreven. Maar dat is niet waar. De verhalen (teksten) werden naar ze opgestuurd, meestal door deftige dames. Bekende sprookjes van Grimm zijn bijvoorbeeld: Sneeuwwitje, Hans en Grietje, De wolf en de zeven geitjes, Raponsje, Het dappere snijdertje (kleermakertje), De Bremer Stadsmuzikanten, De Kikkerkoning en nog héél veel meer!
Vroeger werden de sprookjes door volwassen aan volwassenen verteld. De sprookjes waren niet voor kinderen bedoeld. De verhalen waren bedoeld als waarschuwingsverhalen die mensen bang moesten maken voor wolven en weerwolven. '[[Roodkapje]]' is zo'n verhaal, in de oorspronkelijke versie van dit sprookje overleeft zij het niet. Maar nu zijn sprookjes meer voor kinderen en loopt een sprookje loopt vrijwel altijd goed af.
 
  +
<div style="text-align: center;"><gallery perrow="6">
  +
Afbeelding: Franz_J%C3%BCttner_Schneewittchen_7.jpg| Sneeuwwitje wordt wakker
  +
Afbeelding: Hansel-and-gretel-rackham.jpg | Hans en Grietje en de heks
  +
Afbeelding: Wolf_und_sieben_Geisslein_(2).jpg| De wolf komt het huis van de zeven geitjes binnen
  +
Afbeelding: Johnny_Gruelle_illustration_-_Rapunzel_-_Project_Gutenberg_etext_11027.jpg| De prins vraagt aan Raponsje om haar haar te laten zakken
  +
Afbeelding: Das_tapfere_Schneiderlein.jpg| Het dappere snijdertje en de reuzen
  +
Afbeelding: HB_2016-0607_photo30_Bremer_Stadtmusikanten.jpg | Het beeld van de vier muzikanten staat in Bremen op het marktplein naast het Stadhuis van Bremen
  +
</gallery></div>
   
  +
===Hans Christian Andersen===
== Acht soorten sprookjes binnen de volkssprookjes. ==
 
  +
[[Hans Christian Andersen|Hans Christan Andersen]] was een bekende [[Denemarken|Deense]] dichter en schrijver, geboren in Odense. Net als Perrault was hij het meest bekend om zijn sprookjes. Hans wilde graag [[acteur]] worden, maar hij werd niet aangenomen op de theaterschool. Hij ging eerst naar een armenschool en later pas naar een goede school. Daar werd hij veel gepest, want Hans was een verlegen en stille jongen. Maar later werd hij toch een beroemd schrijver. Zijn leven gaat dus net zo als één van zijn beroemdste sprookjes: Het lelijke jonge eendje. Andere bekende sprookjes van Andersen zijn: De kleine zeemeermin, De prinses op de erwt, De Chinese nachtegaal, De rode schoentjes, Duimelijntje, De nieuwe kleren van de keizer, Het meisje met de zwavelstokjes.
'''[[Diersprookje]]''' (of fabel): dieren spelen de hoofdrol.
 
  +
<div style="text-align: center;"><gallery perrow="4">
'''[[Toversprookje (of wondersprookje)]]:''' kern van de sprookjes, deze sprookjes kennen we nog steeds. Verhalen met magische of wonderbaarlijke elementen. Bijvoorbeeld [[roodkapje,]] zij komt levend uit de buik van een wolf.
 
  +
Afbeelding: Het_leelijke_jonge_eendje.jpg| Het lelijke eendje wordt een mooie zwaan
'''[[Religieuze sprookjes:]]''' sprookjes met een christelijke moraal. In dit soort sprookjes komen bijvoorbeeld Jezus en Petrus voor die de mensen belonen en God iemand straffen.
 
  +
Afbeelding: Little_Mermaid_Statue.jpg| Het echte beeld van de Kleine Zeemeermin staat in de haven van Kopenhagen. Dit is een ‘body-paint’.
'''[[Realistische sprookjes (of novellesprookjes):]]''' lijkt op de toversprookjes, zonder magie of wonder. Het zijn vooral verhalen over avonturen, slimme listen en problematische relaties.
 
  +
Afbeelding: Jesperhus,_dk,_20050820,_16_ubt.jpeg| De prinses op de erwt
'''[[Sprookjes over de domme reus of duivel:]]''' een vertelling over iemand die wordt geconfronteerd met een domme reus, menseneters en/of duivels. Door trucjes zijn de mensen hun sterke maar domme tegenstanders te slim af.
 
