Joost Swarte: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Werk}} {{Infobox kunstenaar | naam = Joost Swarte | afbeelding = Joost_Swarte_(2017).jpg | ander formaat = | onderschrift...')
 
(Joost Swarte afgerond)
 
Regel 1: Regel 1:
{{Werk}}
 
 
{{Infobox kunstenaar
 
{{Infobox kunstenaar
 
| naam = Joost Swarte
 
| naam = Joost Swarte
Regel 21: Regel 20:
 
https://rkd.nl/nl/explore/artists/76215
 
https://rkd.nl/nl/explore/artists/76215
 
}}
 
}}
  +
'''Joost Swarte''' werd geboren in Heemstede, op 24 december 1947. Hij is een Nederlands [[striptekenaar]] en [[Grafisch ontwerper|grafisch ontwerper]]. Hij bedacht de term ''klare lijn'' om de tekenstijl van de Belgische striptekenaar [[Hergé]] te omschrijven.
  +
  +
Hij studeerde voor industrieel ontwerper in [[Eindhoven]] en begon met het tekenen van strips en grafiek aan het einde van de jaren zestig. In 1971 begon hij zijn eigen striptijdschrift ''Modern Papier'' en werkte voor bladen als ''Aloha'' en ''Tante Leny presenteert!''
  +
  +
In 1980 nam hij voor het eerst deel aan het internationale stripfestival Salon International De La Bande Dessinée in Angoulême, [[Frankrijk]]. Sindsdien heeft hij internationale erkenning gekregen en zijn zijn strips vertaald in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Catalaans en Italiaans. Hij illustreerde regelmatig voor Vrij Nederland en voor het Belgische weekblad Humo. Zijn strips werden gepubliceerd in Raw magazine, opgericht door Art Spiegelman en Francoise Mouly vanaf het allereerste nummer in 1979. Halverwege de jaren tachtig stapte hij over van het tekenen van voornamelijk strips naar illustratie en grafische kunst. Hij begon ook met het ontwerpen van [[Poster|posters]], [[Postzegel|postzegels]], [[Logo|logo's]], [[Lettertype|lettertypen]], [[Meubel|meubels]], objecten en zelfs gebouwen.
  +
  +
In 1996 presenteerde hij een plan voor een nieuw ontwerp van de ''Toneelschuur'', een theater in [[Haarlem]], dat hij in samenwerking met Mecanoo Architecten verder ontwikkelde. Het werd ingehuldigd in 2003 en is een opvallend schouwspel te midden van de oude gebouwen van het historische stadscentrum. Hij is ook een muziekliefhebber en heeft aan cd's gewerkt voor singer/songwriter/multi-instrumentalist [[Fay Lovsky]] (Jopo In Mono, 1992) en voor Arling & Cameron (Sound Shopping, 1998). Voor het stadhuis van Haarlem ontwierp hij een tapijt met 61 pictogrammen die de geschiedenis van de stad vertellen. In 2004 maakte hij een enorm glas-in-loodraam (± 100 m2) voor het gerechtsgebouw in Arnhem. Joost Swarte maakte 24 beelden voor de Nederlandse paviljoentuin op de [[Floriade]] 2002, een internationale landbouwtentoonstelling in [[Hoofddorp]].
  +
  +
Hij illustreerde werken van de Nederlandse schrijver Nescio.
  +
  +
Joost Swarte is een echte promotor van strips. Hij bedacht de Stripdagen Haarlem, een tweejaarlijks internationaal stripevenement dat in 1992 voor het eerst in Haarlem plaatsvond.
  +
  +
Hij is medeoprichter van uitgeverij Oog & Blik ([[Amsterdam]]), gespecialiseerd in strips en grafische kunst. Hij is adviseur bij uitgeverij Scratch en was de bedenker van het internationale stripblad Scratches, dat weliswaar internationaal van karakter is, maar de nadruk legt op Nederlands en Vlaams en kunstenaars.
  +
  +
Hij werkte mee aan het architectuurprogramma voor het [[Hergé]] Museum in Louvain la Neuve [[België]] (architect: Christian de Portzamparc) en aan de presentatie van de vaste collectie. Joost Swarte levert regelmatig bijdragen aan The New Yorker.
  +
  +
Personages en series van Swarte zijn: ''Katoen en Pinbal'', ''Jopo de Pojo'', ''Anton Makassar'', ''Dr Ben Cine'' en ''Niet Zo, Maar Zo''.
  +
  +
== Prijzen ==
  +
* 2018 [[Bronzen penseel|Vlag en Wimpel]] voor ''En toen De Stijl'' over de kunstbeweging [[De Stijl]]
  +
* 2012 [[Marten Toonder]]-prijs
  +
* 1998 Stripschapprijs
  +
* 1981 Beste buitenlandse artiest op het Prix Saint-Michel in België
  +
  +
== Links ==
  +
* [https://www.joostswarte.nl/ Officiële website]
  +
[[Categorie:Nederlands illustrator]]

