Neushoorn: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(mosselen)
k
 
(6 tussenliggende versies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
{{Infobox dier
  +
|Naam = Neushoorns
  +
|Wetenschappelijke naam = Rhinocerotidae
  +
|Afbeelding = [[File:Rhino_collage.png|250px]]
  +
|IUCN-status = 2
  +
|Leefgebied = Zuid-oost Azië, Afrika
  +
|Leefomgeving = Savanne of steppe
  +
|Behoort tot de = [[Paardachtigen|Equidae]] en Perissodactyla
  +
|AfbeeldingLeefgebied = [[File:Rhinocerotidae_distribution_map_en.png|250px]]
  +
}}
 
[[Bestand:Rhinoceros in South Africa adjusted.jpg|thumb|right|250px|Etende neushoorns uit Zuid-Afrika]]
 
[[Bestand:Rhinoceros in South Africa adjusted.jpg|thumb|right|250px|Etende neushoorns uit Zuid-Afrika]]
  +
Een '''neushoorns''' ''(Rhinocerotidae'', van Oudgrieks ''''rhīnókerōs ='''' 'neusgehoornd''')'', is een lid van de [[Paardachtigen|oneven hoefdieren]]. Twee van de bestaande soorten zijn [[inheems]] in [[Afrika]] en drie in Zuid- en [[Zuidoost-Azië]]. Een '''neushoorn''' is een [[zoogdier]] en een bedreigde diersoort.
Een '''neushoorn''' is een [[zoogdier]] en een bedreigde diersoort. De hoorn bestaat uit [[keratine]]. Keratine is hetzelfde spul dat ook in nagels en haren van mensen zit.
 
  +
  +
Neushoorns behoren tot de grootste overgebleven megafauna: ze wegen allemaal minstens een ton (1000 kg) als ze volwassen zijn. Ze hebben een [[herbivoor]] dieet, kleine hersenen van 400-600 gram (voor zoogdieren van hun grootte is dat weinig), een of twee hoorns en een 1,5-5 cm dikke, beschermende huid. Ze eten over het algemeen bladmateriaal. In tegenstelling tot andere ''perissodactylen'', missen de twee Afrikaanse neushoornsoorten tanden aan de voorkant van hun mond; ze gebruiken in plaats daarvan hun lippen om voedsel te plukken, in plaats van het te snijden met hun tanden.
  +
 
De hoorn bestaat uit [[keratine]]. Keratine is hetzelfde spul dat ook in nagels en haren van mensen zit.
   
 
==Soorten==
 
==Soorten==
Regel 8: Regel 22:
 
* [[Indische neushoorn]] (Rinoceros unicornis)
 
* [[Indische neushoorn]] (Rinoceros unicornis)
 
* [[Javaanse neushoorn]] (Rinoceros sondaicus)
 
* [[Javaanse neushoorn]] (Rinoceros sondaicus)
* [[Neusjoorn]] (Rinoceros gaierus)
 
   
 
==Leefgebieden==
 
==Leefgebieden==
Neushoorns komen in bijna heel Afrika voor en ook in Zuidoost-Azië en in Nederland.
+
Neushoorns komen in bijna heel Afrika voor en ook in Zuidoost-Azië.
   
 
==Bijna uitgestorven==
 
==Bijna uitgestorven==
De neushoorns worden met uitsterven bedreigd. Er zijn nu nog maar ongeveer 16.000. Dat komt doordat de hoorn van de neushoorn heel waardevol is, waardevoller dan goud. Dit komt vooral omdat de neushoorn gebruikt wordt voor het maken van [[medicijnen]] in [[China]]. Van het ivoor van de hoorn worden in [[Jemen]] messen en andere dure spullen gemaakt. Daarvoor worden de neushoorns gedood.
+
Neushoorns worden door [[Stroper|stropers]] gedood voor hun hoorns, die voor hoge prijzen op de zwarte markt worden gekocht en verkocht, waardoor de meeste levende neushoornsoorten als bedreigd worden beschouwd. Daaro worden de neushoorns met uitsterven bedreigd. Er zijn nu nog maar ongeveer 16.000. Dat komt doordat de hoorn van de neushoorn heel waardevol is, waardevoller dan goud. Dit komt vooral omdat de neushoorn gebruikt wordt voor het maken van [[medicijnen]] in [[China]] en [[Vietnam]]. Van het ivoor van de hoorn worden in [[Jemen]] messen en andere dure spullen gemaakt. Daarvoor worden de neushoorns gedood.
 
Zoveel neushoorns zijn er nog van elke soort:
 
Zoveel neushoorns zijn er nog van elke soort:
   
Regel 23: Regel 36:
 
*[[Javaanse neushoorn]]; daar zijn er nog maar 60 van over.
 
*[[Javaanse neushoorn]]; daar zijn er nog maar 60 van over.
 
*[[Sumatraanse neushoorn]]; daar zijn er nog maar minder dan 300 van over.
 
*[[Sumatraanse neushoorn]]; daar zijn er nog maar minder dan 300 van over.
*[[Neusjoorn]]; daar is er nog maar 1 van over.
 
