Help mee! Maak een account of meld je aan.

Een prettige Bevrijdingsdag!

Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?

Balpen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een balpen (ook ballpoint) is een schrijfpen met een stift waarin een stroperige inkt zit die via een kogeltje aan de onderzijde van die stift over het papier wordt uitgerold. Zo kun je er mee schrijven of tekenen. De balpen is rond 1940 uitgevonden door de Argentijn van Hongaarse afkomst Biro.

De balpen werd rond 1950 in Nederland geïntroduceerd en verdrong al gauw de tot dan toe gebruikelijke vulpen, alhoewel sommigen de vulpen trouw bleven. De balpen vervormde je schrift en - erger nog - je hand, beweerden ze. Maar de balpen trok zich daar niets van aan en zette onverstoorbaar zijn opmars voort.

De bekendste balpennen zijn sinds jaar en dag de twee modellen van de Franse Bic. Die zijn sinds de Jaren 50 van de vorige eeuw niet van uiterlijk veranderd. Een luxe ballpoint die nog steeds bestaat is de Parker Jotter. Daarnaast had je in de begintijd van de balpen de Zweedse Ballograf (die ook tot de betere balpennen werd gerekend), en in Nederland ontwikkelde zich een eigen balpenindustrie met merken als Dot (bekendste model de Dot-driekant) en Wemu. Maar die zijn inmiddels allemaal verdwenen en ingehaald door haast niets kostende producten uit het Verre Oosten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Balpen&oldid=612827"