Hyves: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 22: Regel 22:
   
 
===Overname door De Telegraaf (2011-2013)===
 
===Overname door De Telegraaf (2011-2013)===
  +
Op 1 november 2010 werd Hyves gekocht door de [[Telegraaf Media Groep]] voor €43,7 miljoen. Hyves had tegen die tijd al een tijdlang met lage inkomsten te maken. Hyves toentertijd met 10 miljoen leden het grootste sociale medianetwerk van Nederland. Er waren plannen om Hyves ook populair te maken in het buitenland, maar dit is nooit gebeurd. Datzelfde jaar kwam er ook meer entertainment naar Hyves toe. Zo werd het gebruikt door nieuwssites en kwam er zelfs een rubriek met nieuws (Nu & Straks). Ook kon je via Hyves naar de radio luisteren of de standen van de [[Eredivisie]] volgen. Ook werd het mogelijk om via je Hyvesaccount bij [[Habbo Hotel]] in te loggen.
  +
  +
In 2011 kwam [[Facebook]] op als sociale medianetwerk in Nederland. Veel gebruikers besloten daardoor over te stappen van Hyves naar Facebook. Hierdoor kreeg Hyves steeds minder bezoekers (en dus ook minder inkomsten). Hoewel Hyves gratis was, haalde het geld op via advertenties. In augustus 2011 had Facebook voor het eerst meer bezoekers dan Hyves. Hierna liepen de bezoekersaantallen en advertentie-inkomsten alleen maar terug. Telegraaf maakte hierdoor een enorm verlies in 2012, waarna op kosten werd bezuinigd. In april 2013 werd het Hyves-kantoor te huur gezet.
  +
  +
In augustus 2013 werd bekend dat Hyves aan het einde van 2013 zou stoppen. In oktober 2013 werd bekend dat alleen het spelletjesgedeelte verder zou gaan. De rest van de site zou worden verwijderd op 2 december 2013. Gebruikers kregen wel de mogelijkheid om hun profiel te downloaden.
   
 
===Hyves Games (2013-heden)===
 
===Hyves Games (2013-heden)===

Versie van 29 mrt 2023 21:47

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Het logo van Hyves

Hyves (spreek uit als Haivz) was een Nederlandse sociale mediasite tussen 2004 en 2013. Tegenwoordig bestaat Hyves nog steeds als spelletjessite onder de naam Hyves Games. Hyves was het eerste populaire sociale medianetwerk in Nederland. Hoewel Hyves wereldwijd beschikbaar was, kwam het grootste deel van de gebruikers uit Nederland. Het woord "Hyves" is afgeleid van beehive, wat bijenkorf in het Engels betekent.

De site werd opgericht in 2004 door Raymond Spanjar, Koen Kam en Floris Rost van Tongeringen. Tussen 2006 en 2008 groeide de site enorm. Ook veel bekende Nederlanders maakten profielen aan. Hyves werd door gewone mensen gebruikt om contact te leggen met (oude) vrienden, kennissen en familieleden. Tegen 2010 had de site zo'n 10 miljoen gebruikers. Datzelfde jaar werd Hyves door Telegraaf Media Group gekocht. Vrij snel hierna ging het bergafwaarts met Hyves. Vanaf 2011 werd Facebook steeds populairder. Facebook was vrij vergelijkbaar met Hyves en ook nog eens internationaal. Hierdoor stapten veel mensen over van Hyves naar Facebook. Op 2 december 2013 stopte Hyves als sociale mediasite. Alleen de spelletjes bleven bestaan. In 2018 waren er ideeën om Hyves weer terug te brengen.

Hyves had tijdens bestaan een grote invloed op de internetcultuur. De site was o.a. bekend vanwege de "dansende banaan"-emoji, de "krabbel", de "wie wat waar" en de "buddy poke". Het gebruik van Hyves werd hyven genoemd en werd ook in het woordenboek opgenomen.

Geschiedenis

Ontstaan (2004-2005)

Hyves heette oorspronkelijke Startphone. Het werd bedacht door Raymond Spanjar, Koen Kim en Floris Rost van Tongeren. De site werd op 8 juni 2004 online gezet. Startphone was een site waar gebruikers foto's, websites en korte berichten met elkaar konden delen. Het was goedkoper dan sms'en. Eerder hadden ze al een beleggingswebsite opgezet en verkocht. Met dit geld werd Startphone ontwikkeld. Ondertussen ontstonden in de Verenigde Staten de eerste sociale medianetwerken. De vriendengroep besloot daarom door te pakken. Startphone werd hierdoor veranderd naar Hyves op 22 september. Oorspronkelijk werd de Engelse spelling hives aangehouden, maar uiteindelijk is de "i" vervangen door een "y".

