Sevilla
Werk in uitvoering! Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt. Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren. De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel. Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken. |
Dit artikel is nog niet af. |
Sevilla is een stad in het zuiden van Spanje. Het is de hoofdstad van Andalusië. De stad heeft een oppervlakte van 140 km². In Sevilla wonen 699.145 mensen. Het is een cultuurrijke stad met een goed economie in tegensteling tot de meeste grote Spaanse steden. Sevilla ligt aan de rivier de Guadalquivir. Het is alleen niet een al te grote rivier, want voor grote schepen kan het moeilijk worden om er doorheen te varen. Sevilla heeft veel geschiedenis, waarin de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, de kathedraal van Sevilla met de toren Giralda, het Alcázar en de Torre del Oro zich bevinden. Sevilla heeft een dialect dat sevillanos wordt genoemd, het wijtk erg af van het officiele Spaans en is niet te verstaan voor mensen die echt Spaans spreken.
Geschiedenis
Grieks Romeinse tijd
De Grieken en Romeinen zeggen dat de stad is gesticht door Herakles (Hercules). Door de vele opgravingen in Sevilla weten men te ontdekken dat Sevilla in het gebied van Tartessos, sommigeen mensen durven zelfs te beweren dat Sevilla zelf Tartessos. De Carthagen (, inwonders van Carthago) veroverde in 600 v. Chr. sevilla werd door de Carthagen vooral gebruitk als handelsdorp. Tot dat de Romeinen kwamen die in 218 v. Chr. die delen van Spanje veroverde. Cartahago heeft het nooit meer kunnen terug veroveren van de Romeinen toen ze in 146 v. Chr. werden verslagen. De Romeinen noemde de stad Hispalis, maar dat was niet de officiele naam, de echte naam was was Colonia Iulia Romula Hispalis, de hoofstad van Hispania Baetica. Na de val van het West-Romeinse rijk werd het veroverd door de Visgoten. Dit dorpje werd al snel door de Moren verovert. Dit gebeurde in ongeveer de 8 eeuw. De Moren geruikte deze stad als een soort tussenpost. In 13 eeuw kwamen de echte Spanjaarden die Sevilla op de Moren veroverden. Nu was Sevilla een ehte Spaanse stad.
De Visgoten
In 426 werd de op de de Romeinen door Vandalen ingenomen, onder de leiding van Gunderic. dat duurde niet lang, want al in 441 kwamen de Sueben onder de leiding van hun koning Rechilla. Zo'n 100 jaar later werd hij verdreven zonder gevecht, door de Visgoten die onder leiding stonden van hun koning Leovigild. Wat later kwam er een opstand, nog wel door zijn eigen zoon, Hermenegild. Hij had oorlog met zijn vader, omdat hij katholiek werd. Dit kon zijn vader niet hebben. De koning werd dan ook niet door zijn oudste zoon opgevolgt die katholiek was, maar door zijn tweede zoon, Reccared I. Hij werd koning van de Visgoten in 586. Hierdoor kwamen er nu goede tijden voor Sevilla, want deze koning hield zich veel bezig met steden, waaronder Sevilla.
De Moren
In 712 werd Sevilla door de Moren veroverd door, onder leiding van koning Musa en zijn zoon Abd al-Aziz ibn Mussa. Nu werd Sevilla echt een belangrijke stad. Het werd een wereld stad, samen met Cordoba. Maar in 844 werd Sevilla aangevallen door de Vikingen die geen genade zouden tonen. Zij vielen de stad 7 dagen aan. Dit had allemaal geen zin, want sevilla was geen weerlozen stad, maar een stad met verdediging. Uiteindelij lukte het de vikingen niet om de stad te veroveren. Uit angst vluchte de Vikingen naar het eiland Isla Menor in de rivier Guadalquivir, wachtend op nieuwe viingen die hen dan mee onden nemen. Maar toen de machtige Moorse alifaat van Cordoba kwam, waren de nieuwe Vikingen niet optijd gekomen. In 844 begon de strijd tussen Moren en Vikingen. Allebeide partijen waren erg sterk, maar de Moren wisten hun voordeel uit te buiken en verlsoegen de Vikingen. De vikingen wouden alsnog de stad overnemen in de jaren 859, 966 en 971, wat hun niet luten.
Partnersteden
Bezienswaardigheden
- Torre del Oro
- paleis Alcazar
- moorse kathedraal
|