Vierde Coalitieoorlog: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 32: Regel 32:
  
 
==Voorgeschiedenis==
 
==Voorgeschiedenis==
 +
Op de plek waar Duitsland nu ligt, lagen vroeger allerlei kleine landjes. Deze landjes waren verbonden in één rijk; het [[Heilige Roomse Rijk]]. Het Heilige Roomse Rijk was niet echt één land, aangezien de verschillende landjes een grote mate van zelfbestuur hadden. Toch had het rijk één keizer. De laatste eeuwen kwam deze keizer altijd uit het [[huis Habsburg]] en was ook de keizer van Oostenrijk. Tijdens de [[Derde Coalitieoorlog]] moest Oostenrijk zich overgeven aan Frankrijk. De Oostenrijkse keizer zag hierdoor in 1806 af van zijn titel als keizer van het Heilige Roomse Rijk. Dit betekende het einde van het rijk, wat al zo'n 800 jaar bestond.
 +
 +
Frankrijk annexeerde (innemen) een deel van de westelijke landjes. De rest van de landjes werden verbonden in een nieuwe verbond; de [[Rijnbond]]. De Rijnbond was de opvolger van het Heilige Roomse Rijk en was een [[vazalstaat]] van Frankrijk. Frankrijk had dus een grote invloed in het land. Ook vormde de Rijnbond een buffer tussen Frankrijk en twee vijanden; Pruisen en Oostenrijk. Deze twee landen waren wel onderdeel van het Heilige Roomse Rijk, maar niet van de Rijnbond. Pruisen (wat neutraal was tijdens de Derde Coalitieoorlog) was niet blij met de nieuwe Franse invloed in Duitsland.
 +
 +
De Pruisen sloten daarom een "Vierde Coalitie" tegen Frankrijk met het Verenigd Koninkrijk, wat nog steeds in oorlog was met Frankrijk. Rusland, Zweden, Saksen en Sicilië sloten zich ook bij deze coalitie.
  
 
==Verloop==
 
==Verloop==

Versie van 8 okt 2023 11:30

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Vierde Coalitieoorlog

War of the 4th Coalition.jpg

Datum 9 oktober 1806 - 9 juli 1807
Locatie Duitsland, Polen
Overwinning voor Frankrijk
Resultaat
Strijdende partijen
Pruisen
Rusland
Flag of the United Kingdom (3-5).svg Verenigd Koninkrijk
Saksen (tot 1806)
Vlag van Zweden Zweden
Sicilië
Frankrijk
Rijnbond
Etrurië
Holland
Napels
Saksen (vanaf 1806)
Poolse legioenen
Spanje
Leiders
Troepensterkte
Verliezen
Portaal Portal.svg Geschiedenis

De Vierde Coalitieoorlog was een oorlog tussen 1806 en 1807. De oorlog was onderdeel van de Coalitieoorlogen. Tijdens deze oorlogen vochten Frankrijk en haar bondgenoten tegen de zogeheten "coalitie". In de Vierde Coalitieoorlog bestond deze coalitie uit het Verenigd Koninkrijk, het keizerrijk Rusland, het koninkrijk Sicilië, het koninkrijk Pruisen en Zweden. Het keurvorstendom Saksen stond eerst aan de kant van de Vierde Coalitie, maar na twee maanden werd het bondgenoten van Frankrijk.

De Vierde Coalitieoorlog ontstond slechts twee maanden na de Derde Coalitieoorlog. Door de Derde Coalitieoorlog kwam er een einde aan het Heilige Roomse Rijk. Frankrijk kreeg de controle over een groot deel van Centraal-Europa. Pruisen was hier niet blij mee. Al snel werd er een Vierde Coalitie gesloten om Frankrijk uit te schakelen. De oorlog vond vooral in Duitsland en Polen plaats. Frankrijk wist Pruisen binnen te vallen en de hoofdstad Berlijn in te nemen. Pruisen moest zich overgeven en verloor de helft van zijn territorium. Frankrijk wist meer vazalstaten te stichten in Centraal- en Oost-Europa. Ook sloot het land een bondgenootschap met Rusland. Hierdoor kwam Frankrijk als de grote winnaar uit de strijd.

Na de Vierde Coalitieoorlog bleef het twee jaar rustig in Europa. In 1809 sloten Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk een nieuw bondgenootschap, wat leidde tot de Vijfde Coalitieoorlog.

Voorgeschiedenis

Op de plek waar Duitsland nu ligt, lagen vroeger allerlei kleine landjes. Deze landjes waren verbonden in één rijk; het Heilige Roomse Rijk. Het Heilige Roomse Rijk was niet echt één land, aangezien de verschillende landjes een grote mate van zelfbestuur hadden. Toch had het rijk één keizer. De laatste eeuwen kwam deze keizer altijd uit het huis Habsburg en was ook de keizer van Oostenrijk. Tijdens de Derde Coalitieoorlog moest Oostenrijk zich overgeven aan Frankrijk. De Oostenrijkse keizer zag hierdoor in 1806 af van zijn titel als keizer van het Heilige Roomse Rijk. Dit betekende het einde van het rijk, wat al zo'n 800 jaar bestond.

Frankrijk annexeerde (innemen) een deel van de westelijke landjes. De rest van de landjes werden verbonden in een nieuwe verbond; de Rijnbond. De Rijnbond was de opvolger van het Heilige Roomse Rijk en was een vazalstaat van Frankrijk. Frankrijk had dus een grote invloed in het land. Ook vormde de Rijnbond een buffer tussen Frankrijk en twee vijanden; Pruisen en Oostenrijk. Deze twee landen waren wel onderdeel van het Heilige Roomse Rijk, maar niet van de Rijnbond. Pruisen (wat neutraal was tijdens de Derde Coalitieoorlog) was niet blij met de nieuwe Franse invloed in Duitsland.

De Pruisen sloten daarom een "Vierde Coalitie" tegen Frankrijk met het Verenigd Koninkrijk, wat nog steeds in oorlog was met Frankrijk. Rusland, Zweden, Saksen en Sicilië sloten zich ook bij deze coalitie.

Verloop

Pruisische campagne

Polen en Zweden

Gevolgen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vierde_Coalitieoorlog&oldid=818639"