Groothertogdom Moskou

Uit Wikikids
Versie door Hippogryph (overleg | bijdragen) op 8 apr 2022 om 13:10
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groothertogdom Moskou
Великое княжество Московское
Velikoje Knjazjestvo Moskovskoje

Banner of the Most Merciful Savior, 1552.svg       Seal of Ivan 3 (obverse).png

Muscovy 1390 1525.png
 Kerngebied (1300)

 Na de verovering van Vladimir-Soezdal (1390)

 Veroverd door Ivan III (1505)

 Veroverd door Vasil III (1533)

Hoofdstad Moskou
Oppervlakte 2.500.000 km2 (1505)
Taal Oud-Oost-Slavisch
Religie Russisch-orthodox
Adellijk huis Huis Rurik
Bestuursvorm Absolute monarchie
Parlement Wetsje
Munteenheid Roebel en denga
Portaal Portal.svg Rusland en Geschiedenis

Het Groothertogdom Moskou, Moskoviet Rusland, Moskoviet Rus' of Grootvorstendom Moskou was een vorstendom van Rusland in de late middeleeuwen, vooral gericht op Moskou, en de voorgangerstaat van het Tsaardom Rusland in de vroegmoderne tijd. Het werd geregeerd door de Rurik-dynastie, die het Kievse Rijk had geregeerd sinds de oprichting van Novgorod in 862. De voorlaatste Groothertog Ivan III de Grote noemde zichzelf de Soeverein en Groothertog van All Rus'.

Ontstaan

De staat is ontstaan ​​onder de heerschappij van Alexander Nevsky van de Rurik-dynastie, toen in 1263 zijn zoon Daniël I werd aangesteld om het nieuw opgerichte Grote Vorstendom Moskou te regeren, dat een vazalstaat was van het Mongoolse rijk (onder het "Tataarse juk"). Tegen de 1320 zou Daniël I zijn ouderhertogdom Vladimir-Suzdal overnemen. Het Groothertogdom Moskou pikte later de Republiek Novgorod in (1478) en veroverde het Groothertogdom Tver in 1485, en bleef uiteindelijk vazalstaat van de Gouden Horde (Mongoolse Rijk) tot 1480, hoewel er regelmatig opstanden en succesvolle militaire campagnes tegen de Mongolen waren, zoals de oorlog van Dmitri Donskoi in 1380 .

Moskovieten, Soezdaliërs en andere inwoners van het Russische hertogdom konden hun Slavische, heidense en orthodoxe tradities grotendeels behouden onder het Tataarse juk. Ivan III verstevigde de staat verder tijdens zijn 43-jarige regering, terwijl hij campagne voerde tegen zijn belangrijkste overgebleven rivaliserende macht, het Groothertogdom Litouwen, en tegen 1503 had hij het grondgebied van zijn rijk verdrievoudigd, de titel van tsaar aangenomen en de titel van "Heerser van alle Rus' " aangenomen. Door zijn huwelijk met Sophia Palaiologina, nicht van Constantijn XI Palaiologos, de laatste Byzantijnse keizer, beweerde hij dat Moskovië de opvolger was van het oostelijke Romeinse Rijk, het "Derde Rome". De emigratie van Byzantijnse mensen beïnvloedde en versterkte de identiteit van Moskou als erfgenaam van orthodoxe tradities. Ivan's opvolger Vasili III had ook militair succes, hij verwierf Smolensk van Litouwen in 1512 en verlegde de grenzen van Moskovië naar de rivier de Dnjepr. Vasili's zoon Ivan IV (later bekend als Ivan de Verschrikkelijke ) was een baby na de dood van zijn vader in 1533. Hij werd gekroond in 1547, waarbij hij de titel van tsaar aannam samen met de proclamatie van het Tsaardom Rusland.

Naam

De Nederlandse namen Moskou en Moskovië, voor de stad, het vorstendom en de rivier, stammen af ​​van het postklassieke Latijnse Moskovië, Muscovia (vergelijk het Russische Moskoviya, "vorstendom Moskou") en uiteindelijk van de Oud-Oost - Slavische Московь, Moskovĭ . In het Latijn werd het vorstendom van Moskou historisch ook wel Ruthenia Alba genoemd.

Verdere geschiedenis

Toen de Mongolen in de 13e eeuw het land het Kievse Rijk binnenvielen, was Moskou een onbeduidende handelspost in het vorstendom Vladimir -Suzdal. Hoewel de Mongolen Moskou in de winter van 1238 platbrandden en het in 1293 plunderden, bood de afgelegen, beboste locatie van de buitenpost enige veiligheid tegen Mongoolse aanvallen en bezetting, terwijl een aantal rivieren toegang verschaften tot de Oostzee en de Zwarte Zee en tot de Kaukasus.

Belangrijker voor de ontwikkeling van de staat Moskou was echter zijn heerschappij door een reeks prinsen die zijn grenzen uitbreidden en een klein vorstendom in het Moskou-stroomgebied tot de grootste staat in Europa van de 16e eeuw maakten.

Daniëls opvolgers gingen door met het verzamelen van het land van Rus' om de bevolking en rijkdom onder hun heerschappij te vergroten. In het proces botsten hun belangen met het zich uitbreidende Groothertogdom Litouwen (Russisch-Litouwse oorlogen die pas onder Ivan III in 1503 eindigden).

Het bewind van de tsaren begon officieel met Ivan de Verschrikkelijke , de eerste monarch die tot tsaar van Rusland werd gekroond (1547), maar in de praktijk begon het met Ivan III, die de centralisatie van de staat voltooide (traditioneel bekend als de verzameling van de Russische landen).

Het hertogdom Moskou trok mensen en rijkdom naar het noordoostelijke deel van het Kievse Rijk; handelsbetrekkingen tot stand gebracht met de Oostzee, de Witte Zee, de Kaspische Zee en Siberië; en creëerde een sterk gecentraliseerd en autocratisch politiek systeem (absolute macht over een staat). De politieke tradities die in Moskovië waren gevestigd, oefenden daarom een ​​krachtige invloed uit op de toekomstige ontwikkeling van de Russische samenleving.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Groothertogdom_Moskou&oldid=711912"