  +
Afbeelding: De_Chinese_Nachtegaal.JPG| De Chinese nachtegaal in het sprookjesbos in de Efteling
'''[[Humoristische sprookjes]]''' (in het Duits [[Schwankmärchen]] geheten): grappige vertelling. Heet ook wel [[Boerde]] of [[klucht]]. Voorloper van de mop.
 
  +
Afbeelding: Rode_schoentjes.jpg| De rode schoentjes in het sprookjesbos in de Efteling
'''[[Kettingsprookjes:]]''' vertellingen over een reeks gebeurtenissen, zoals het meisje valt in het water, haar kleding is nat, zij trekt droge kleding aan.
 
  +
Afbeelding: Calineczka_VP_ubt.jpeg | Duimelijntje
'''[[Schriksprookjes:]]''' een spannend verhaal met een onverwachts slot.
 
  +
Afbeelding: Hca11.jpg | De nieuwe kleren van de keizer
  +
Afbeelding: Bertall_ill_La_Petite_Fille_et_les_allumettes.png| Het meisje met de zwavelstokjes
  +
</gallery></div>
   
 
==Sprookjesachtige verhalen==
 
==Sprookjesachtige verhalen==
 
Tegenwoordig worden er nog steeds heel wat sprookjesachtige boeken geschreven. Ze lijken niet meer op de sprookjes van vroeger.
 
Tegenwoordig worden er nog steeds heel wat sprookjesachtige boeken geschreven. Ze lijken niet meer op de sprookjes van vroeger.
Ze zijn lang niet zo griezelig meer en juist de reuzen, heksen en monsters in deze boeken zijn aardig. Sprookjesachtige boeken zijn er voor kinderen van alle leeftijden. Enkele beroemde schrijvers van sprookjesachtige boeken zijn: Astrid Lindgren, Annie M.G Schmidt en Paul Biegel. Ook zijn sommige sprookjes aangepast en vaak verkort en is er een mooi boek van gemaakt. In het boek van [[Roald Dahl]]: ''[[Gruwelijke Rijmen]]'', komt bijvoorbeeld het sprookje Roodkapje voor. Maar op een leuke, grappige, rijmende manier is het aangepast en modern gemaakt.
+
Ze zijn lang niet zo griezelig meer en juist de reuzen, heksen en monsters in deze boeken zijn aardig. Sprookjesachtige boeken zijn er voor kinderen van alle leeftijden. Enkele beroemde schrijvers van sprookjesachtige boeken zijn: Astrid Lindgren, Annie M.G Schmidt en Paul Biegel. Ook zijn sommige sprookjes aangepast en vaak verkort en is er een mooi boek van gemaakt. In het boek van [[Roald Dahl]]: ''[[Gruwelijke Rijmen]]'', komt bijvoorbeeld het sprookje Roodkapje voor. Maar op een leuke, grappige, rijmende manier is het aangepast en modern gemaakt. Ook de illustraties in de boeken verschillen heel erg van de platen van vroeger.
  +
==Films==
  +
Van heel veel beroemde sprookjes zijn films gemaakt. Vooral de [[The Walt Disney Company|Disney]]-studio’s hebben mooie tekenfilms gemaakt, zoals [[Sneeuwwitje en de zeven dwergen|Sneeuwwitje]], Bambi, 101 Dalmatiërs, Jungleboek, De Aristokatten, De Leeuwenkoning, Tarzan, Mulan, Frozen en nog veel meer.
  +
==Clips van Schooltv==
  +
* [https://schooltv.nl/video/het-klokhuis-sprookjesillustratie/#autoplay Sprookjesillustraties van Charlotte Dematons (Klokhuis)]
   
==Externe links==
+
==Test je kennis==
* [http://webje-sprookjes.yurls.net/ Webje Sprookje]
+
* [https://quizzen.yurls.net/nl/page/1039697 Doe de quiz over sprookjes]
  +
[[Categorie:Sprookje| ]]
* [http://webpad-sprookjes.yurls.net/ Webpad sprookjes]
 
 
[[Categorie:Mythen, sagen en legenden]]
 
[[Categorie:Mythen, sagen en legenden]]
  +
  +
==Externe links==
 
*[https://webpad-sprookjes.yurls.net/ Webpad Sprookjes]
  +
*[https://combo-sprookjes.yurls.net/ Combo Sprookjes]

Huidige versie van 10 okt 2023 om 14:06

Giambattista Basile was een Italiaans dichter en verzamelde als eerste een aantal sprookjes.
De Franse sprookjesschrijver Charles Perrault werd vooral bekend door zijn ‘Sprookjes van Moeder de Gans’.
De Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen.
De Duitse broers Wilhelm en Jacob Grimm verzamelden sprookjes en andere volksverhalen.

