Servische Republiek
De Servische Republiek (Servisch: Република Српска, romanisatie: Republika Srpska, vaak onvertaald als Republika Srpska om verwarring met Servië te voorkomen) is een van de twee delen van Bosnië en Herzegovina. Het andere deel heet de Federatie van Bosnië en Herzegovina. De Servische Republiek ligt in het oosten en noorden van het land. De hoofdstad is officieel Sarajevo, maar technisch gezien wordt het vanuit Banja Luka bestuurd.
De Servische Republiek werd op 9 januari 1992 uitgeroepen. Het 'land' zou moeten bestaan als een deel van Joegoslavië en de gebieden van Bosnië en Herzegovina omvatten die een grote Servische bevolking hebben, of de meerderheid zou hebben verloren door genocide door Nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Niet lang daarna, op 6 april 1992, verklaarde Bosnië en Herzegovina zich onafhankelijk, maar de meeste Serven in Bosnië en Herzegovina accepteerde dat niet en de Servische Republiek verklaarde zichzelf onafhankelijk van Bosnië en Herzegovina en ook van Joegoslavië. Hierdoor stortte Bosnië en Herzegovina in de tragische Bosnische Burgeroorlog.
De Servische Republiek werd gesteund door Joegoslavië en de Republiek Servisch Krajina, een Pro-Servische staat in Kroatië. Bosnië en Herzegovina werd gesteund door Kroatië en de NAVO. In deze burgeroorlog pleegde beide kanten, maar voornamelijk de Servische Republiek, veel gruwelijke oorlogsmisdaden, zoals de genocide in Srebrenica. De oorlog staat sinds 14 december 1995 stil, en de Servische Republiek is toen erkend als één van de twee entiteiten van Bosnië en Herzegovina. De meeste Serven in het land willen liever onafhankelijk of een deel van Servië zijn, maar daar is internationaal geen erkenning voor.