Eerst werd de site enkel gebruikt door vrienden en familie van de oprichters. Later ging men Hyves onder studentenorganisaties in Amsterdam aanbevelen. Hierdoor groeide het aantal gebruikers enorm. Vanaf het begin van 2005 verdubbelde het aantal gebruikers wekelijks. In juli 2005 passeerde Hyves de grens van 1 miljoen leden.

Succesjaren (2006-2010)

In 2007 werd er een feest gegeven om te vieren dat Hyves meer dan 5 miljoen gebruikers had.

Vanaf 2006 begon Hyves pas echt stevig te groeien. In maart 2007 waren er 3 miljoen accounts en tegen december was dit gestegen tot 5 miljoen. In 2007 was Hyves ook de meest bezochte website in Nederland. Dit betekende dat Hyves zelfs populairder dan Google was. De groei zette door in 2008, toen iedere maand nieuwe records sneuvelde. Sinds 2006 was het ook mogelijk om "goldmember" te worden. Goldmembers kregen een hogere vriendenlimiet, meer emoji's en extra's. In 2007 en 2008 werd Hyves verkozen tot de website van het jaar.

Veel bekende Nederlanders hadden een profiel op Hyves. Zo waren er politici die een profiel hebben en konden artiesten Hyves gebruiken om zichzelf te promoten. Mgr. Dr. de Jong, hulpbisschop van Limburg, gebruikte Hyves om vragen van Nederlandse jongeren te beantwoorden. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006 maakten politici een eigen profiel aan. Voorbeelden waren André Rouvoet (ChristenUnie), Wouter Bos (PvdA), Bert Bakker (D66), Femke Halsema (GroenLinks), Laetitia Griffith (VVD) en Boris van der Ham (D66) een eigen Hyves-profiel aan. Premier Jan Peter Balkenende en later premier Mark Rutte hadden ook een eigen profiel. Daarnaast waren er nepprofielen, zoals die van Hans Wiegel, en "fan-hyves" voor o.a. Geert Wilders (PVV), Rita Verdonk (TON) en Jan Marijnissen (SP). Ook waren er rubrieken, zoals "Makkelijke Rechtse Praat" en "Makkelijke Linkse Praat". Hierdoor wordt Hyves ook een politiek platform.

In 2009 bleef Hyves steeds populairder worden. Toch brachten de advertenties op de site steeds minder geld op. Dit kwam door de Kredietcrisis. Ondertussen onderging Hyves een nieuwe update, waardoor de site een rustiger uiterlijk kreeg. Datzelfde jaar kreeg Hyves kritiek in de kersttoespraak van koningin Beatrix. Mensen zouden namelijk te veel met sociale media bezig zijn. In 2010 doorbrak Hyves de grens van 10 miljoen gebruikers. Dagelijks bezochten zo'n 3 miljoen gebruikers de site. In 2010 kwam er ook een applicatie voor de telefoon. Daarnaast werd het mogelijk om via Hyves spelletjes te spelen en te betalen.

Overname door De Telegraaf (2011-2013)

Op 1 november 2010 werd Hyves gekocht door de Telegraaf Media Groep voor €43,7 miljoen. Hyves had tegen die tijd al een tijdlang met lage inkomsten te maken. Hyves toentertijd met 10 miljoen leden het grootste sociale medianetwerk van Nederland. Er waren plannen om Hyves ook populair te maken in het buitenland, maar dit is nooit gebeurd. Datzelfde jaar kwam er ook meer entertainment naar Hyves toe. Zo werd het gebruikt door nieuwssites en kwam er zelfs een rubriek met nieuws (Nu & Straks). Ook kon je via Hyves naar de radio luisteren of de standen van de Eredivisie volgen. Ook werd het mogelijk om via je Hyvesaccount bij Habbo Hotel in te loggen.

In 2011 kwam Facebook op als sociale medianetwerk in Nederland. Veel gebruikers besloten daardoor over te stappen van Hyves naar Facebook. Hierdoor kreeg Hyves steeds minder bezoekers (en dus ook minder inkomsten). Hoewel Hyves gratis was, haalde het geld op via advertenties. In augustus 2011 had Facebook voor het eerst meer bezoekers dan Hyves. Hierna liepen de bezoekersaantallen en advertentie-inkomsten alleen maar terug. Telegraaf maakte hierdoor een enorm verlies in 2012, waarna op kosten werd bezuinigd. In april 2013 werd het Hyves-kantoor te huur gezet.

In augustus 2013 werd bekend dat Hyves aan het einde van 2013 zou stoppen. In oktober 2013 werd bekend dat alleen het spelletjesgedeelte verder zou gaan. De rest van de site zou worden verwijderd op 2 december 2013. Gebruikers kregen wel de mogelijkheid om hun profiel te downloaden.

Hyves Games (2013-heden)

Hyves bestaat niet meer als social network, maar is nu een spelletjessite. Hyves had te veel concurrentie van sites zoals Facebook en Twitter.

Platform

Profielen

Berichten

Emoji's

Games

Privacy

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hyves&oldid=777134"