Gouden Roos (festival): verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'miniatuur|Video-mediaprijs de Rose d'Or De '''Rose d'Or''' (Nederlands: '''Gouden Roos''') is een internationaal prijsfestival op het gebie...')
 
k
Regel 35: Regel 35:
   
 
In 2013 won België de roos voor Komedie, voor ''Wat als?'' van VMMa
 
In 2013 won België de roos voor Komedie, voor ''Wat als?'' van VMMa
  +
  +
In 2017 won Nederland de roos voor Kinderen en jongeren, voor ''Anti-pestclub'' van Skyhigh-tv.
  +
  +
In 2018 won België de roos voor Realiteit en feitelijk entertainment, voor ''Aan het einde van de weg'' van de VRT en een roos voor Spelshow, voor ''Sorry voor alles'' van de VRT
  +
  +
In 2019 won Nederland de roos voor Kunst, voor ''Het Greenaway-alfabet'' van de [[NTR]] en een roos voor Videoserie voor sociale media, voor ''Veeg'' van de [[NPO 3]]
  +
  +
In 2022 won Nederland een roos voor Kinderen en jongeren, voor ''Pratende hoofden (Talking Heads)'' van de [[VPRO]] en een roos voor Multiplatform-serie, voor ''Stop het nu'' van [[NPO Zapp]]
  +
  +
In 2022 won België een roos voor Studio-entertainment, voor ''De musical van je leven'' van Speel4
  +
  +
In 2023 won België een roos voor Realiteit en feitelijk entertainment, voor ''Justitie in de gevangenis'' van Play4 en een roos voor Concurrentie Realiteit, voor ''Bestemming X'' van de VTM
  +
  +
== Links ==
  +
  +
* [https://www.rosedor.com/ Officiële website Rose d'Or]
  +
  +
[[Categorie:Televisie]]

Versie van 21 mrt 2024 12:32

Video-mediaprijs de Rose d'Or

De Rose d'Or (Nederlands: Gouden Roos) is een internationaal prijsfestival op het gebied van entertainmentuitzendingen en -programmering voor de televisie, radio en videogames. De European Broadcasting Union (EBU) was de eerste organisator van de Rose d'Or in 1961, toen deze werd in het leven geroepen door de Zwitserse televisie in de stad Montreux aan het meer. De prijzen bleven bijna 40 jaar bij de EBU. De EBU verwierf de prijzen in 2013 opnieuw en lanceerde het evenement dat jaar met succes opnieuw in Brussel, waarna het van 2014 tot 2018 verhuisde naar Berlijn.

In 2014 vond het evenement plaats op 17 september in Berlijn, Duitsland. Voor het eerst in de 53-jarige geschiedenis werden de categorieën van deze prijs uitgebreid met radio- en online videoprogramma's, naast de traditionele televisieprijzen. Producenten, leidinggevenden van onafhankelijke en publieke omroepen en hoofden van productiebedrijven uit verschillende landen namen deel.

In 2019 werkte de EBU samen met de internationale uitgeverij en digitale kanalenbedrijf C21Media om de organisatie van de Rose d'Or Awards over te nemen. De 60e Rose d'Or werd virtueel gehouden in november 2021 vanwege de Corona pandemie.

Categorieën voor 2020

  1. Komedie: comedyshows met en zonder script, waaronder sketchshows, panel, improvisatie, clips, comedyspecials en stand-up. Serie- of losse programma's.
  2. Komediedrama en sitcom: komedieseries met scripts of eenmalige drama's, waarbij vaste personages in verschillende situaties betrokken zijn.
  3. Drama: scriptseries of eenmalige drama's waarbij personages in verschillende situaties betrokken zijn. Een hoofdplot kan binnen een enkele aflevering of over een serie worden opgelost.
  4. Soap of Telenovela: beste populaire drama of melodrama met meerdere afleveringen, doorlopend of in beperkte oplage.
  5. Reality and Factual Entertainment: programma's of series waarin een situatie of onderwerp wordt behandeld of gecreëerd door echte mensen of die hun verhaal vertellen door het volgen van echte karakters.
  6. Kunsten: programma's of series met podiumkunsten en culturele programma's, toneelopnamen en televisiebewerkingen van podiumkunsten of documentaires gewijd aan kunstvormen of kunstenaars.
  7. Documentaire: feitelijk programma of serie die een diepgaande analyse biedt van een specifiek onderwerp of standpunt, ondersteund door bewijsmateriaal en geïnformeerd commentaar, over elk onderwerp anders dan de kunsten.
  8. Studio Entertainment: spelshows in de studio, variétéshows, evenementenseries en specials.
  9. Kinderen en Jeugd: alle genres geproduceerd voor kinderen en jongeren ouder dan 6 jaar. Serie- of losse programma's komen in aanmerking.
  10. Social Media Video Series: originele fictie of non-fictie korte videoseries (minder dan een half uur) die in première gaan op sociale, web-, mobiele en videoplatforms.
  11. Audio-entertainment: originele podcast met of zonder script, eerste audioboeken en radioshows. Inzendingen geaccepteerd van producenten, platforms, distributeurs of talent.
  12. Innovatie in de tijd van Covid: Prijs voor het programma of de serie die, tegen alle verwachtingen in, definieerde wat televisie kan bereiken – en hoe televisie geproduceerd kan worden – in een tijd van ongekende crisis.

Gewonnen Gouden Rozen door België en Nederland

In 2000 won België een Gouden Roos voor De Mol (in Nederland "Wie is de Mol?") van de VRT.

De Nederlander John de Mol heeft in 2004 een Ere Roos ontvangen.

In 2006 won Nederland de Muziek-roos voor Evangelie in Paradiso en een Prijs voor spelshowformat voor Afspraak of geen afspraak van Endemol.

In 2007 won Nederland de roos voor Podiumkunsten: speciale vermelding, voor Auto mannen van Nederlandse Programma Stichting (NPS) en een prijs voor Realiteit: speciale vermelding, voor Mijn laatste woorden van Palm Plus-producties.

In 2008 won Nederland de roos voor Realiteit, voor De telefoon van de AVRO

In 2010 won België de roos voor Komedie, voor Benidorm-Bastards van VMMa

In 2013 won België de roos voor Komedie, voor Wat als? van VMMa

In 2017 won Nederland de roos voor Kinderen en jongeren, voor Anti-pestclub van Skyhigh-tv.

In 2018 won België de roos voor Realiteit en feitelijk entertainment, voor Aan het einde van de weg van de VRT en een roos voor Spelshow, voor Sorry voor alles van de VRT

In 2019 won Nederland de roos voor Kunst, voor Het Greenaway-alfabet van de NTR en een roos voor Videoserie voor sociale media, voor Veeg van de NPO 3

In 2022 won Nederland een roos voor Kinderen en jongeren, voor Pratende hoofden (Talking Heads) van de VPRO en een roos voor Multiplatform-serie, voor Stop het nu van NPO Zapp

In 2022 won België een roos voor Studio-entertainment, voor De musical van je leven van Speel4

In 2023 won België een roos voor Realiteit en feitelijk entertainment, voor Justitie in de gevangenis van Play4 en een roos voor Concurrentie Realiteit, voor Bestemming X van de VTM

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gouden_Roos_(festival)&oldid=848472"