Tussentaal
Een tussentaal is een spreektaal die tussen een dialect en de standaardtaal inzit. De standaardtaal is de officiële en formele versie van een taal die door het gehele taalgebied bekend is. Hierin worden vaak literatuur, wetten en wetenschappelijke werken geschreven. De standaardtaal heeft dus veel prestige (aanzicht). Het dialect is daarentegen vooral plaatselijk en bedoeld om een identiteit te creëren. De tussentaal zit er precies tussenin en heeft daardoor zowel kenmerken van het dialect als de standaardtaal.
Een voorbeeld van een tussentaal is het Vlaams (als in het Verkavelingsvlaams). Het Vlaams wordt gesproken in Vlaanderen in het noorden van België. In Vlaanderen zijn er verschillende dialecten (zoals Limburgs, West-Vlaams, etc.) die de Vlaamse tussentaal hebben beïnvloed. Deze tussentaal verschilt weer van het standaard-Nederlands. Hoewel de geschreven taal vrijwel hetzelfde is, zijn er verschillen in de gesproken taal en woordenschat. Het Vlaams is daardoor zowel beïnvloedt door de dialecten als de standaardtaal.
De tussentaal wordt alleen voor informeel gebruik gebruikt, zoals tussen vrienden, bij familie en in film en media. Op de Vlaamse televisie zijn televisieseries bijvoorbeeld in de Vlaamse tussentaal.