Bastaardsatijnrups: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(4 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
{{Infobox dier
 
{{Infobox dier
|Naam                  = bastaardsatijnrups (vlinder)
+
|Naam                  = Bastaardsatijnrups/-vlinder
 
|Wetenschappelijke naam = Euproctis chrysorrhoea
 
|Wetenschappelijke naam = Euproctis chrysorrhoea
 
|Afbeelding            = [[Bestand:Euproctis chrysorrhoea-02 (xndr).jpg|250px]]
 
|Afbeelding            = [[Bestand:Euproctis chrysorrhoea-02 (xndr).jpg|250px]]
Regel 6: Regel 6:
 
|Leefgebied            = Europa, Noord-Afrika, Klein-Azië
 
|Leefgebied            = Europa, Noord-Afrika, Klein-Azië
 
|Leefomgeving          = In Nederland en België met name langs de kust
 
|Leefomgeving          = In Nederland en België met name langs de kust
|Behoort tot de        = [[Vlinders]] (Lepidoptera), [[insekten]] (Insecta)
+
|Behoort tot de        = [[Vlinders]] (Lepidoptera), [[insect]]en (Insecta)
 
|AfbeeldingLeefgebied  =  
 
|AfbeeldingLeefgebied  =  
 
}}
 
}}
De '''Bastaardsatijnrups''' (van de volwassenen bastaardsatijnvlinder) is een rups die brandharen heeft die voor irritatie kan zorgen bij mensen en dieren. De laatste jaren komt de rups steeds vaker voor in Nederland .
+
De '''bastaardsatijnrups''' (van de volwassenen '''bastaardsatijnvlinder''') is een rups die brandharen heeft. Deze brandharen kunnen voor irritatie zorgen bij mensen en dieren. De laatste jaren komt de rups steeds vaker voor in Nederland.
  
 
== Uiterlijk ==
 
== Uiterlijk ==
[[Bestand:Euproctis chrysorrhoea MHNT.CUT.2012.0.357 Claix (Isère) Female.jpg|miniatuur|Bastaardsatijnse vlinder ]]
+
[[Bestand:Euproctis chrysorrhoea MHNT.CUT.2012.0.357 Claix (Isère) Female.jpg|miniatuur|Bastaardsatijnvlinder]]
De eitjes worden in groepjes bij elkaar gelegd en door de vlinder bedekt met goudbruine brandharen uit haar achterlijf, zodat de eitjes en jonge rupsen minder aantrekkelijk zijn voor vogels of vijanden.  
+
De eitjes worden in groepjes bij elkaar gelegd. De eitjes worden door de vlinder bedekt met goudbruine brandharen uit haar achterlijf, zodat de eitjes en jonge rupsen minder aantrekkelijk zijn voor vogels of andere vijanden.
  
De rupsen zijn goudbruin van kleur met geelbruine haren, 2 rode stippen op de rugzijde en twee paralel dun lopende witte lijnen. De rups wordt ongeveer 35 milimeter lang. De vlinder is sneeuwwit van kleur met aan het uiteinde van het achterlijf een goudbruine pluim. De vleugelbreedte is 30 tot 40 milimeter.
+
De rupsen zijn goudbruin van kleur met geelbruine haren, twee rode stippen op de rugzijde en twee parallel dun lopende witte lijnen. De rups wordt ongeveer 35 [[millimeter]] lang. De vlinder is sneeuwwit van kleur met aan het uiteinde van het achterlijf een goudbruine pluim. De vleugelbreedte is 30 tot 40 millimeter.
  
 
== Ontwikkeling ==
 
== Ontwikkeling ==
De vlucht van de vlinders is van juni tot begin augustus. De vlinders zetten in deze tijd hun eitjes af op onderzijde van de bladeren van loofbomen in groepen van 200 tot 300 stuks. De rupsen komen uit in juli/ augustus en eten het blad van voornamelijk [[duindoorn]] maar ook [[meidoorn]], [[eik]]en en fruitbomen. De rupsen overwinteren gezamenlijk in de grote nesten, gemaakt van samengespannen bladeren. In het voorjaar zetten de rupsen de vraat voort tot ze verpoppen in juni.
+
De vlucht van de vlinders is van juni tot begin augustus. De vlinders zetten in deze tijd hun eitjes af op onderzijde van de bladeren van loofbomen in groepen van 200 tot 300 stuks. De rupsen komen uit in juli/ augustus en eten het blad van voornamelijk [[duindoorn]], maar ook [[meidoorn]], [[eik]]en en fruitbomen. De rupsen overwinteren gezamenlijk in de grote nesten, gemaakt van samengespannen bladeren. In het voorjaar zetten de rupsen de vraat voort tot ze verpoppen in juni.
  
