Natuursteen
Naar navigatie springen
Naar zoeken springen
Natuursteen is een natuurlijke grondstof of natuurproduct. Het zijn verharde materialen die je in de natuur vindt. Je hebt verschillende soorten natuursteen die eigen mineralen bevatten, die op hun beurt bestaan uit verschillende chemische elementen.
Natuursteen kan ook worden ingedeeld naar de plaats van herkomst en/of de manier waarop het ontstaan is in en op de aarde.
Zo heb je:
- stollingsgesteente: onder andere granieten, trachieten en basaltlava's. Dit wordt gevormd in het binnenste van de aarde (magma), wat soms aan de oppervlake komt bij vulkaanuitbarstingen en wat we dan kennen als lava (wat dan nog vloeibaar is). Dan wordt het ook wel uitvloeingsgesteente genoemd. Soms zijn deze natuurstenen glasachtig.
- afzettingsgesteente of Sedimentair gesteente: onder andere kalksteen zoals mergel, zandsteen en tufsteen. Sediment is afkomstig van elders. Daar kwam het als steengruis of poeder los als gevolg van verwering en erosie (afslijting door wind of water), om daarna door water, wind, massabeweging of ijs naar de plek van sedimentatie te zijn getransporteerd. Sedimentatie is dan het neerslaan of neerdwarrelen van het steengruis of poeder, dat vervolgens aan elkaar gekit raakt ondermeer door druk (gewicht van bovenliggende lagen). Dit soort stennen hebben dan ook vaak laagjes.
- metamorf gesteente: zoals gneis en marmer. Dit zijn natuurstenen die door druk- en temperatuurwisselingen ontstaan. Het is als het ware een mix van stollingsgesteente en sedimentgesteente. Op sommige plekken in de aardkorst verdwijnen beide soorten de diepte in en worden zeg maar door elkaar geroerd. Het heeft dan ook wat weg van yoghurt of ijs waar siroop door is geroerd, maar dan in een harde vorm. Je vindt dit soort natuursteen waar ooit bergen zijn gevormd.