Oligarch (Rusland): verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 10: Regel 10:
  
 
=== Sovjet-Unie ===
 
=== Sovjet-Unie ===
In de tijd van de Sovjet-Unie waren er niet echt mensen als de bojaren. In de beginjaren van de SU probeerde [[Vladimir Lenin|Lenin]] het land op harde wijze communistisch te laten worden. Dat mislukte, en hij voerde in 1921 de [[Nieuwe Economische Politiek|NEP]] in. Toen Lenin in 1924 stierf werd [[Jozef Stalin|Stalin]] dictator in 1928, en hij schafte de NEP af. Onder zijn leiding onderging het land vloedgolven van terreur: de zuiveringen. Toen Stalin in 1953 stierf kreeg het land iets meer vrijheid, maar het was nog steeds een streng [[Communisme|communistisch]] land.  
+
In de tijd van de Sovjet-Unie waren er niet echt mensen als de bojaren. In de beginjaren van de SU probeerde [[Vladimir Lenin|Lenin]] het land op harde wijze communistisch te laten worden. Dat mislukte, en hij voerde in 1921 de [[Nieuwe Economische Politiek|NEP]] in. Toen Lenin in 1924 stierf werd [[Jozef Stalin|Stalin]] dictator in 1928, en hij schafte de NEP af. Onder zijn leiding onderging het land vloedgolven van terreur: de zuiveringen. Toen Stalin in 1953 stierf kreeg het land iets meer vrijheid, maar het was nog steeds een streng [[Communisme|communistisch]] land. Ook kreeg het ruzie met [[Verenigde Staten|Amerika]]: de [[Koude Oorlog]]. Tijdens het bewind van [[Michael Gorbatsjov]] begon de Sovjet-Unie af te brokkelen, totdat Gorbatsjov op 25 december 1991 aftrad. Zijn opvolger [[Boris Jeltsin]], die gelijk president werd, was nog vóór het eind van dat jaar geen president van de SU meer. Op 31 december 1991 tekende hij het contract waarin stond dat de SU werd ontbonden. Jeltsin was zo kort president van de SU, dat hij niet eens wordt gezien als president (van de SU). Hierna werd hij namelijk president van Rusland.
 +
 
 +
=== Wederopbouw ===
 +
Na de val van de Sovjet-Unie kampte het "nieuwe" Rusland met economische problemen. Jeltsin besloot daarop de staatsbedrijven te verkopen. Steenrijke Russen kochten die op: de oligarchen. Vaak kregen ze politieke invloed. Maar aan het eind van de 20e eeuw en begin van de 21e veranderde dat. Op 31 december 1999 werd [[Vladimir Poetin]] president van Rusland. Hij was niet zo'n fan van oligarchen; hij wilde zelf alle macht! En een paar dagen na Poetins aantreden werden de eerste oligarchen gearresteerd.  
 
[[Categorie:Rusland]]
 
[[Categorie:Rusland]]

Versie van 28 nov 2022 17:27

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Russische oligarchen zijn steenrijke Russen die vaak politieke invloed hebben.

Geschiedenis

Russische oligarchen zijn er nog niet zo lang. Ze kwamen pas aan hun macht en geld aan het eind van de vorige eeuw.

Tsaardom Rusland

Tijdens de tijd van het tsaardom Rusland waren er ook al steenrijke mensen die veel macht hadden. Dat waren de bojaren. Bojaren waren steenrijke adelijke mensen. Ze hadden vaak een boerderij waarop boeren werkten. Een deel van de tijd woonden ze bij de tsaar in Sint-Petersburg. Daar waren ze adviseurs van de tsaar. Met de februari- en oktoberrevolutie verloren de bojaren alles en vluchtten ze zonder geld naar steden als Wenen, Parijs en Londen. Een nieuwe tijd brak aan; die van de Sovjet-Unie.

Sovjet-Unie

In de tijd van de Sovjet-Unie waren er niet echt mensen als de bojaren. In de beginjaren van de SU probeerde Lenin het land op harde wijze communistisch te laten worden. Dat mislukte, en hij voerde in 1921 de NEP in. Toen Lenin in 1924 stierf werd Stalin dictator in 1928, en hij schafte de NEP af. Onder zijn leiding onderging het land vloedgolven van terreur: de zuiveringen. Toen Stalin in 1953 stierf kreeg het land iets meer vrijheid, maar het was nog steeds een streng communistisch land. Ook kreeg het ruzie met Amerika: de Koude Oorlog. Tijdens het bewind van Michael Gorbatsjov begon de Sovjet-Unie af te brokkelen, totdat Gorbatsjov op 25 december 1991 aftrad. Zijn opvolger Boris Jeltsin, die gelijk president werd, was nog vóór het eind van dat jaar geen president van de SU meer. Op 31 december 1991 tekende hij het contract waarin stond dat de SU werd ontbonden. Jeltsin was zo kort president van de SU, dat hij niet eens wordt gezien als president (van de SU). Hierna werd hij namelijk president van Rusland.

Wederopbouw

Na de val van de Sovjet-Unie kampte het "nieuwe" Rusland met economische problemen. Jeltsin besloot daarop de staatsbedrijven te verkopen. Steenrijke Russen kochten die op: de oligarchen. Vaak kregen ze politieke invloed. Maar aan het eind van de 20e eeuw en begin van de 21e veranderde dat. Op 31 december 1999 werd Vladimir Poetin president van Rusland. Hij was niet zo'n fan van oligarchen; hij wilde zelf alle macht! En een paar dagen na Poetins aantreden werden de eerste oligarchen gearresteerd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oligarch_(Rusland)&oldid=750223"