Encyclopedie

Uit Wikikids
Versie door FreekKraak (overleg | bijdragen) op 18 dec 2022 om 22:40 (Dit lemma zo'n beetje geheel bewerkt en leesbaarder gemaakt.)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een encyclopedie is een naslagwerk waarin veel uiteenlopende onderwerpen worden uitgelegd. Dat gaat in de vorm van (meestal niet al te lange) teksten. Die worden artikelen genoemd. Die artikelen zijn geordend volgens de letters van het alfabet, dus van de letter A tot en met de letter Z. Bijvoorbeeld het artikel aarde en het artikel zee.

Een encyclopedie geeft dus een zee aan informatie! Dat is heel interessant, ook omdat zo'n encyclopedie heel gedetailleerd een beeld geeft van een bepaalde tijd. Maar om bij de tijd te blijven wordt er vaak ook elk jaar een supplement uitgegeven. Dat is een aanvulling, vaak net zo dik als een deel van de encyclopedie zelf.

Een encyclopedie is in de eerste plaats bedoeld om een algemeen overzicht aan informatie te geven.

Wil je nog méér weten over een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld sterrenkunde? Dan zijn daarvoor ook aparte naslagwerken. Die heten trouwens vaak 'Encyclopedie van...' En zoek je iets over een persoon? Dan kun je uitgebreide biografieën lezen.

Geschiedenis

Vroeger waren alle encyclopedieën van papier, zoals de Winkler Prins. Daarna kwamen er encyclopedieën op cd-rom en dvd, zoals Encarta.

Sinds de opkomst van internet zijn online encyclopedieën heel belangrijk geworden. De bekendste en ook de grootste daarvan is Wikipedia. Citizendium en GNU (beide alleen Engelstalig) zijn andere voorbeelden. Ook WikiKids is een online (kinder-)encyclopedie. Online encyclopedieën zijn vaak wiki's, wat wil zeggen dat ze min of meer vrij bewerkbaar zijn.

Veel oude encyclopedieën zijn gedigitaliseerd, zodat je ze ook via het internet kunt raadplegen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Encyclopedie&oldid=754870"