Cyberpesten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cyberpesten, digitaal pesten of online pesten is pesten via internet of de mobiele telefoon.

Cyberpesten komt vaak bij kinderen en tieners voor. Toch kunnen ook volwassenen te maken hebben met cyberpesten.

Cyberpesten vindt voornamelijk plaats via sociale media, zoals Instagram, TikTok en Facebook. Toch kan Cyberpesten ook plaatsvinden door middel van sms'en en fora.

In tegenstelling tot echt pesten is cyberpesten vaak anoniem. Dit betekent dat je niet weet wie jou aan het pesten is. Dit heeft vervelende gevolgen voor degene die gepest wordt.

Verschillen tussen cyberpesten en offline pesten

Pesten bestond al lang voordat het internet er kwam. Door de komst van sociale media verplaatste pesten zich ook naar het internet.

Cyberpesten en offline pesten verschillen wel iets van elkaar. Zo duurt cyberpesten normaal gesproken korter dan offline pesten. Cyberpesten duurt vaak maar een paar dagen tot een paar weken. Offline pesten kan jarenlang doorgaan. Daarnaast kan offline pesten ook lichamelijk zijn (bijvoorbeeld door geweld), terwijl cyberpesten veelal psychologisch is (iemand bedreigen of slecht laten voelen). Ook zijn er bij offline pesten vaak toeschouwers (mensen die het zien). Deze mensen kunnen ingrijpen door bijvoorbeeld er een volwassene bij te halen. Bij online pesten is dit vaak niet geval.

Het grootste verschil tussen cyberpesten en offline pesten is de dader. Offline is het altijd duidelijk wie de dader is, aangezien deze in dezelfde ruimte aanwezig moet zijn. Bij cyberpesten is dit vaak niet geval. De dader is anoniem. Hoewel de dader het slachtoffer vaak wel kent, weet het slachtoffer niet wie de dader (precies) is. Het slachtoffer kan wel een vermoeden hebben, maar het heeft geen zekerheid.

Cyberpesten en offline pesten zijn ook met elkaar verbonden. Kinderen en jongeren die offline worden gepest worden ook vaak online gepest. Cyberpesten geeft de dader een mogelijkheid om iemand ook na school of werktijd te pesten. Dit betekent dat er voor degene die gepest wordt geen mogelijkheid tot ontsnapping is.

Vormen

Er zijn verschillende vormen van cyberpesten. Hieronder staan er een paar:

 • Uitsluiten betekent dat iemand niet mag meedoen met een groepje zonder dat hier een goede reden voor is. Degene die gepest wordt, wordt buitengesloten. Deze vorm van cyberpesten vindt plaats bij het maken van chatgroepen, zoals op WhatsApp. Op de middelbare school hebben klassen vaak een klassengroep, waarin iedereen van de klas inzit. Wanneer één klasgenoot niet mag meedoen, wordt dit "uitsluiten" genoemd.
 • Beledigen of schelden is een van de meest voorkomende vormen van cyberpesten. Iemand kan gepest worden door "vervelende opmerkingen" onder zijn of haar posts. Ook kunnen er vervelende privé-berichten gestuurd worden naar die persoon. Deze opmerkingen zijn vaak anoniem. De pester maakt dan een anoniem account aan.
 • Vernielen kan ook online plaatsvinden. Soms kan de pester proberen om een wachtwoord te stelen of een virus te versturen. Op deze manier kan iemand niet meer inloggen, wat erg vervelend is. Deze vorm van cyberpesten komt niet heel vaak voor.
 • Nadoen is het voordoen dat je iemand anders bent. De pester maakt een account aan en doet net alsof hij/zij de persoon is die gepest wordt. De pester plaatst foto's van die persoon en probeert de persoon belachelijk te maken. Ook kan diegene nare opmerkingen maken tegenover vrienden, waardoor het net lijkt alsof die persoon het echt heeft gezegd.
 • Bedreigen kan ook via sociale media gebeuren. Een pester kan een persoon bedreigen met geweld of geheimen vertellen. Soms kan dit ook anoniem gebeuren.
 • Te kijk zetten kan door "genante" foto's en berichten van een persoon te versturen. Het doel van de pester is om iemand belachelijk te maken.

Omgaan met cyberpesten

Er zijn verschillende manieren om cyberpesten te stoppen:

 • De pester blokkeren. Dit is vaak de makkelijkste manier, aangezien het cyberpesten dan ophoudt.
 • Erover praten met een volwassene (ouders of leerkracht). Ouders en leerkrachten kunnen vaak hier iets aan doen.
 • Voorlichting op school: Veel scholen geven lessen aan klassen over cyberpesten en hoe hiermee om te gaan.
 • Leren over mediawijsheid: Het is belangrijk dat je goed weet hoe je met het internet omgaat.
 • Wanneer het heel erg is: Aangifte te doen bij de politie. Dit kan enkel als het pesten heel erg is, zoals "bedreigen".

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cyberpesten&oldid=810036"