Hout: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Categorie:Natuurproduct toegevoegd met HotCat)
Regel 1: Regel 1:
 
[[Bestand:Diakonievene. Natuurgebied van It Fryske Gea. Stuifwal met bomen om pingoruïne 02.jpg|miniatuur|Bovenstaande foto: Bos]]
 
[[Bestand:Diakonievene. Natuurgebied van It Fryske Gea. Stuifwal met bomen om pingoruïne 02.jpg|miniatuur|Bovenstaande foto: Bos]]
'''Hout''' is materiaal dat van een [[boom]] komt. Het wordt voor heel veel dingen gebruikt.
+
'''Hout''' is materiaal dat van een [[boom]] komt. Het wordt voor heel veel dingen gebruikt. Eeuwenlang is hout een onmisbaar bouwmateriaal geweest. Vaak stond er rond een akker een strook met struiken en bomen dat niet alleen als windvang diende, maar ook voor de productie van houten stelen voor gereedschappen en dergelijke. Zo'n strook werd dan ook geriefhout genoemd.
   
 
== Hoe wordt hout gebruikt ==
 
== Hoe wordt hout gebruikt ==
'''Hout''' is het voornaamste bestanddeel van houtige planten: (vooral) bomen en struiken. Botanisch gezien is hout het door het cambium geproduceerd secundaire xyleem van zaadplanten. Volgens deze definitie zijn de houtige weefsels van bijvoorbeeld palmen geen hout in de strikte zin. Een kenmerk is verder de afzetting van lignine (houtstof) in de celwanden. In een andere omschrijving wordt hout daarom gezien als verhout plantenweefsel.
+
'''Hout''' is het voornaamste bestanddeel van houtige planten: (vooral) bomen en struiken. Biologisch gezien is hout het door het cambium geproduceerd secundaire xyleem van zaadplanten, maar dat terzijde. Volgens deze definitie zijn de houtige weefsels van bijvoorbeeld [[Palmenfamilie|palmen]] geen hout in de strikte zin. Een kenmerk is verder de afzetting van lignine (houtstof) in de celwanden waaruit planten zijn opgebouwd. Deze lignine zorgt ervoor dat de eerst nog buigzame cellen verharden. Dat verharden wordt dan ook verhouten genoemd. In een andere omschrijving wordt hout daarom gezien als ver-hout plantenweefsel.
   
  +
De takken, stammen en wortels van houtige (niet-kruidachtige) planten bestaan voor een belangrijk deel uit hout. Hout vormt het binnenste en grootste deel van de stam. Houtige gewassen zijn bomen, struiken, cactussen of lianen (zoals druiven).<blockquote>Bovenstaande tekst: Bron van [[Wikipedia]]. Binnenkort komt er een tekst voor kinderen.</blockquote>
 
  +
 
De takken, stammen en wortels van houtige (niet-kruidachtige) planten bestaan voor een belangrijk deel uit hout. Hout vormt het binnenste en grootste deel van de stam. Houtige gewassen zijn bomen, struiken, cactussen of lianen (zoals druiven).
  +
  +
Al die cellen zitten als een soort honingraat naast elkaar en vormen samen een stevig geheel, zeker ook door de lignine, dat als een soort van lijm de cellen verstevigd en bij elkaar houdt. Zomers groeit een boom sneller dan 's winters. Dat kun je later zien als je een boom om zaagt. Je herkent dit dan aan de jaarringen en de nerven in een plank. Deze zijn afwisselend licht (zomer) en donker (winter) van kleur. Ook kun je in het midden van zo'n boomschijf zien hoe het ooit als een takje begon en later een dikke stam werd.<gallery>
  +
Bestand:Plant cell structure.jpg|Cel van een plant (schematische voorstelling)
  +
Bestand:Bryophyte Leaf Cells.jpg|Celstructuur van een blad
  +
Bestand:Gleditsia triacanthos MHNT.BOT.2006.0.1274.JPG|Dwars en langsdoorsnede van een boom
  +
Bestand:Tree Rings - Flickr - Me in ME.jpg|jaarringen in een oude omgezaagde boom
  +
</gallery>
   
 
== Zie ook ==
 
== Zie ook ==

Versie van 23 mei 2024 17:00

Bovenstaande foto: Bos

Hout is materiaal dat van een boom komt. Het wordt voor heel veel dingen gebruikt. Eeuwenlang is hout een onmisbaar bouwmateriaal geweest. Vaak stond er rond een akker een strook met struiken en bomen dat niet alleen als windvang diende, maar ook voor de productie van houten stelen voor gereedschappen en dergelijke. Zo'n strook werd dan ook geriefhout genoemd.

Hoe wordt hout gebruikt

Hout is het voornaamste bestanddeel van houtige planten: (vooral) bomen en struiken. Biologisch gezien is hout het door het cambium geproduceerd secundaire xyleem van zaadplanten, maar dat terzijde. Volgens deze definitie zijn de houtige weefsels van bijvoorbeeld palmen geen hout in de strikte zin. Een kenmerk is verder de afzetting van lignine (houtstof) in de celwanden waaruit planten zijn opgebouwd. Deze lignine zorgt ervoor dat de eerst nog buigzame cellen verharden. Dat verharden wordt dan ook verhouten genoemd. In een andere omschrijving wordt hout daarom gezien als ver-hout plantenweefsel.


De takken, stammen en wortels van houtige (niet-kruidachtige) planten bestaan voor een belangrijk deel uit hout. Hout vormt het binnenste en grootste deel van de stam. Houtige gewassen zijn bomen, struiken, cactussen of lianen (zoals druiven).

Al die cellen zitten als een soort honingraat naast elkaar en vormen samen een stevig geheel, zeker ook door de lignine, dat als een soort van lijm de cellen verstevigd en bij elkaar houdt. Zomers groeit een boom sneller dan 's winters. Dat kun je later zien als je een boom om zaagt. Je herkent dit dan aan de jaarringen en de nerven in een plank. Deze zijn afwisselend licht (zomer) en donker (winter) van kleur. Ook kun je in het midden van zo'n boomschijf zien hoe het ooit als een takje begon en later een dikke stam werd.

Zie ook

Weetjes

Weetje 1: Sommige houtsoorten kunnen ook paars of bruin roodachtige kleur worden, maar die houtsoort zijn heel duur een die komen nooit voor in Nederland maar bij de Tropen.

Weetje 2: Er word veel hout gebruikt. Zelfs in games! Bijna in alle survival (Overleven) games. Bijvoorbeeld Minecraft.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hout&oldid=863376"