Maatschappelijke stage

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 15 feb 2023 om 20:50
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

De maatschappelijke stage is een stage voor leerlingen van de middelbare school in Nederland. Het was verplicht voor alle leerlingen van de bovenbouw van vmbo, havo en vwo tussen 2011 en 2014. Tegenwoordig bieden sommige scholen nog steeds een maatschappelijke stage aan, maar deze is niet meer verplicht. De maatschappelijke stage bestaat uit vrijwilligerswerk. De duur van de maatschappelijk stage verschilt per school, maar vaak is het een paar uur of één dag per jaar.

Wat de leerlingen precies doen, verschilt per school. Vaak werktn scholen samen met vrijwilligersorganisaties, zoals voedselbanken en goede doelen. Leerlingen kunnen in verzorgingstehuizen of bij voedselbanken helpen, straten schoonmaken, helpen op sportdagen of kinderboerderij of voorlichtingscursussen bijwonen. De stage wordt bij veel scholen door de school zelf geregeld. In andere gevallen moet de leerling dit zelf regelen.

Verplicht?

Tussen 2011 en 2014 was de maatschappelijk stage voor alle leerlingen verplicht. Tijdens hun schoolperiode moesten zij tussen de 30 en 60 uur stage afleggen. Vaak kwam dit neer op één dag per jaar. Door de stage leerden de leerlingen meer over een bepaald onderwerp en vrijwilligerswerk. Ook droegen zij iets bij aan de samenleving. Het idee was dat de leerlingen zo ook op hun toekomstige baan voorbereid waren.

Nadat de maatschappelijk stage verplicht werd, kwam er veel kritiek. Vrijwilligerswerk is immers vrijwillig en niet verplicht. Sommige mensen vergeleken de stage zelfs met een vorm van dwangarbeid. De stage moest worden afgelegd, want anders kon je niet afstuderen van de middelbare school. Overigens kreeg je voor de stage geen cijfer. Het ging er alleen om dat je het had gedaan.

Sinds 2015 is de maatschappelijke stage niet meer verplicht. Sindsdien krijgen scholen ook geen geld meer voor de stage van de overheid. Veel scholen zijn daardoor ook gestopt met de maatschappelijke stage.

Meningen

Overigens zagen jongeren dit zelf erg anders. Uit onderzoek van EenVandaag uit 2012 bleek dat 68% van de jongeren de maatschappelijke stage een goed idee te vinden. Zij vonden het een leuke en waardevolle ervaring.

21% van de jongeren zei ook dat de maatschappelijke stage ervoor zorgde dat hij/zij later ook vrijwilligerswerk zou doen. De helft van de jongeren vond het jammer dat de stage niet meer verplicht werd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Maatschappelijke_stage&oldid=768003"