Sahara

Uit Wikikids
Versie door Hippogryph (overleg | bijdragen) op 22 aug 2023 om 17:19 (Categorie:Kerndoel49 toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Sahara is een grote woestijn in het noorden van Afrika. De Sahara heeft een oppervlakte van zo'n 9 065 000 vierkante kilometer. Dat is meer dan 200 keer de oppervlakte van Nederland. De Sahara is dan ook de grootste zandwoestijn ter wereld. De naam Sahara komt van sahra, het Arabische woord voor woestijn.

In de Sahara is het erg droog. Er valt minder dan 100 millimeter regen per jaar en er zijn dan ook bijna geen planten te vinden. Toch was dat niet altijd zo. Heel lang geleden was het gebied waar nu de Sahara ligt een savanne. Er groeiden toen veel planten en er leefden dieren zoals olifanten en apen. Pas na de ijstijden veranderde het klimaat in het gebied. Het werd er heet en droog en er ontstond een enorme zandwoestijn. Tegenwoordig is het overdag bloedheet en 's nachts ijskoud in de Sahara. Toch leven er nog allerlei dieren. De dieren en planten die nu in de Sahara leven, zijn speciaal aangepast voor het leven in de woestijn.

Sneeuw

In de middag van 30 maart 2009 is er om 14:15 sneeuw gevallen in het Noorden van Tsjaad. Midden in de Sahara viel er 2 cm. sneeuw, dat is voor dit gebied een zeer bijzondere gebeurtenis.

Geografie

De oppervlakte van de Sahara is ongeveer 9 065 000 vierkante kilometer. De Sahara omvat, geheel of deels:

De strook net ten zuiden van de Sahara wordt de Sahel genoemd, en de landen waarin deze (half)woestijn ligt, de Sahel-landen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sahara&oldid=807457"