   
De Neusjoorn, waar er nog maar 1 van over is, behoort tot de zeldzaamste dieren van de wereld!
+
De Javaanse neushoorn, waar er nog maar 60 van over zijn, behoort tot de zeldzaamste dieren van de wereld!
 
Maar ook met de andere neushoorns gaat het slecht. In Kameroen leven er nog maar 10 en in de democratische republiek zijn er ook nog maar 25 over!
 
Maar ook met de andere neushoorns gaat het slecht. In Kameroen leven er nog maar 10 en in de democratische republiek zijn er ook nog maar 25 over!
   
Regel 35: Regel 47:
   
 
==Voedsel ==
 
==Voedsel ==
De neushoorn is een echte grazer maar ze eten ook [[blad (plant)|bladeren]] van [[boom|bomen]], [[tak]]ken en [[bes]]sen. De Neusjoorn is uniek in zijn soort en eet het liefst mosselen.
+
De neushoorn is een echte grazer maar ze eten ook [[blad (plant)|bladeren]] van [[boom|bomen]], [[tak]]ken en [[bes]]sen.
   
 
[[Categorie:Neushoorn| ]]
 
[[Categorie:Neushoorn| ]]

Huidige versie van 26 mrt 2023 om 12:49

Neushoorns
Rhinocerotidae

Rhino collage.png

Bedreigd
Leefgebied Zuid-oost Azië, Afrika
Leefomgeving Savanne of steppe
Behoort tot de Equidae en Perissodactyla

Rhinocerotidae distribution map en.png

Portaal Portal.svg Biologie
Etende neushoorns uit Zuid-Afrika

Een neushoorns (Rhinocerotidae, van Oudgrieks ''rhīnókerōs =' 'neusgehoornd), is een lid van de oneven hoefdieren. Twee van de bestaande soorten zijn inheems in Afrika en drie in Zuid- en Zuidoost-Azië. Een neushoorn is een zoogdier en een bedreigde diersoort.

Neushoorns behoren tot de grootste overgebleven megafauna: ze wegen allemaal minstens een ton (1000 kg) als ze volwassen zijn. Ze hebben een herbivoor dieet, kleine hersenen van 400-600 gram (voor zoogdieren van hun grootte is dat weinig), een of twee hoorns en een 1,5-5 cm dikke, beschermende huid. Ze eten over het algemeen bladmateriaal. In tegenstelling tot andere perissodactylen, missen de twee Afrikaanse neushoornsoorten tanden aan de voorkant van hun mond; ze gebruiken in plaats daarvan hun lippen om voedsel te plukken, in plaats van het te snijden met hun tanden.

De hoorn bestaat uit keratine. Keratine is hetzelfde spul dat ook in nagels en haren van mensen zit.

Soorten

Leefgebieden

Neushoorns komen in bijna heel Afrika voor en ook in Zuidoost-Azië.

Bijna uitgestorven

Neushoorns worden door stropers gedood voor hun hoorns, die voor hoge prijzen op de zwarte markt worden gekocht en verkocht, waardoor de meeste levende neushoornsoorten als bedreigd worden beschouwd. Daaro worden de neushoorns met uitsterven bedreigd. Er zijn nu nog maar ongeveer 16.000. Dat komt doordat de hoorn van de neushoorn heel waardevol is, waardevoller dan goud. Dit komt vooral omdat de neushoorn gebruikt wordt voor het maken van medicijnen in China en Vietnam. Van het ivoor van de hoorn worden in Jemen messen en andere dure spullen gemaakt. Daarvoor worden de neushoorns gedood. Zoveel neushoorns zijn er nog van elke soort:

De Javaanse neushoorn, waar er nog maar 60 van over zijn, behoort tot de zeldzaamste dieren van de wereld! Maar ook met de andere neushoorns gaat het slecht. In Kameroen leven er nog maar 10 en in de democratische republiek zijn er ook nog maar 25 over!

De naam witte neushoorn

Een witte neushoorn is eigenlijk helemaal niet wit. Hij komt aan zijn naam omdat in Afrika de naam wyd is verzonnen dat betekent wijd. De witte neushoorn heeft in tegenstelling tot de zwarte neushoorn een brede lip dat dient om te grazen. De zwarte neushoorn heeft een puntige lip zo kan hij makkelijker bladeren eten zonder zich te verwonden aan doorns. Door een vertaalfout is het woord wijd verandert in wit, en automatisch is de zwarte neushoorn het tegenovergestelde, zwart, geworden.

Kenmerken

De neushoorn heeft aan elke poot drie hoeven net zoals paarden en tapirs. De neushoorn heeft een grote hoorn die gemaakt is van dezelfde stof als het haar en de nagels van de mens. De hoorn groeit elk jaar 7 cm maar hij schuurt zijn hoorn ook vaak af aan boomstronken. De neushoorn heeft een grijze huid die wel 2,5 cm dik. Ze kunnen wel 4,2 m lang worden en 3600 kg wegen. De ogen van de neushoorn zijn zeer slecht ze kunnen op 10m afstand het verschil tussen een mens en een boomstronk niet zien. Maar hij kan wel heel goed ruiken zo kan hij als de wind goed staat een mens van een kilometer afstand ruiken.

Voedsel

De neushoorn is een echte grazer maar ze eten ook bladeren van bomen, takken en bessen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Neushoorn&oldid=776484"