Aankoop van Louisiana
De aankoop van Louisiana (Engels: Louisiana Purchase) of de verkoop van Louisiana (Frans: Vente de la Louisiane) was de aankoop van het Louisianaterritorium door de Verenigde Staten in 1804. Het Louisianaterritorium was voorheen een Franse kolonie, maar Frankrijk besloot het territorium te verkopen. Het territorium omvat het grootste gedeelte van het midden van de Verenigde Staten. De staten Arkansas, Missouri, Iowa, Minnesota (deels), North Dakota (deels), South Dakota, Montana (grotendeels), Wyoming (grotendeels), Nebraska, Kansas, Colorado (voor de helft), Oklahoma, Louisiana (deels), Texas (kleine gebieden) en New Mexico (klein gedeelte) zijn later ontstaan uit deze aankoop. Ook behoorde een klein gedeelte van Canada bij de aankoop, maar later werd dit geruild met de Britten (Canada was toentertijd een Britse kolonie).
De aankoop startte toen Napoleon Bonaparte zich tot keizer van Frankrijk kroonde. Napoleon was druk bezig met de oorlogen in Europa (tegen onder meer de Britten, de Oostenrijkers, de Russen en de Pruisen) en had geld nodig. Napoleon benaderde de Amerikaanse president Thomas Jefferson, een voorstander van de Franse Revolutie. Napoleon wilde het gebied verkopen aan de Verenigde Staten om zijn oorlogen te kunnen betalen. De Fransen waren ook te druk bezig met de oorlogen om het gebied goed te kunnen besturen. Ze waren bang voor een opstand, zoals in Haïti, waarbij ze het gebied kwijt zouden raken. Jefferson had in zijn campagne beloofd het grondgebied van de Verenigde Staten niet uit te breiden. Hij besloot dit toch te doen, aangezien de aankoop erg voordelig was. Door de aankoop verdubbelden de Verenigde Staten qua grondgebied. Ook kregen de Verenigde Staten er 60.000 inwoners bij, bestaande uit inheemse volkeren en Afrikaanse slaven.
Jefferson kreeg de aankoop op het nippertje door het Amerikaans Congres heen. De aankoop leidde tot veel woede bij de Britten en zou een van de oorzaken worden van de Oorlog van 1812. Ook Spanje was er niet blij mee, aangezien zij vonden dat zij recht hadden om het gebied.