Sprookjes behoren tot een literair genre waarin fantasie een belangrijke rol speelt. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse woord 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Er zijn verschillende soorten sprookjes, bijvoorbeeld dierensprookjes (bijvoorbeeld de wolf en de zeven geitjes) en raadsel- en leugensprookjes. Verreweg de bekendste zijn echter de zogenaamde toversprookjes, dit zijn verhalen vol avonturen en magie.

Daarnaast heb je ook nog tal van mythes, sagen en legenden die tot de volksvertellingen horen en ook vaak een sprookjesachtig karakter hebben.

Farm-Fresh bullet terug.pngTerug naar PIM-systeem

Sprookjes in het kort

Sprookjes zijn fantasieverhalen, en dus niet echt. Maar vaak gaat het wel over mensen die in de tijd van het sprookje echt hadden kunnen bestaan. Toch komt er altijd wel iets van bijvoorbeeld magie in voor, en meestal zorgt dat er ook voor dat het sprookje zo mooi eindigt. Dat was vroeger trouwens wel anders. Toen eindigden de meeste sprookjes op een gruwelijke wijze. Tegenwoordig is het einde van een sprookje vaak zo aangepast dat het eindigt met ... en ze leefden nog lang en gelukkig.

Kijk op Categorie:Sprookje, welke sprookjes op Wikikids beschreven staan.

Volkssprookjes

De toversprookjes behoren tot de volkssprookjes. Ze bestaan al honderden jaren en zijn ontstaan doordat de mensen de sprookjes aan elkaar doorvertelden. Bijvoorbeeld tijdens het spinnen van wol of manden vlechten maar ook in de vrije tijd op de markt. Niemand weet dan ook wie de sprookjes ooit verzonnen heeft. Van sommige sprookjes zijn veel verschillende versies geschreven. Zo werden er in de vorige eeuw alleen al in Frankrijk bijna honderd versies van het sprookjes 'Klein Duimpje' verteld. De hoofdfiguren die in de sprookjes voorkomen zijn bijna altijd arme mensen, vooral vrouwen en kinderen die aan hun lot zijn overgelaten en jongste zonen zonder een rijke vader. Een goed einde van de sprookjes betekent meestal dat de meisjes gaan trouwen met een knappe prins (assepoester, sneeuwwitje en de kikkerkoning) en dat de kinderen en jonge mannen heel rijk worden (klein duimpje en de gelaarsde kat).

Het verhaal achter de volkssprookjes

Wat een volkssprookje vertelt komt ons nu onwerkelijk over. Vroeger was het leven hard en de dood (door bijvoorbeeld hongersnood of ziekte) lag altijd op de loer. Soms werden de ouders gedwongen om hun kinderen tijdens een hongersnood ergens alleen achter te laten. Een voorbeeld hiervan is het sprookje van Hans en Grietje, want ook zij werden door hun ouders alleen in het bos achtergelaten omdat hun ouders niet genoeg eten hadden voor het hele gezin. Figuren die in sprookjes voorkomen, waar we nu niet meer in geloven, zoals heksen, duivels en geesten, waren voor mensen uit de vorige eeuw wel iets waar ze in geloofden. Zij wisten niet beter dan dat die wezens bestonden. En wolven waren in die tijd nog in heel Europa aanwezig!

Voor wie?

Vroeger waren de sprookjes niet speciaal voor kinderen bedoeld, maar voor grote mensen, volwassenen. Sprookjes waren meer bedoeld om kinderen ‘op het juiste pad’ te houden, te leren gehoorzaam te zijn en als waarschuwingsverhalen die kinderen bang moesten maken voor wolven en weerwolven. “Pas op als je niet luistert, want dan ….. !” 'Roodkapje' is zo’n verhaal. In de oorspronkelijke versie van dit sprookje overleeft Roodkapje het niet. Maar in deze tijd zijn sprookjes eigenlijk iets voor kinderen en dus niet meer voor volwassenen. Een sprookje loopt vrijwel altijd goed af.

