Hades

Uit Wikikids
Versie door Rots61 (overleg | bijdragen) op 15 dec 2022 om 22:49 (Wijzigingen door Xxhoixx123 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door AjejeBot)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eén van de weinige beelden van Hades

Hades is een god uit de Griekse mythologie. Hades is de god van de onderwereld en de heerser over de doden. Ook is hij de god van de rijkdom en kostbare metalen, zoals zilver en goud. Hades was één van de belangrijkste goden en werd door de Grieken gevreesd. In de Romeinse mythologie staat hij bekend als Pluto.

Mythologie en verering

Hades was de zoon van Kronos en Rheia en daardoor de broer van Zeus, Poseidon, Hera, Hestia en Demeter. Toen Kronos verslagen was en de macht in de wereld verdeeld werd, kreeg Hades de heerschappij over het ondergrondse dodenrijk. Hades was een hard en genadeloze leider en leefde bijna altijd onderaards in een rijk waar geen straaltje licht was. Hades stond niemand toe om terug te keren naar de levende wereld en had om dat te voorkomen diverse demonen en geesten in dienst. Eén van die geesten is Charon, die de veerboot over de Styx bestuurde in ruil voor een muntstuk. Daarom legden de Grieken bij de begrafenis een munt op de tong van de dode.

De god was getrouwd met Persephone, de dochter van Demeter. Persephone verbleef na een deal met Zeus het ene deel van het jaar ondergronds en het andere deel van het jaar bovengronds. Telkens als ze weer bovengronds kwam, was haar moeder Demeter super blij om haar te zien en begonnen de bloemen te bloeien en planten te groeien. Als ze weer terugging was ze weer verdrietig en verwelkte alles en werd het koud op aarde. Volgens de Grieken zijn zo de seizoenen ontstaan. Verschillende helden als Herakles, Orpheus en Odysseus namen het op tegen Hades.

Hades werd door de Grieken niet vereerd, maar gevreesd. De Grieken waren bang voor de dood en voor "de hel" die Hades ze zou brengen. Hierdoor had Hades ook geen tempels. Wel werd er af en toe aan Hades geofferd. Dit werd vooral gedaan door mijnwerkers, aangezien Hades ook ging over de edele metalen in de grond. Hades was de enige god aan wie menselijke offers werden gegeven. Doordat Hades niet vereerd werd zijn er ook haast geen beelden van hem. Op de beelden die er wel van hem zijn staat hij afgebeeld als een oude man met een baard. Hades had vaak als attributen de hoorn des overvloeds, de tweetand en de driekoppige hond Cerberus, die de toegang naar de onderwereld bewaakte.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hades&oldid=754111"