Waterschapsverkiezingen 2008

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 19 mrt 2023 om 20:22
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waterschapsverkiezingen 2008
Datum 13 t/m 25 november 2008
Datum (eerste ronde)
Datum (tweede ronde)
Land Vlag van Nederland Nederland
Provincie
Staat
Territorium
District(en)
Te verdelen zetels 502
Te winnen aantal afgevaardigden
Opkomst 22,7%
Opkomst (eerste ronde)
Opkomst (tweede ronde)
Uitslag
Uitslag
Partijleider
Lijsttrekker
Kandidaat
Partij
Percentage
Kandidaat
Partij
Percentage
Grootste partij Water Natuurlijk
Percentage 19,9%
Gevormde regering
Zetelverdeling
Nieuwe
Vorige
Vorige & volgende verkiezingen
2015
Portaal Portal.svg Politiek

De waterschapsverkiezingen 2008 werden gehouden tussen 13 en 25 november 2008. Het waren de eerste keer dat de waterschapsverkiezingen overal in het land op hetzelfde moment gehouden werden. Voorheen waren er wel waterschapsverkiezingen, maar deze vonden overal in het land op een ander moment plaats.

Ook was het deze keer voor het eerst mogelijk voor politieke partijen om mee te doen. Voorheen kon men enkel op onafhankelijke kandidaten stemmen. In 2008 waren er voor het eerst lijsten met partijen en kandidaten. In totaal waren er 502 zetels te verdelen. De nieuwe partij Water Natuurlijk eindigde als grootste partij en haalde bijna 20% van de stemmen.

Overigens was de opkomst bij de waterschapsverkiezingen alsnog erg laag. Minder dan 23% van de stemgerechtigden kwamen opdagen. Hierdoor werd de waterschapsverkiezingen vanaf 2015 tegelijkertijd met de Provinciale Statenverkiezingen te houden.

Uitleg

Zie Waterschapsverkiezingen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Algemeen

Bij de waterschapsverkiezingen kiezen de inwoners van een waterschap het algemeen bestuur voor de komende vier jaar. Alle inwoners van 18 jaar en ouder mogen stemmen. Zij moeten minstens 44 dagen vóór de verkiezingen in het waterschap wonen. Ook mensen met een niet-Nederlandse nationaliteit mogen stemmen, zolang ze maar officieel in het waterschap wonen.

Het algemeen bestuur van een waterschap is vergelijkbaar met een gemeenteraad of parlement. Het bestuur maakt wetten, stemt daarover en houdt het bestuur in de gaten. De inwoners mogen bijna alle zetels in het algemeen bestuur kiezen.

Geborgde zetels

Per waterschap zijn er een aantal geborgde zetels (vaste zetels) voor groepen met "specifieke belangen". Deze groepen zijn de boeren, natuurorganisaties en bedrijven. De geborgde zetels worden niet door de inwoners, maar door speciale organisaties gekozen. Voor de boeren is dit de Land- en Tuinorganisatie, voor natuurorganisaties toentertijd het Bosschap en voor bedrijven de Kamer van Koophandel. Het aantal geborgde zetels was afwijkend per waterschap, maar lag tussen de 7 en 9 zetels. Hiervan waren er 3 of 4 voor de boeren, 3 of 4 voor bedrijven en 1 voor natuurorganisaties.

Huiseigenaren waren tot 2008 ook vertegenwoordigd door middel met geborgde zetels, maar deze waren in 2008 niet meer vertegenwoordigd.

Landelijke uitslag

In totaal hadden alle waterschappen bij elkaar 502 zetels.

Politieke Zetels
Water Natuurlijk* 100
Christen-Democratisch Appèl (CDA) 89
Partij van de Arbeid (PvdA) 60
Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) 59
Algemene Waterschapspartij (AWP) 32
ChristenUnie (CU) 22
Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) 16
Werk aan Water 13
Partij voor de Dieren (PvdD) 8
Overige partijen 102

Discussie na de verkiezingen

De waterschapsverkiezingen van 2008 hadden een laag opkomstpercentage. Minder dan 23% van de kiesgerechtigden kwam opdagen. Ook waren er grote foutenmarges. Gedurende dezelfde periode had de Nederlandse regering verschillende plannen om de waterschappen samen te voegen met de provincies. Ook waren er plannen om de waterschappen op te heffen en hun taken door te geven aan de provincies. Van deze plannen kwam niets terecht.

Eigenlijk hadden de waterschapsverkiezingen opnieuw moeten plaatsvinden in 2012. Dat jaar besloot de Tweede Kamer echter om de waterschapsverkiezingen met twee jaar uit te stellen tot 2014. Dit was nodig om de verkiezingen beter te laten werken. Eind 2014 werden de verkiezingen nog een keer uitgesteld tot 2015. Sindsdien worden de waterschapsverkiezingen op dezelfde dag gehouden als de Provinciale Statenverkiezingen. Daarnaast worden de verkiezingen sindsdien geregeld door de Kieswet.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Waterschapsverkiezingen_2008&oldid=775058"