Gymnasium: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
 
(25 tussenliggende versies door 17 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Gymnasium''' is het hoogste niveau van de middelbare school.  
+
{{Zijbalk niveaus in het voortgezet onderwijs in Nederland}}
 +
'''Gymnasium''' is een niveau in het voortgezet onderwijs in Nederland. Er zijn twee typen gymnasium: een type is het gymnasium dat je op een school volgt waar ook andere niveaus zijn. Dit is in principe [[atheneum]] + [[Latijn]], Oud-[[Grieks]] en soms filosofie. Type twee is het categoriale gymnasium, dat is een school waar alleen gymnasium wordt gegeven. Beide typen lijken veel op elkaar, de diploma's zijn dan ook gelijk. Na het gymnasium kan je direct naar de [[universiteit]].
  
Je kunt het vergelijken met [[VWO]], want het is eigenlijk hetzelfde, alleen leer je op het gymnasium ook Grieks en Latijns. Daarna kun je dan naar de [[universiteit]].
+
==Naam==
 +
Het woord gymnasium is deels afgeleid van het Griekse woord ''gumnós (γυμνός)'', naakt. Gymnasium betekent dan ook letterlijk ''plaats om naakt te zijn''. In de tijd van de [[Oude Grieken]] sportte men naakt. Is sport nu vooral leuk, vroeger was het pure noodzaak. De legers van de Griekse stadstaten waren opgebouwd uit het volk, dus dat moest in goede conditie zijn. Gymnasia waren dus plaatsen om conditie op te bouwen. Later verving het beroepsleger het volk, gymnasia werden onnodig. Vanaf toen werd het opbouwen van een geestelijke conditie steeds belangrijker en dus werd het gymnasium een soort school.
  
Het gymnasium, soms ook gym genoemd, duurt 6 jaar. Na 3 jaar, kies je een profiel. Je kunt kiezen uit 4 profielen:
+
Later veranderden in Europa de Latijnse scholen (een soort voorlopers van het gymnasium) hun naam naar gymnasium en gingen ze ook andere vakken geven zoals wiskunde, aardrijkskunde enzovoorts. Zo ontstond het moderne gymnasium.
* Natuur en Gezondheid
 
* Natuur en Techniek
 
* Economie en Maatschappij
 
* Cultuur en Maatschappij
 
  
Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek worden allebei ook wel de 'natuurprofielen' genoemd, deze kun je kiezen als je iets in de medische wereld wilt doen, dus als je dokter wilt worden.
+
==Het gymnasium==
Economie en Maatschappij kun je kiezen als je iets met Economie of in de bedrijfswereld wilt doen, dus als je bijvoorbeeld een eigen bedrijf wilt opzetten. Cultuur en Maatschappij wordt vaak het 'pretpakket' genoemd, vaak wordt dit profiel door mensen gekozen die bijvoorbeeld naar het conservatorium (soort muziekschool) willen.
+
Het gymnasium, soms ook het gym genoemd, duurt 6 jaar. Na 3 jaar, kies je een profiel (en kun je eventueel ook één van de klassieke talen laten vallen). Je kunt kiezen uit 4 profielen:
 +
* [[Natuur en Techniek]] (N&T)
 +
* [[Natuur en Gezondheid]] (N&G)
 +
* [[Economie en Maatschappij]] (E&M)
 +
* [[Cultuur en Maatschappij]] (C&M)
  
Voor gymnasium moet je minimaal een score van 543 hebben als [[Cito]]-score.
+
Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek worden allebei ook wel de 'natuurprofielen' genoemd, deze kun je kiezen als je iets in de medische wereld of in de [[techniek|technische]] wereld wilt doen, dus als je dokter wilt worden. In principe kan je alles doen als je N&G of N&T hebt gedaan.
 +
Economie en Maatschappij kun je kiezen als je iets met [[economie]] of in de bedrijfswereld wilt doen, dus als je bijvoorbeeld een eigen bedrijf wilt opzetten. Cultuur en Maatschappij wordt vaak het 'pretpakket' genoemd, vaak wordt dit profiel door mensen gekozen die bijvoorbeeld naar het [[conservatorium]] (soort muziekschool) willen.
 +
 
 +
Voor het gymnasium moet je vaak minimaal een score van 545 hebben als [[Cito]]-score. Sommige scholen hanteren zelfs een nog hogere score en andere scholen zijn soepeler.  
  