 
== Klachten ==
 
== Klachten ==
Regel 30: Regel 30:
  
 
== Schade ==
 
== Schade ==
Bastaardsatijnse rups zijn dus in bezit van brandharen die bij contact kunnen zorgen voor onder ander [[jeuk]], huidirritaties en ontsteking van de ogen. Verder kunnen bomen geheel kaal gegeten worden door de rupsen. Als laatste kan massale migratie (verplaatsing) van de rupsen over rijwielbanen zorgen voor slipgevaar. Nesten of overlast van die rupsen moeten altijd door een deskundige bestreden worden.
+
Bastaardsatijnrupsen zijn dus in bezit van brandharen die bij contact kunnen zorgen voor onder ander [[jeuk]], huidirritaties en ontsteking van de ogen. Verder kunnen bomen geheel kaal gegeten worden door de rupsen. Als laatste kan massale verplaatsing van de rupsen over rijwielbanen zorgen voor slipgevaar. Nesten of overlast van die rupsen moeten altijd door een deskundige bestreden worden.
  
 
=== Lichamelijke klachten ===
 
=== Lichamelijke klachten ===

Huidige versie van 30 jun 2024 om 15:33

Bastaardsatijnrups/-vlinder
Euproctis chrysorrhoea

Euproctis chrysorrhoea-02 (xndr).jpg

Niet bedreigd
Leefgebied Europa, Noord-Afrika, Klein-Azië
Leefomgeving In Nederland en België met name langs de kust
Behoort tot de Vlinders (Lepidoptera), insecten (Insecta)
Portaal Portal.svg Biologie

De bastaardsatijnrups (van de volwassenen bastaardsatijnvlinder) is een rups die brandharen heeft. Deze brandharen kunnen voor irritatie zorgen bij mensen en dieren. De laatste jaren komt de rups steeds vaker voor in Nederland.

Uiterlijk

Bastaardsatijnvlinder

De eitjes worden in groepjes bij elkaar gelegd. De eitjes worden door de vlinder bedekt met goudbruine brandharen uit haar achterlijf, zodat de eitjes en jonge rupsen minder aantrekkelijk zijn voor vogels of andere vijanden.

De rupsen zijn goudbruin van kleur met geelbruine haren, twee rode stippen op de rugzijde en twee parallel dun lopende witte lijnen. De rups wordt ongeveer 35 millimeter lang. De vlinder is sneeuwwit van kleur met aan het uiteinde van het achterlijf een goudbruine pluim. De vleugelbreedte is 30 tot 40 millimeter.

Ontwikkeling

De vlucht van de vlinders is van juni tot begin augustus. De vlinders zetten in deze tijd hun eitjes af op onderzijde van de bladeren van loofbomen in groepen van 200 tot 300 stuks. De rupsen komen uit in juli/ augustus en eten het blad van voornamelijk duindoorn, maar ook meidoorn, eiken en fruitbomen. De rupsen overwinteren gezamenlijk in de grote nesten, gemaakt van samengespannen bladeren. In het voorjaar zetten de rupsen de vraat voort tot ze verpoppen in juni.

Klachten

De rups kan schadelijk zijn voor de gezondheid omdat die brandharen heeft. Als je klachten hebt kun je het volgende doen:

  • Trek de kleding uit waar brandharen op zitten.
  • Heb je ergens jeuk of rode plekjes strip je huid met plakband. Spoel je huid af met lauw water.
  • Heb je last van je ogen, spoel je ogen af met lauw water.
  • Was je kleding op 60 graden
  • Probeer niet te wrijven of krabben dat maakt de klachten alleen maar erger.

Schade

Bastaardsatijnrupsen zijn dus in bezit van brandharen die bij contact kunnen zorgen voor onder ander jeuk, huidirritaties en ontsteking van de ogen. Verder kunnen bomen geheel kaal gegeten worden door de rupsen. Als laatste kan massale verplaatsing van de rupsen over rijwielbanen zorgen voor slipgevaar. Nesten of overlast van die rupsen moeten altijd door een deskundige bestreden worden.

Lichamelijke klachten

  • Hevige jeuk
  • Bultjes of blaasjes
  • Roodheid en ontstekingen
  • Rode dikke en of ontstoken ogen
  • Ook kun je overgeven, duizelig worden, koorts of luchtwegklachten krijgen zoals hoesten, loopneus, kriebel in de keel, moeilijk kunnen slikken of ademen of kortademigheid.
  • Bij ergere klachten ga naar de dokter.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bastaardsatijnrups&oldid=872137"