Vlaamse Radio- en Televisieomroep

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlaamse Radio- en Televisieomroep (VRT)
VRT 2022.svg
logo VRT
Gegevens
Soort zender openbare publieke omroep
Mediabedrijf
Slagzin
Opgericht VRT (1998-heden)

BRTN (1991-1997)
BRT (1960-1991)
NIR (1930-1960)

Einde
Genre
Land Vlag van België België, Vlaanderen
Directeur Frederik Delaplace (CEO 2020-heden)
Manager
Voorzitter Frieda Brepoels (2022-heden)
Volledige naam Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Eerdere namen
Bekend van VRT 1

Canvas
Ketnet
(Sporza)

Meer informatie
Website
Portaal Portaalicoon Televisie

De Vlaamse Radio- en Televisieomroep (VRT) is de belangrijkste Vlaamse televisieomroep en tevens de publieke omroep van Vlaanderen. Officiëel heet het sinds 2009 Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie. De omroep zendt op 3 zenders uit: VRT 1, VRT CANVAS en Ketnet/OP12.

Op de Vlaamse Radio 2 van de VRT is de Lijst van nummer 1-hits in de Radio 2 Top 30 in Vlaanderen een van de langst draaiende programma's.

Geschiedenis

De Nederlandstalige Belgische openbare (publieke) omroep heette van 1960 tot 1991 BRT (Belgische Radio- en Televisieomroep). Het was begonnen als het NIR, dat van 1930 (en vanaf 1953 voor de televisie) tot 1960 de uitzendingen verzorgde voor de publieke radio- en televisie-uitzendingen, voornamelijk gericht op Vlaanderen en daarmee de Nederlandstalige gemeenschap. De Franstalige RTBF, de publieke omroep van de Franstalige gemeenschap, zond alleen Franstalige programma's uit. Dat was de reden om tot een naamsverandering te komen. Op op 27 maart 1991 werd het veranderd in BRTN (Belgische Radio- en Televisieomroep Nederlandstalige Uitzendingen). Zeven jaar later werd het op 1 januari 1998 veranderd in VRT.

Op 1 februari 1989 had het concurentie gekregen van de commerciële VTM (Vlaamse Televisie Maatschappij). De VRT werd hierdoor gedwongen haar wat stoffige en ouderwetse imago te moderniseren. Nu is het het best bekeken TV zender en best beluisterde Radiozender in Vlaanderen.

Locatie

Het omroepbedrijf is gevestigd aan de Auguste Reyerslaan 52, Schaarbeek, Brussel.

Televisiezenders

 • VRT 1 (voorheen BRTN TV1 en Eén; deze zender is gericht op een breed publiek: met nieuws, actualiteitsprogramma's, Vlaamse fictie, spelprogramma's, en programma's over maatschappelijk belangrijke thema's
 • VRT CANVAS (voorheen Canvas en BRTN TV2; deze zender deelde van 1997 tot 2012 het kanaal met Ketnet); met programma's gericht op: actualiteit, documentaires, series, en cultuur
 • Ketnet (voorheen BRTN TV2; deelde van 1997 tot 2012 kanaal met Canvas); deze zender is gericht op kinderen en jongeren: programma's voor kinderen en jeugdseries

Radiozenders

 • Radio 1 - voor luisteraars die geïnformeerd willen worden, als een soort van venster op de wereld
 • Radio 2 - de meest populaire gezinsradiozender. In de programma's wordt veel aandacht besteed aan alles wat de luisteraar bezighoudt: het huishouden, koken, tuinieren, gezondheid, reizen etc.
 • Klara - vooral klassieke muziek (de naam is een verkorting van "klassieke radio")
 • Klara Continuo - zendt non-stop de bekendste stukken van de grootste componisten uit
 • Studio Brussel - popzender die zich vooral richt op (alternatieve) rock, pop en dance
 • MNM - afkoring voor Muziek en Meer. Vooral met hits vanaf de jaren 80 tot nu, vooral pop-, poprock-, dance- en Ultratop 50-muziek.
 • MNM Hits - zeg maar de digitale versie van MNM op DAB+, digitale televisie en via het internet aan de hand van streaming via o.a. Radioplus, radioplayer, TuneIn en de MNM-app.

Nieuws

 • VRT NWS - verzorgt weer- en nieuwsberichten op radio en TV

Op de Nederlandse kabelproviders

 • ZIGGO: VRT kanaal 51 (HD), Canvas kanaal 52 (HD), KETNET kanaal 53 (HD), VRT radio 1 kanaal 844, VRT radio 2 kanaal 845, Studio Brussel kanaal 846, Klara kanaal 847, MNM kanaal 488
 • KPN: VRT kanaal 29 (HD), Canvas kanaal 30 (HD), KETNET kanaal 31 (HD), VRT radio kanaal 841, VRT Klara radio kanaal 842
 • ODIDO (voorheen T-Mobile en TELE2): VRT kanaal 21 (HD), Canvas kanaal 22 (HD), KETNET kanaal 23 (HD)


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlaamse_Radio-_en_Televisieomroep&oldid=811345"