 
==Zie ook==
 
==Zie ook==
 +
Andere niveaus:
 
* [[Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs|VMBO]]
 
* [[Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs|VMBO]]
 
* [[Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs|HAVO]]
 
* [[Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs|HAVO]]
 
* [[Voortgezet Wetenschappelijk Onderwijs|VWO]]
 
* [[Voortgezet Wetenschappelijk Onderwijs|VWO]]
  
[[categorie:Onderwijs]]
+
[[Categorie:Voortgezet onderwijs in Nederland]]
[[categorie:Opleiding]]
+
[[Categorie:Basiswoordenlijstgroep8]]
 +
[[Categorie:Woordenschat]]

Huidige versie van 31 jan 2023 om 10:37

Niveaus in het
voortgezet onderwijs
in Nederland

vwo

Gymnasium
Atheneum

havo
vmbo

Theoretische leerweg (mavo)
Gemengde leerweg
Kaderberoepsgerichte leerweg
Basisberoepsgerichte leerweg
lwoo

Praktijkonderwijs

Portaal  Portal.svg  Nederland

Gymnasium is een niveau in het voortgezet onderwijs in Nederland. Er zijn twee typen gymnasium: een type is het gymnasium dat je op een school volgt waar ook andere niveaus zijn. Dit is in principe atheneum + Latijn, Oud-Grieks en soms filosofie. Type twee is het categoriale gymnasium, dat is een school waar alleen gymnasium wordt gegeven. Beide typen lijken veel op elkaar, de diploma's zijn dan ook gelijk. Na het gymnasium kan je direct naar de universiteit.

Naam

Het woord gymnasium is deels afgeleid van het Griekse woord gumnós (γυμνός), naakt. Gymnasium betekent dan ook letterlijk plaats om naakt te zijn. In de tijd van de Oude Grieken sportte men naakt. Is sport nu vooral leuk, vroeger was het pure noodzaak. De legers van de Griekse stadstaten waren opgebouwd uit het volk, dus dat moest in goede conditie zijn. Gymnasia waren dus plaatsen om conditie op te bouwen. Later verving het beroepsleger het volk, gymnasia werden onnodig. Vanaf toen werd het opbouwen van een geestelijke conditie steeds belangrijker en dus werd het gymnasium een soort school.

Later veranderden in Europa de Latijnse scholen (een soort voorlopers van het gymnasium) hun naam naar gymnasium en gingen ze ook andere vakken geven zoals wiskunde, aardrijkskunde enzovoorts. Zo ontstond het moderne gymnasium.

Het gymnasium

Het gymnasium, soms ook het gym genoemd, duurt 6 jaar. Na 3 jaar, kies je een profiel (en kun je eventueel ook één van de klassieke talen laten vallen). Je kunt kiezen uit 4 profielen:

Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek worden allebei ook wel de 'natuurprofielen' genoemd, deze kun je kiezen als je iets in de medische wereld of in de technische wereld wilt doen, dus als je dokter wilt worden. In principe kan je alles doen als je N&G of N&T hebt gedaan. Economie en Maatschappij kun je kiezen als je iets met economie of in de bedrijfswereld wilt doen, dus als je bijvoorbeeld een eigen bedrijf wilt opzetten. Cultuur en Maatschappij wordt vaak het 'pretpakket' genoemd, vaak wordt dit profiel door mensen gekozen die bijvoorbeeld naar het conservatorium (soort muziekschool) willen.

Voor het gymnasium moet je vaak minimaal een score van 545 hebben als Cito-score. Sommige scholen hanteren zelfs een nog hogere score en andere scholen zijn soepeler.

Zie ook

Andere niveaus:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gymnasium&oldid=764054"