Sneeuwwitje en de zeven dwergen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sneeuwwitje laat de boze stiefmoeder vermomd als oude vrouw binnen met de vergiftigde appel.

Sneeuwwitje en de zeven dwergen of Sneeuwwitje is een sprookje voor kinderen. Het sprookje werd in 1812 door de gebroeders Grimm opgeschreven. Vermoedelijk is het verhaal veel ouder en ontstaan in de 15e eeuw. Sneeuwwitje is erg populair sprookje en is verschillende bewerkt als film, televisieserie of boek. In 1937 kwam er een Disney-verfilming uit in kleur, wat toen best bijzonder was.

Het sprookje is vernoemd naar het hoofdpersonage Sneeuwwitje. Sneeuwwitje is een sprekende naam die iets verteld over de eigenschappen van een personage. Sneeuwwitje heeft dan ook een huid zo wit als sneeuw. Sprekende namen komen overigens vaak voor in sprookjes.

Verhaal

Let op! Van sprookjes bestaan verschillende versies. Onderstaande versie kan daarom verschillen met andere versies; zie voor meer info "verschillende versies".

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!
De prins ziet Sneeuwwitje in de glazen kist liggen.

Er was eens een erg mooie, jonge prinses genaamd Sneeuwwitje. Ze heeft zwarte haren, bloedrode lippen en een sneeuwwit huidje, waar ze haar naam vandaan heeft. Toen haar moeder zwanger was, heeft ze gewenst dat Sneeuwwitje hele zwarte haren had, lippen zo rood als bloed een huid zo wit als sneeuw, omdat het aan het sneeuwen was. Ze heeft een bijna net zo mooie en daarom zeer jaloerse stiefmoeder die elke dag aan een toverspiegel vraagt wie de mooiste vrouw in het land is.

Iedere dag vraagt de stiefmoeder "Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land?" aan de spiegel. Altijd antwoordt de spiegel dat de koningin dat zelf is, maar op een dag blijkt het Sneeuwwitje te zijn geworden. Sneeuwwitje moet nu uit het koninklijk paleis vluchten omdat haar boze stiefmoeder haar wil doden zodat die weer de mooiste van het land is. De koningin stuurt haar het bos in met de hofjager, die Sneeuwwitje met zijn mes moet doden, als bewijs moest hij het hart van Sneeuwwitje in het doosje leggen. De jager laat Sneeuwwitje echter ontsnappen, hij schiet een hert neer en legt de hert zijn hart in het doosje, en Sneeuwwitje komt na wat ronddwalen uitgehongerd aan bij een klein huisje waar zeven borden met eten klaarstaan. Vervolgens gaat ze in een van de zeven bedden liggen. Het huis is van zeven vriendelijke dwergen die 's avonds thuiskomen van hun werk in de mijnen en Sneeuwwitje als gast opnemen.

De stiefmoeder denkt dat Sneeuwwitje dood is totdat ze haar toverspiegel weer raadpleegt. Dan besluit ze zich te vermommen en Sneeuwwitje zelf op te zoeken als de dwergen weg zijn. Eerst probeert ze het als koopvrouw: ze probeert Sneeuwwitje eerst met een rijgkoord te wurgen, als dat mislukt met een giftige kam. Vervolgens vermomt ze zich als een boerin die appels verkoopt. Met een giftige appel brengt de stiefmoeder Sneeuwwitje in een magische slaap, waaruit Sneeuwwitje alleen kan ontwaken wanneer iemand haar uit liefde kust. De dwergen denken dat Sneeuwwitje dood is en diepbedroefd leggen ze haar in een glazen kist.

Uiteindelijk komt er een prins langs die Sneeuwwitje kust, waarna ze weer wakker wordt. Sneeuwwitje trouwt met de prins en ze leven nog lang en gelukkig.

Achtergrondinformatie

Ontstaan

Sneeuwwitje en de zeven dwergen

Het is onduidelijk waar het verhaal precies vandaan komt, maar waarschijnlijk bestond Sneeuwwitje al voordat de gebroeders Grimm het verhaal opschreven in 1812. Dit komt omdat de gebroeders Grimm hun verhalen niet zelf bedachten. Zij verzamelden bestaande sprookjes en legenden in Duitsland en schreven deze op. Over de herkomst van het verhaal bestaan verschillende theorieën.

