Kastenstelsel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het kastenstelsel heeft alles te maken met het Hindoeïsme, het geloof wat vooral in India erg bekend en geliefd is.

Algemeen

Het kastenstelsel van de Hindoeisten kun je bekijken als een kast. De mensen van de onderste plank hebben geen goede baan en de mensen van de hoogste plank hebben juist een hele goede baan of een hele hoge functie. Als je geboren bent op de onderste kaste kun je niet gaan studeren om zo'n baan te krijgen die eigenlijk bij een hogere kaste hoort. Je kunt tijdens je leven niet van kaste veranderen. Hindoeisten geloven namelijk in reïncarnatie, dat is dat je op nieuw geboren wordt. Als je goed leeft, dus als je je aan de Hindoeistische regels houd, dan is de kans groot dat je in je volgende leven in een hogere kaste terecht komt. Boeddha, die ook uit India kwam, vond het kastenstelsel onrechtvaardig en stond mensen uit lagere kasten ook toe om monnik of non te worden.

De verschillende lagen

Er zijn verschillende lagen in het kastenstelsel. Te beginnen bij de hoogste kaste: de Brahmanen. Deze groep bestaat uit priesters en geleerden. De groep daaronder heet de Kashattriya. Zij zijn de strijders en heersers. De groep daaronder heet Vaishya's. Deze groep bestaat uit landbouwers en handelaars. De groep daar weer onder heet Shudra's. Zij zijn de burgers en arbeiders. en dan heb je nog de dalits dat zijn mensen die volgens de hindoeisten in hun vorige leven slecht geleefd hebben daar nu voor moeten boeten. dalits moeten vaak de vieze klusjes doen en zijn vaak arm. dalits worden ook wel onaanraakbaren genoemd

De rangen

Plek 1: Brahmanen. Dit zijn de priesters en geleerden.

Plek 2: Kashattriya. Dit zijn de strijders en heersers.

Plek 3: Vaishya's. Dit zijn de landbouwers en handelaars.

Plek 4: Shudra's. Dit zijn de burgers en arbeiders.

Plek 5: Dalits. Dit zijn de onaanraakbaren.

Harijans

De Harijans of zwervers horen niet bij de kaste, omdat ze onrein zijn. De mensen uit het kastensysteem mogen een Harijan niet eens aanraken, want dan worden zij ook onrein en komen ze in een volgend leven in een lagere kaste. Wel mogen ze water halen voor een Harijan, want Harijans mogen zelf geen water halen, omdat alles wat ze aanraken, vervolgens ook onrein wordt.

Andere landen

Andere landen hebben soms wel kritiek op het kastensysteem. Er heerst namelijk veel armoede in India. Veel arme mensen in India zouden kunnen gaan studeren, maar ze mogen dat niet door hun kastenstelsel.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kastenstelsel&oldid=715999"