John de Mol

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John de Mol (foto 2006)

Johannes Hendrikus Hubert (John) de Mol (24 april 1955) is een Nederlandse programmamaker. Hij heeft veel bekende programma's gemaakt, zoals de Voice Of Holland en de TV Kantine. Hij is de zoon van John de Mol sr. († 2013, destijds een bekend zanger en manager van de legendarische zeezender Radio Noordzee) en de broer van Linda de Mol.

Vroeger wilde John profvoetballer worden, want hij kon redelijk goed voetballen. Maar nadat hij bij genoemde zeezender had gewerkt (hij draaide de plaatjes in de Dik Voormekaar Show van André van Duin) besloot hij op 23-jarige leeftijd om televisieproducent te worden. Programmamaker is dat. Na een paar jaar begon het succes met de Showbizzquiz. Zijn inkomsten waren zo rond de 2 miljoen euro.

Op 24 juli 1976 trouwde John de Mol met de bekende zangeres Willeke Alberti. Op 12 januari 1979 werd hun zoon Johnny geboren. In 1980 gingen John de Mol en Willeke Alberti uit elkaar.

Jeugd

John de Mol groeide op in een Goois gezin. Hij deed het gymnasium. John gaf uiteindelijk zijn droom als beroepsvoetballer op. Wel werd hij later commissaris bij de voetbalclub Ajax. Hij was (en is) ook vaak op de tribune te zien.

John de Mol Producties BV

Hij ging eerst bij de TROS werken. In 1979 stopte hij daarmee. Hij richtte een eigen bedrijf op, John de Mol Producties BV. In het begin ging het niet goed. Ze verloren 7 jaar achter elkaar veel geld, waardoor hij bijna failliet (spreek uit: fajjiet, dat betekent dat je geen geld meer hebt voor je bedrijf) ging. Maar Willem van Kooten alias Joost den Draaier (dat is een zakenman en een voormalige diskjockey) hielp hem weer op weg. Zijn eerste goed bekeken programma heette Medisch Centrum West.

Endemol

In 1994 ging John samenwerken met Joop van den Ende. Die maakte veel musicals. Endemol heette hun bedrijf. Endemol werd in 2000 gekocht door het Spaanse bedrijf Telefónica. Telefónica betaalde € 5,5 miljard, wat John en Joop miljardair maakte.

Talpa

Na de 'deal' (transactie, spr. uit diel) met Telefónica begon John in 2005 met de televisiezender Talpa (Talpa is Latijn voor mol). Maar alle miljoenen die John er aan de voorkant instopte, stroomden er aan de achterkant weer uit. De verliezen werden uiteindelijk zo groot, dat John er in 2007 mee stopte. De zender werd overgenomen door RTL en heet nu RTL 8.

SBS

John is ook nog even in beeld geweest voor de overname van televisiezender SBS, maar dat werd zo'n ingewikkelde deal, dat het uiteindelijk niet is doorgegaan.

Emmy Award

In 2013 won John de Mol de prestigieuze 'Emmy Award' (een belangrijke Amerikaanse onderscheiding voor een televisieprogramma) voor 'The Voice'.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=John_de_Mol&oldid=627863"