Volgens een theorie is Sneeuwwitje ontstaan door verschillende sprookjes en legendes samen te voegen. Er komen namelijk verschillende dingen voor die ook in andere sprookjes voorkomen. Het eenzaam zijn in het bos zou uit Hans en Grietje komen, de slaap uit Doornroosje en de boze koningin uit Assepoester. Ook zou het sprookje voortkomen uit Romeinse mythes. Het verhaal van Sneeuwwitje lijkt namelijk op het verhaal van Chione in de Metamorfosen van Ovidius.

De Duitse historicus Eckhard Sander gelooft echter dat Sneeuwwitje gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Sneeuwwitje zou zijn geïnspireerd door het leven van Margaretha von Waldeck die leefde in de 16e eeuw. Zij was bekend voor haar schoonheid en had een stiefmoeder. Toen Margaretha in Brussel was, werd zij ziek en overleed. Er gingen geruchten rond dat zij vergiftigd was, maar de stiefmoeder kon dit niet gedaan hebben. Margaretha had ook mijnen waar veel kinderen werkten. Deze kinderen zouden de inspiratie vormen voor de dwergen. Zij leefden namelijk ook in klein huisjes samen. Andere gebeurtenissen in het sprookje zouden geïnspireerd zijn door het leven andere familieleden van Margaretha.

Verschillende versies

Van sprookjes bestaan verschillende versies, aangezien ze vaak mondeling verteld worden. Belangrijke verschillen zijn:

  • De vader van Sneeuwwitje; in sommige versies leeft de vader van Sneeuwwitje nog, maar is vrijwel altijd weg. In andere versies is hij overleden. Hij is dan getroffen aan een ziekte of vermoord door de koningin.
  • Het hart dat de hofjager aan de koningin laat zien kan van verschillende dieren zijn. In sommige versies schiet de jager een hert dood, in andere versies een wild zwijn of zelfs een wolf. In alle versies is het een groot zoogdier dat de jager schiet.
  • De originele versie van de gebroeders Grimm had een ander lot voor de boze stiefmoeder. Zij moet voor straf tijdens het huwelijksfeest van Sneeuwwitje en de prins in gloeiende muilen dansen tot ze dood neervalt. Dit wordt in moderne versies er vaak uitgelaten, aangezien het tegenwoordig als te wreed wordt gezien voor kinderen. In de moderne versies ontsnapt de boze koningin, wordt zij gevangen, valt in een ravijn of versteent van schrik. In ieder geval keert zij niet meer terug.

Bewerkingen

De grot van Sneeuwwitje in de Efteling.

Het verhaal is verschillende verfilmd. De bekendste verfilming is de Disneyfilm Sneeuwwitje en de zeven dwergen (Snow White and the Seven Dwarfs) uit 1937. Dit was de eerste lange tekenfilm. Voorheen duurde tekenfilms slechts een paar minuten. Sneeuwwitje en de zeven dwergen was de eerste avondvullende tekenfilm. Ook maakte het Walt Disney beroemd en inspireerde een heel nieuw genre. In 2022 werd bekend dat Disney ook een speelfilm van Sneeuwwitje wilde maken. In veel Disneyfilms is er een attractie genaamd Snow White's Scary Adventures, waar bezoekers langs de scenes van het verhaal rijden in een karretje. Er zijn ook andere films gemaakt van het sprookjes, zoals Mirror Mirror en Snow White and the Huntsman.

Sinds 1952 is in het Sprookjesbos van de Efteling de grot van Sneeuwwitje aanwezig, waar de zeven dwergen rondom Sneeuwwitje zitten die in een glazen kist ligt. In 1999 werd het Kasteel van de Stiefmoeder toegevoegd aan het sprookje. Dit kasteel ligt naast de grot. De bedoeling is dat bezoekers eerst door het kasteel lopen en dan naar de grot gaan (hoewel je ze ook los kan bezoeken). In het kasteel vraagt de boze stiefmoeder wordt iedere vijf minuten een scene afgespeeld, waar de boze stiefmoeder aan de spiegel vraagt wie de mooiste van het land is.

In 2015 maakte RTL 4 de televisiefilm Sneeuwwitje en de zeven kleine mensen. Dit is een moderne versie van het verhaal dat zich in het heden afspeelt met allerlei bekende Nederlanders.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sneeuwwitje_en_de_zeven_dwergen&oldid=723033"