Belangrijke thema's in sprookjes

Sprookjes hadden vroeger het doel om mensen iets belangrijks te leren. Soms ging het om waarschuwen om goed op te letten, soms was het om arme mensen te helpen, soms ging het erom dat echte schoonheid van binnen zit en niet van buiten. Dat wordt vaak ook wel de moraal van een sprookje genoemd. Elk sprookje heeft een moraal, en soms wel meerdere. Tegenwoordig zijn sprookjes vaak herschreven om kinderen te vermaken. De moraal zit er echter nog steeds wel in. Lees jouw favoriete sprookje nog maar eens terug.

Sprookjesschrijvers en verzamelaars

Giambattista Basile

Giambattista Basile was een Italiaanse dichter en verzamelde als eerste een aantal sprookjes.

Charles Perrault

Charles Perrault was een Frans schrijver. Hij is vooral bekend geworden om een aantal van zijn sprookjes die bekend zijn geworden als de “Sprookjes van Moeder de Gans”. Bekende sprookjes van Perrault zijn onder andere Assepoester, Roodkapje, Klein Duimpje, De gelaarsde kat, Blauwbaard en De Schone Slaapster in het bos.

De gebroeders Grimm

Jacob en Wilhelm Grimm waren twee Duitse broers. Ze verzamelden een enorme hoeveelheid sprookjes en volksverhalen. Er wordt wel eens verteld dat ze samen lange reizen maakten en overal naar sprookjes luisterden en die dan opschreven. Maar dat is niet waar. De verhalen (teksten) werden naar ze opgestuurd, meestal door deftige dames. Bekende sprookjes van Grimm zijn bijvoorbeeld: Sneeuwwitje, Hans en Grietje, De wolf en de zeven geitjes, Raponsje, Het dappere snijdertje (kleermakertje), De Bremer Stadsmuzikanten, De Kikkerkoning en nog héél veel meer!

Hans Christian Andersen

Hans Christan Andersen was een bekende Deense dichter en schrijver, geboren in Odense. Net als Perrault was hij het meest bekend om zijn sprookjes. Hans wilde graag acteur worden, maar hij werd niet aangenomen op de theaterschool. Hij ging eerst naar een armenschool en later pas naar een goede school. Daar werd hij veel gepest, want Hans was een verlegen en stille jongen. Maar later werd hij toch een beroemd schrijver. Zijn leven gaat dus net zo als één van zijn beroemdste sprookjes: Het lelijke jonge eendje. Andere bekende sprookjes van Andersen zijn: De kleine zeemeermin, De prinses op de erwt, De Chinese nachtegaal, De rode schoentjes, Duimelijntje, De nieuwe kleren van de keizer, Het meisje met de zwavelstokjes.

Sprookjesachtige verhalen

Tegenwoordig worden er nog steeds heel wat sprookjesachtige boeken geschreven. Ze lijken niet meer op de sprookjes van vroeger. Ze zijn lang niet zo griezelig meer en juist de reuzen, heksen en monsters in deze boeken zijn aardig. Sprookjesachtige boeken zijn er voor kinderen van alle leeftijden. Enkele beroemde schrijvers van sprookjesachtige boeken zijn: Astrid Lindgren, Annie M.G Schmidt en Paul Biegel. Ook zijn sommige sprookjes aangepast en vaak verkort en is er een mooi boek van gemaakt. In het boek van Roald Dahl: Gruwelijke Rijmen, komt bijvoorbeeld het sprookje Roodkapje voor. Maar op een leuke, grappige, rijmende manier is het aangepast en modern gemaakt. Ook de illustraties in de boeken verschillen heel erg van de platen van vroeger.

Films

Van heel veel beroemde sprookjes zijn films gemaakt. Vooral de Disney-studio’s hebben mooie tekenfilms gemaakt, zoals Sneeuwwitje, Bambi, 101 Dalmatiërs, Jungleboek, De Aristokatten, De Leeuwenkoning, Tarzan, Mulan, Frozen en nog veel meer.

Clips van Schooltv

Test je kennis

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sprookje&oldid=819842"