Boeddhistische monniken: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 2: Regel 2:
   
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
[[Boeddha]], de bedenker van het boeddhisme, had volgens de boeddhisten de verlichting (bevrijding van al het lijden) bereikt door een eenvoudig, maar niet te armoedig leven te leiden. Daarom stelde hij regels in voor mensen die zich ook zoveel mogelijk wilden inzetten om verlichting te bereiken. Mannen die volgens die regels leefden werden 'bhikku's' ([[monnik]]en) genoemd. Een tijdje later konden ook vrouwen zich volledig wijden aan de zoektocht naar verlichting: deze vrouwen werden 'bhikkuni's' ([[non]]nen) genoemd. Het zorgde in boeddha's tijd voor veel ophef dat iedereen boeddhistische monnik of non mocht worden, want in het [[India]] van toen was het de regel dat alleen brahmanen (leden van de hoogste [[kastenstelsel|kaste]]) zich mochten bezighouden met spirituele zaken en vrouwen dat al helemaal niet mochten.
+
[[Boeddha]], de bedenker van het boeddhisme, had volgens de boeddhisten de verlichting (bevrijding van al het lijden) bereikt door een eenvoudig, maar niet te armoedig leven te leiden. Daarom stelde hij regels in voor mensen die zich ook zoveel mogelijk wilden inzetten om verlichting te bereiken. Mannen die volgens die regels leefden werden 'bhikku's' ([[monnik]]en) genoemd. Een tijdje later konden ook vrouwen zich volledig wijden aan de zoektocht naar verlichting: deze vrouwen werden 'bhikkuni's' ([[non]]nen) genoemd. Het zorgde in boeddha's tijd voor veel ophef dat iedereen boeddhistische monnik of non mocht worden, want in het [[India]] van toen was het de regel dat alleen brahmanen (leden van de hoogste [[kastenstelsel|kaste]]) zich mochten bezighouden met spirituele zaken en dat vrouwen dat al helemaal niet mochten.
   
 
In de tijd van Boeddha trokken de boeddhistische monniken en nonnen constant door het land, behalve in de regentijd: dan waren de wegen te modderig om overheen te lopen, zodat de monniken en nonnen tijdelijk bij elkaar in kloosters woonden. De monniken en nonnen leefden van het voedsel dat ze elke dag van andere mensen kregen.
 
In de tijd van Boeddha trokken de boeddhistische monniken en nonnen constant door het land, behalve in de regentijd: dan waren de wegen te modderig om overheen te lopen, zodat de monniken en nonnen tijdelijk bij elkaar in kloosters woonden. De monniken en nonnen leefden van het voedsel dat ze elke dag van andere mensen kregen.

Versie van 23 mrt 2014 13:32

boeddhistische monniken (of nonnen als het vrouwen zijn) zijn mensen die hun leven wijden aan de boeddhistische religie. Ze leiden een eenvoudig leven en wonen bij elkaar in kloosters. Boeddhistische monniken zijn herkenbaar aan hun rode of oranje gewaden en hun kaalgeschoren hoofden. In sommige boeddhistische landen, bijvoorbeeld Thailand, is het gebruikelijk dat alle mannen en jongens minstens één keer in hun leven als een monnik leven.

Geschiedenis

Boeddha, de bedenker van het boeddhisme, had volgens de boeddhisten de verlichting (bevrijding van al het lijden) bereikt door een eenvoudig, maar niet te armoedig leven te leiden. Daarom stelde hij regels in voor mensen die zich ook zoveel mogelijk wilden inzetten om verlichting te bereiken. Mannen die volgens die regels leefden werden 'bhikku's' (monniken) genoemd. Een tijdje later konden ook vrouwen zich volledig wijden aan de zoektocht naar verlichting: deze vrouwen werden 'bhikkuni's' (nonnen) genoemd. Het zorgde in boeddha's tijd voor veel ophef dat iedereen boeddhistische monnik of non mocht worden, want in het India van toen was het de regel dat alleen brahmanen (leden van de hoogste kaste) zich mochten bezighouden met spirituele zaken en dat vrouwen dat al helemaal niet mochten.

In de tijd van Boeddha trokken de boeddhistische monniken en nonnen constant door het land, behalve in de regentijd: dan waren de wegen te modderig om overheen te lopen, zodat de monniken en nonnen tijdelijk bij elkaar in kloosters woonden. De monniken en nonnen leefden van het voedsel dat ze elke dag van andere mensen kregen. Later zijn de monniken en nonnen het hele jaar in kloosters gaan wonen, en dat doen de meesten nu nog steeds. Alleen de monniken van de Thaise bostraditie trekken nog rond. In Tibet stonden vroeger enorme kloosters met soms wel duizenden monniken, maar veel daarvan zijn verwoest sinds de Chinese invasie in 1950.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Boeddhistische_monniken&oldid=323265"