Dubstep: verschil tussen versies
k (→Links) |
k |
||
Regel 19: | Regel 19: | ||
− | '''LET OP,''' deze muziekstijl, te zien op YouTube, kan afschrikken en rauw (griezelig) overkomen. |
+ | '''LET OP,''' deze muziekstijl, te zien op YouTube, kan afschrikken en rauw (griezelig) overkomen. Zie [[kijkwijzer]]. |
* [https://www.muziekweb.nl/Muziekweb/Cat/SingleSearch/Search?q=dubstep&catalogue= Muziekweb - Dubstep] |
* [https://www.muziekweb.nl/Muziekweb/Cat/SingleSearch/Search?q=dubstep&catalogue= Muziekweb - Dubstep] |
||
* [https://www.youtube.com/results?search_query=Dubstep YouTube - Dubstep] |
* [https://www.youtube.com/results?search_query=Dubstep YouTube - Dubstep] |
Versie van 18 dec 2020 17:02
Dubstep is een muziekstijl wat valt onder de elektronische dansmuziek dat eind jaren '90 van de twintigste eeuw in Zuid-Londen is ontstaan. Het is over het algemeen te herkennen aan de strakke baslijnen. De stijl ontstond als een uitloper van de Britse garagerock, en is verwant aan stijlen zoals 2-step en dub reggae, evenals jungle, broken beat, techno en grime. In het Verenigd Koninkrijk is de oorsprong van deze stijl terug te voeren tot de groei van het Jamaicaanse geluidssysteemfeest-wereld als dub en reggae in de vroege jaren '80.
De eerste dubstep-uitgaven dateren uit 1998. In 2001 werden dit geluid en andere soorten garagemuziek ten gehore gebracht en gepromoot in de Londense nachtclub Plastic People, tijdens de "Forward" -avond (soms aangegeven als FWD >>) en verder de piraat radio station Rinse FM, die van behoorlijke invloed op de ontwikkeling van de dubstep zou zijn. De term 'dubstep' begon rond 2002 te worden gebruikt door labels als Big Apple, Ammunition en Tempa, tegen die tijd dat gespecialiseerde geluiden die in deze remixen werden gebruikt, meer merkbaar werden en verschilden van 2-steps en grime (ook een elektronische muziekstijl met een tempo van 140 beats per minute BPM). Het tempo van de dubstep ligt bijna altijd in het bereik van 138-142 beats per minute (BPM), met een (hand)klap die gewoonlijk elke derde tel in een maat wordt ingevoegd. Verder wordt er met allerlei geluidsvervormingen gewerkt zoals echo. Hierdoor krijg je als het ware een 'wiebelig' basgeluid. Veel wordt gemaakt met behulp van computers en synthesizers.
Een zeer vroege aanhanger (liefhebber) van het dunstep geluid was BBC Radio 1 DJ John Peel, die het vanaf 2003 begon te spelen. In 2004, het laatste jaar van zijn radioshow, verkozen zijn luisteraars de Britse dubstep- producers en DJ's als Distance, Digital Mystikz en Plastician in hun top 50 van dat jaar. Dubstep begon de reguliere Britse populaire muziekwereld binnen te dringen toen het zich eind 2005 en begin 2006 buiten de kleine lokale scènes (clubs en dergelijke) verspreidde; veel websites die over de dubstep gingen, verschenen op internet en droegen bij aan de groei van de scene, zoals 'dubstepforum', de downloadsite 'Barefiles' en blogs zoals 'gutterbreakz'. Tegelijkertijd kreeg de dubstep veel aandacht in muziektijdschriften als 'The Wire' en online publicaties zoals 'Pitchfork', met een vaste rubriek getiteld 'The Month In: Grime / Dubstep'. De belangstelling voor dubstep groeide aanzienlijk nadat BBC Radio 1 DJ Mary Anne Hobbs de stijl begon te verdedigen, te beginnen met een show die eraan was gewijd (getiteld "Dubstep Warz") in januari 2006.
Tegen het einde van de jaren 2000 en begin 2010 begonen de dubstep verkoopcijfers succesvoller te worden in het Verenigd Koninkrijk, met meer singles en remixes die de hitlijsten binnenkwamen. Muziekjournalisten en critici (journalisten die kritieken schrijven) merkten ook een dubstep-invloed op in het werk van verschillende popartiesten. Rond deze tijd begonnen producers ook onderdelen van het originele dubstep-geluid te versmelten met andere invloeden, waardoor fusiestijlen (versmeltende stijlen) ontstonden, waaronder toekomstige garage en het langzamere en meer experimentele post-dubstep- geluid. De hardere door electro-house en heavy metal beïnvloede variant brostep, geleid door Amerikaanse producers zoals Skrillex, droeg enorm bij aan de populariteit van dubstep in de Verenigde Staten. Zo bestaat er ook trapstep (trap + dubstep), deepstep (deep, soulachtige elektronische muziek + dubstep) en melodic dubstep (dubstep met melodie).
Andere bekende dubstep dj's zijn Datsik, AG3NDA, Dubba Jonny. Er zijn heel veel verschillende dubstep dj's met allemaal een eigen 'substijl', alleen zijn deze niet allemaal even bekend. De ene dj maakt dubstep met gezang/rap, de andere met een laag tempo en weer een andere met meer drum dan synthesizer of bass. Er worden veel dubstep-remixes gemaakt van populaire muziek.
In Nederland is er de organisatie Dubstep Nederland via Facebook die informatie over de dubstep verzamelt en evenementen organiseert sinds oktober 2011. Deze evenementen zijn vooral voor jong volwassenen bedoeld.
Links
LET OP, deze muziekstijl, te zien op YouTube, kan afschrikken en rauw (griezelig) overkomen. Zie kijkwijzer.