Spoorlijn Nijmegen - Venlo

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 11 jan 2023 om 15:48 (→‎Stations)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Nijmegen - Venlo

Noordelijke Maaslijn of "Heilige Lijn"

Spoorlijn Nijmegen - Venlo.png

Opening 1 juni 1883
Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) Zuidoost Nederland
Van
naar
Station Nijmegen
Station Venlo
Aantal huidige stations
Status In gebruik door Arriva
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Nijmegen - Venlo, ook wel de Noordelijke Maaslijn of Heilige Lijn genoemd, is een grotendeels enkelsporige, (nog) niet-geëlektrificeerde spoorlijn van station Nijmegen naar station Venlo. Bij Blerick splitst de lijn zich af naar Eindhoven. De lijn is enkelsporig op het traject van Mook-Middelaar naar Blerick en dubbelsporig van Nijmegen naar Mook Molenhoek en van Blerick naar Venlo.

Geschiedenis

Tot de aanleg van de lijn werd besloten door de Nederlandse staat en vanaf 10 november 1875 uitgevoerd. Op 1 juni 1883 werd de lijn in gebruik genomen. Het gebruik van de Maaslijn werd toen aangestuurd door de Staatsspoorwegen. Om treinen te laten kruisen (elkaar passeren), werden om de zes kilometer stations gebouwd. De spoordijk en de pijlers van de Maasbrug zijn zo ontworpen dat een latere spooruitbreiding mogelujk is. In 1912 werd tussen Nijmegen en Mook Molenhoek een extra spoor aangelegd. In de jaren twintig nam het vervoer van steenkool per goederentrein naar het noorden van Nederland en naar Twente toe op de Maaslijn, hoewel in 1913 de nieuwe spoorlijn Eindhoven-Weert werd aangelegd en geopend. Op het traject van Amsterdam via Amersfoort naar Zuid-Limburg, Duitsland en België bleven langeafstandstreinen rijden. De Nederlandse Spoorwegen was van plan om in 1951 de Maaslijn van elektrische bovenleidingen te voorzien, maar dat gebeurde niet. Eind jaren 80 werd het tracé onderdeel van het project Rail 21. In dit kader diende de route te worden geëlektrificeerd en over de gehele lengte te worden verlengd. Net als veel andere plannen van het project werd de Maaslijn niet uitgevoerd. Totdat het personenvervoer in 2006 werd overgenomen door Veolia Transport Nederland, reden er treinen van de Nederlandse Spoorwegen op het traject. Sinds 2016 wordt de Maaslijn door Arriva gereden met regionale stoptreinen. De lijnbeveiliging wordt verzorgd door het Nederlandse treinbeïnvloedingssysteem ATB Nieuwe Generatie.

Toekomst

Het ligt nu in de verwachting dat de lijn alsnog wordt geëlektrificeerd. Het stond gepland voor 2024, maar loopt vertraging op door de oorlog in Oekraïne (moeilijk leveren van materialen).

De afgelopen jaren is het Maastracé flink op de schop genomen en daarmee verbeterd. De opdrachtgever, de provincies Gelderland, Limburg en Noord-Brabant, evenals het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat , wil de toename van het reizigersverkeer op de weg tegengaan en de betrouwbaarheid van de treinen verbeteren. Als onderdeel van dit project wordt de gehele spoorlijn dus geëlektrificeerd, wordt een nieuw station bij Venlo geopend en worden extra sporen aangelegd. De bovenleiding moet over speciaal daarvoor opgestelde palen en liggers lopen, die op een afstand van 60 tot 70 meter van elkaar moeten komen. De dieseltreinen worden dan vervangen door elektrische treinenvarianten. Station Grubbenvorst, dat tussen 1884 en 1935 in bedrijf was, wordt verbouwd. Om financiële redenen gaat de bouw van het station voorlopig echter niet door. De sporen worden op twee plaatsen verbreed. Enerzijds wordt het kruisende spoor bij Cuijk verlengd, terwijl het spoorstelsel tussen Venray en Tienray wordt verdubbeld. Daarnaast worden vier bochten langs het tracé ruimer gemaakt zodat de treinen niet hoeven af ​​te remmen en worden 20 overwegen beveiligd. De bouw moet in 2022 klaar zijn en kost 164 miljoen euro.

Stations

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Nijmegen_-_Venlo&oldid=759332"