Bovenbouw

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De bovenbouw zijn de laatste twee of drie jaar van de middelbare school in Nederland. In België bestaat er geen bovenbouw, maar het is vergelijkbaar met de derde graad van het secundair onderwijs.

In Nederland duurt de bovenbouw twee jaar voor het vmbo en de havo en drie jaar voor het vwo. De bovenbouw is een stuk meer gespecialiseerd dan de onderbouw. In de onderbouw hadden alle leerlingen (van hetzelfde niveau) nog dezelfde lessen. In de bovenbouw hebben zij een bepaald vakkenpakket. Dit vakkenpakket wordt door de leerling zelf gekozen aan het einde van de onderbouw. Het bestaat uit de vakken waarin de leerling examen gaat doen. Deze vakken sluiten weer aan bij de vervolgopleiding van de leerling.

Het laatste jaar van de bovenbouw wordt ook wel het examenjaar genoemd. De leerlingen moeten zich voorbereiden op de examens. Daarnaast moeten zij een vervolgstudie kiezen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bovenbouw&oldid=852812"