Spoorlijn Zutphen - Winterswijk

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 14 jan 2023 om 18:52
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Zutphen - Winterswijk

DB 2236 railway map.png

Opening tussen 1877 en 1880
Sluiting Winterswijk - Burlo: 29 september 1979

Burlo - Borken (Westf): 30 september 1994

Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) Oost Nederland
Van
naar
Station Zutphen
Station Winterswijk
Aantal huidige stations
Status In gebruik door Arriva
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Zutphen - Winterswijk is een deel van de oorspronkelijke spoorlijn Spoorlijn Zutphen - Gelsenkirchen-Bismarck dat tussen 1877 en 1880 en werd aangelegd door de Nederlandsch-Westfaalsche Spoorweg-Maatschappij.

De spoorlijn Winterswijk-Gelsenkirchen-Bismarck was een 59 kilometer lange, voorheen ononderbroken spoorlijn van Winterswijk in Nederland naar Gelsenkirchen-Bismarck in het noordelijke Ruhrgebied. De het Duitse deel van de oorspronkelijke lijn werd geëxploiteerd door de Bergisch-Märkische Spoorwegmaatschappij totdat deze werd genationaliseerd in de Deutsche Bundesbahn (DB).

Tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was het traject een internationaal belang, onder meer door een rechtstreekse treinverbinding van Essen naar Amsterdam. In de jaren twintig nam het belang van het grenstraject tussen Winterswijk en Borken af. Het internationale passagiersvervoer eindigde met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. De laatste goederentrein passeerde de grens in 1979. Tot 2000 werd het zuidelijk deel van Dorsten voornamelijk gebruikt voor goederenvervoer door de kolen- en staalindustrie totdat de mijnen sloten. Het gedeelte van de lijn dat vandaag de dag nog steeds in gebruik is, is grotendeels enkelsporig, niet van elektrische bovenleidingen voorzien en aangegeven als een hoofdlijn.

Het deel Zutphen - Winterswijk is 43,6 kilometer lang en ligt in Nederland en werd in 1872 aangelegd door de Nederlandsch-Westfaalsche Spoorweg-Maatschappij. De spoorlijn was toen van groot belang voor de textielindustrie.

De spoorlijn wordt alleen bediend in bestemmingsverkeer en alleen tussen de twee eindstations: station Zutphen en station Winterswijk. De Stoptrein RS 30800 wordt geëxploiteerd door Arriva Personenvervoer Nederland met dieselelektrische gelede motorwagens GTW 2/6 of 2/8 van Stadler Rail (Spurt). Van maandag tot en met vrijdag rijden er twee treinen per uur, maar na 19.30 uur en op zaterdag en zondag slechts één trein per uur.

Stations tussen Zutphen en Winterswijk


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Zutphen_-_Winterswijk&oldid=760143"