Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Vulpen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vulpen "Parker 51"

Een vulpen is een schrijfinstrument en de opvolger van de penhouder met losse pen. Die pen moest in de inkt gedoopt worden om te kunnen schrijven. De vulpen echter bezit een inktreservoir, meestal een rubber zakje of een pompje, dat de inkt opzuigt en vasthoudt. Later werden kant en klare inktpatronen gebruikelijk. Het reservoir voorziet de penpunt van inkt zodra daar bij het schrijven druk op wordt uitgeoefend. De pen hoeft dus niet telkens ingedoopt te worden.

Het inktsysteem

Er zijn vele systemen bedacht om dit te bereiken. In 1809 werd het eerste Britse, in 1815 het eerste Franse, in 1878 het eerste Duitse patent verleend. De gouden pen met iridiumpunt werd in 1841 uitgevonden door R. Mallet. Verdere verfijningen werden in de loop van de 19de en 20ste eeuw bedacht door Waterman, Swan, Cross en anderen.

Schrijven met de hand

Schrijven met de hand raakt door de zegeningen van de techniek uit de mode en een goed verzorgd handschrift doet er tegenwoordig ook nog weinig toe. Vroeger was dat anders. Bovendien verleende de vulpen aan zijn bezitter een zekere status. Wie met een vulpen van een duur merk schreef, maakte indruk. Maar door de toegenomen welvaart is die tijd voorbij.

Bekend en beroemd

De bekendste vulpenmerken zijn wel Parker (met de karakteristieke pijlclip) en Sheaffer uit Amerika en Pelikan en Mont Blanc uit Duitsland. De "Parker 51" (de eerste met ingebouwde pen) was misschien de meest populaire van allemaal. Hij wordt niet meer gemaakt, maar brengt op internetveilingen nog leuke bedragen op.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vulpen&oldid=653516"