Walhalla: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Snoei: vreemde theorie verwijderd, bekering is niet het onderwerp. Valhalla was overigens niet de enige plaats waar Vikingen na hun dood dachten terecht te komen. Vrouwen en hiernamaals bij Vikingen.)
 
Regel 1: Regel 1:
 
[[Bestand:Walhalla (1896) by Max Brückner.jpg|thumb| Het Walhalla geschilderd door Brückner]]
 
[[Bestand:Walhalla (1896) by Max Brückner.jpg|thumb| Het Walhalla geschilderd door Brückner]]
  
Het '''Walhalla''' is het hiernamaals waar de [[Vikingen]] in geloofden. Ze geloofden dat strijders die gevallen waren in de strijd naar een soort hemel zouden gaan. Daar zouden ze verder strijden en veel feesten houden. Voor de vrouwen was er minder plaats in het Walhalla. Dat laatste wordt gezien als een van de redenen waarom de Vikingen in de loop van de 10e eeuw hun plunderingen stopten en in steeds grotere aantallen overgingen tot het [[christendom]]. Een van de bekendste leiders was Harald Blauwtand [[Bluetooth]], waar het internetprotocol naar is genoemd.
+
Het '''Walhalla''' is het hiernamaals waar de [[Vikingen]] in geloofden. De plaats werd verbeeld als de grote zaal van de oppergod [[Odin]]. Wanneer Vikingen werden gedood op het slagveld, brachten Odins krijgsmaagden, de [[Walkuren]], hen naar Walhalla, Daar zouden ze verder strijden en veel feesten houden. Niet alle gevallen strijders gingen naar Walhalla: de godin [[Freya]] ontving de helft van de gesneuvelden. Zij kwamen terecht in ''Folkvangr'' (het veld van het volk). Ook vrouwen kregen overigens toegang tot plaatsen in het hiernamaals (''Helgafjell'' en ''Hel'').  
  
 
==Varia==
 
==Varia==

Huidige versie van 21 feb 2019 om 11:37

Het Walhalla geschilderd door Brückner

Het Walhalla is het hiernamaals waar de Vikingen in geloofden. De plaats werd verbeeld als de grote zaal van de oppergod Odin. Wanneer Vikingen werden gedood op het slagveld, brachten Odins krijgsmaagden, de Walkuren, hen naar Walhalla, Daar zouden ze verder strijden en veel feesten houden. Niet alle gevallen strijders gingen naar Walhalla: de godin Freya ontving de helft van de gesneuvelden. Zij kwamen terecht in Folkvangr (het veld van het volk). Ook vrouwen kregen overigens toegang tot plaatsen in het hiernamaals (Helgafjell en Hel).

Varia

  • In Rotterdam is een theater genoemd nar het Walhalla.
  • In de buurt van Regensburg in Duitsland is in de 19e eeuw een museum gebouwd dat de Walhalla tempel wordt genoemd. Daarin staan bustes van belangrijke mensen uit het verleden.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Walhalla&oldid=548161"