Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Zwitsers zakmes

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een Zwitsers zakmes is een bekend zakmes. Ze worden gebruikt door het Zwitserse leger, zo zijn ze dan ook bekend geworden.

Vroeger maakten twee fabrieken het Zwitsers zakmes, Victorinox en Wenger. Ze mochten allebei de naam: Schweizer Messer gebruiken, dat mag niet iedereen omdat die naam beschermd is. Zij waren ook de enigen die het Zwitserse kruis mochten gebruiken, omdat dat ook beschermd is. Het kruisje wordt altijd op het heft van de messen aangebracht.

Victorinox noemde hun messen Original Schweizer Messer en Wenger noemde hun messen Echtes Schweizer Messer. Inmiddels is Wenger onderdeel van Victorinox.

Herkennen

Je herkent een Zwitsers zakmes aan: De naam die onder in het mesje is gegraveerd. Er staat dan de naam Wenger of Victorinox in. Als je het een onderdeel uit het mes haalt, hoor je een klik. Ook als je hem weer in het mes doet, hoor je een klik. Hij gaat het laatste stukje ook vanzelf dicht. Alles is van roestvrij staal.

Onderdelen

Er zitten verschillende onderdelen op het mes, het verschilt wel per mes. Zo heb je bijvoorbeeld een mes speciaal voor het leger.

De onderdelen die er bij kunnen zitten zijn op alfabetische volgorde:


Links

Dit zijn de links naar de website's van Wenger en Victorinox:

Filmpje

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zwitsers_zakmes&oldid=420686"