Huidige versie van 8 nov 2022 om 11:34

Joost Swarte
Joost Swarte (2017).jpg
Joost Swarte in 2017
Persoonlijke informatie
Volledige naam Joost Swarte
Bijnaam
Land Nederland Nederland
Geboortedatum 24 december 1947
Geboorteplaats Heemstede
Overleden
Overleden te
Gehuwd met /
relatie
Carrière
Beroep Striptekenaar, Grafisch ontwerper
Bekend van 'En toen De Stijl'
Actief 1970-heden
Genre(s) Jeugdboek, Stripverhaal
Label
Website
https://www.joostswarte.nl/

https://rkd.nl/nl/explore/artists/76215

Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Joost Swarte werd geboren in Heemstede, op 24 december 1947. Hij is een Nederlands striptekenaar en grafisch ontwerper. Hij bedacht de term klare lijn om de tekenstijl van de Belgische striptekenaar Hergé te omschrijven.

Hij studeerde voor industrieel ontwerper in Eindhoven en begon met het tekenen van strips en grafiek aan het einde van de jaren zestig. In 1971 begon hij zijn eigen striptijdschrift Modern Papier en werkte voor bladen als Aloha en Tante Leny presenteert!

In 1980 nam hij voor het eerst deel aan het internationale stripfestival Salon International De La Bande Dessinée in Angoulême, Frankrijk. Sindsdien heeft hij internationale erkenning gekregen en zijn zijn strips vertaald in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Catalaans en Italiaans. Hij illustreerde regelmatig voor Vrij Nederland en voor het Belgische weekblad Humo. Zijn strips werden gepubliceerd in Raw magazine, opgericht door Art Spiegelman en Francoise Mouly vanaf het allereerste nummer in 1979. Halverwege de jaren tachtig stapte hij over van het tekenen van voornamelijk strips naar illustratie en grafische kunst. Hij begon ook met het ontwerpen van posters, postzegels, logo's, lettertypen, meubels, objecten en zelfs gebouwen.

In 1996 presenteerde hij een plan voor een nieuw ontwerp van de Toneelschuur, een theater in Haarlem, dat hij in samenwerking met Mecanoo Architecten verder ontwikkelde. Het werd ingehuldigd in 2003 en is een opvallend schouwspel te midden van de oude gebouwen van het historische stadscentrum. Hij is ook een muziekliefhebber en heeft aan cd's gewerkt voor singer/songwriter/multi-instrumentalist Fay Lovsky (Jopo In Mono, 1992) en voor Arling & Cameron (Sound Shopping, 1998). Voor het stadhuis van Haarlem ontwierp hij een tapijt met 61 pictogrammen die de geschiedenis van de stad vertellen. In 2004 maakte hij een enorm glas-in-loodraam (± 100 m2) voor het gerechtsgebouw in Arnhem. Joost Swarte maakte 24 beelden voor de Nederlandse paviljoentuin op de Floriade 2002, een internationale landbouwtentoonstelling in Hoofddorp.

Hij illustreerde werken van de Nederlandse schrijver Nescio.

Joost Swarte is een echte promotor van strips. Hij bedacht de Stripdagen Haarlem, een tweejaarlijks internationaal stripevenement dat in 1992 voor het eerst in Haarlem plaatsvond.

Hij is medeoprichter van uitgeverij Oog & Blik (Amsterdam), gespecialiseerd in strips en grafische kunst. Hij is adviseur bij uitgeverij Scratch en was de bedenker van het internationale stripblad Scratches, dat weliswaar internationaal van karakter is, maar de nadruk legt op Nederlands en Vlaams en kunstenaars.

Hij werkte mee aan het architectuurprogramma voor het Hergé Museum in Louvain la Neuve België (architect: Christian de Portzamparc) en aan de presentatie van de vaste collectie. Joost Swarte levert regelmatig bijdragen aan The New Yorker.

Personages en series van Swarte zijn: Katoen en Pinbal, Jopo de Pojo, Anton Makassar, Dr Ben Cine en Niet Zo, Maar Zo.

Prijzen

  • 2018 Vlag en Wimpel voor En toen De Stijl over de kunstbeweging De Stijl
  • 2012 Marten Toonder-prijs
  • 1998 Stripschapprijs
  • 1981 Beste buitenlandse artiest op het Prix Saint-Michel in België

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Joost_Swarte&oldid=745075"