Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Pesten (gedrag)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pesten is het moedwillig op een vervelende manier omgaan met iemand. Bijvoorbeeld door uitschelden, slaan of gewoon negeren, zodat die iemand zich ellendig gaat voelen. Het is een nare manier van met elkaar omgaan, en het is asociaal.

Woorden die ongeveer hetzelfde betekenen zijn klieren, plagen, zieken en treiteren. Degene die pest heet de pester of pestkop. De pester wilt bij pesten zorgen dat het slachtoffer verdrietig of boos of zelfs Onzeker wordt. In heel extreme gevallen kan pesten ertoe leiden dat degene die gepest wordt zelfmoord pleegt. Mensen zeggen dat je moet gaan praten en dat je het moet negeren. Maar er zijn ook kinderen die heel onzeker zijn en er niet over durven te praten.


Hoe gaat het?

Je hebt twee verschillende hoofdvormen van pesten: fysiek (lichamelijk) en mentaal (geestelijk). Fysiek houdt in dat je op een negatieve manier lichamelijk contact maakt, bijvoorbeeld door slaan of schoppen. Mentaal betekent uitschelden, roddelen of op een andere manier vervelende dingen zeggen. Beide vormen hebben hun eigen uitwerkingen.

Wie doet wat?

Men zegt wel eens dat er 3 'rollen' zijn in het pesten. Vanzelfsprekend het gepeste kind en de pester zelf, maar ook 'meelopers' en 'omstanders'. Meelopers lopen vaak met de pester mee en moedigde hem of haar aan om nog stapje verder te gaan of helpen hem bij het pesten. Meestal zijn meelopers kinderen die zichzelf geen houding kunnen aanmeten, maar toch niet alleen willen zijn. Ze willen bij een bepaalde groep, in dit geval het groepje van de pester horen. Omstanders zijn kinderen die het pesten zien. Meestal hebben zij wel medelijden met het gepeste kind, maar ze durven er niks van te zeggen. Per slot van rekening willen zij zelf niet het nieuwe 'slachtoffer' worden, en laten ze de pester daarom maar zijn gang gaan.

Waarom worden kinderen gepest?

Meestal zijn deze kinderen simpelweg anders dan andere. Ze hebben een andere huidskleur, zijn slimmer dan de andere of zien er bijvoorbeeld anders uit dan 'gewone' kinderen. Maar pesters doen ook wat ze doen omdat ze dat gewoon leuk vinden; ze willen graag dat het slachtoffer moet huilen of verdrietig wordt (dat heet sadisme). Meestal is de pester zelf onzeker en wil daardoor de aandacht trekken zodat hij/zij niet meer wordt gepest. Best oneerlijk dus.

Hulp bij pesten

Er zijn verschillende initiatieven bedacht om pesten te stoppen, maar ook om gepeste kinderen te helpen en advies te geven. De bekendste hiervan in Nederland is De Kindertelefoon. Sinds 1992 kunnen kinderen gratis naar een telefoonnummer bellen om door één van de ruim 700 vrijwilligers advies te krijgen. Ook zijn er instanties die gastlessen geven op scholen zodat kinderen ervan bewust worden wat pesten is en wat het met je doet. Je wordt het meest gepest als je er niet echt bij hoort, bijvoorbeeld doordat je een bril hebt en de anderen niet. In België kun je als je gepest wordt praten, bellen of chatten op Awel.be.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pesten_(gedrag)&oldid=639964"