Nationale Dodenherdenking: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 12: Regel 12:
   
 
== Dodenherdenking 2020 ==
 
== Dodenherdenking 2020 ==
Door de coronacrisis was dodenherdenking zonder publiek. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima legden een bloemenkrans. Premier Rutte, burgemeester Halsema en Nationaal Comité 4 en 5 mei-voorzitter Gerdi Verbeet waren er ook. Daarnaast waren er 2 scouts aangewezen(broer en zus) die de overige kransen neerlegden. Door de [[coronamaatregelen]] en de hoge leeftijd van de mensen die de oorlog hebben meegemaakt konden zij het niet doen.
+
Door de coronacrisis was dodenherdenking zonder publiek. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima legden een bloemenkrans. Premier Rutte, burgemeester Halsema en [[Nationaal Comité 4 en 5 mei]]-voorzitter Gerdi Verbeet waren er ook. Daarnaast waren er 2 scouts aangewezen(broer en zus) die de overige kransen neerlegden. Door de [[coronamaatregelen]] en de hoge leeftijd van de mensen die de oorlog hebben meegemaakt konden zij het niet doen.
 
[[Categorie:Tweede Wereldoorlog]]
 
[[Categorie:Tweede Wereldoorlog]]

Versie van 3 mei 2022 12:36

Stilte
Bloemenkransen
Vlag halfstok

Op 4 mei wordt de Nationale Dodenherdenking gehouden op allerlei plaatsen in de Nederlandse gemeenten. Op veel plekken zijn in gemeenten monumenten geplaatst ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Voor 20.00 uur komen de mensen bijeen op die plekken, waarna er uitgelegd wordt wat er op die plaats in het verleden is gebeurd, of dat er in algemene zin aandacht wordt besteed aan de slachtoffers van de WO II. Vervolgens is om 8 uur iedereen twee minuten stil.

Heel veel mensen bezoeken deze monumenten en leggen er bloemen neer. Veel mensen die een vlag in huis hebben zorgen er voor dat ze op 4 mei de vlag half stok ophangen. Als je de vlag dus niet helemaal in top ophangt betekent het dus dat je rouwt. Op bevrijdingsdag hangen ze juist allemaal wel in top.

De grote herdenking vindt plaats op de Dam in Amsterdam. Hier leggen koning Willem-Alexander en koningin Máxima de eerste krans.

Het Wilhelmus

Tijdens de dodenherdenking wordt het Nederlandse volkslied het Wilhelmus gespeeld. Dit lied gaat over Willem van Oranje, de vader des vaderlands.en de koning en koningin kom op de dam en zijn live 2 minuten stil.

Dodenherdenking 2020

Door de coronacrisis was dodenherdenking zonder publiek. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima legden een bloemenkrans. Premier Rutte, burgemeester Halsema en Nationaal Comité 4 en 5 mei-voorzitter Gerdi Verbeet waren er ook. Daarnaast waren er 2 scouts aangewezen(broer en zus) die de overige kransen neerlegden. Door de coronamaatregelen en de hoge leeftijd van de mensen die de oorlog hebben meegemaakt konden zij het niet doen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nationale_Dodenherdenking&oldid=714510"