Help mee! Maak een account of meld je aan.
Doe mee aan de SuperSchrijfwedstrijd! Klik hier om je aan te melden.
Stem nu op: Operatie Barbarossa, Texel en Platentektoniek

Klok

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een wandklok
Een stationsklok

Een klok is een apparaat dat de tijd aangeeft. Er zijn heel veel verschillende klokken, zoals bijvoorbeeld:

  • Kerkklok
  • Stationsklok
  • Koekoeksklok

Er zijn ook digitale klokken: die geven de tijd niet met wijzers aan maar alleen met cijfers.

Behoefte

In de 15de eeuw hadden mensen een goed uurwerk nodig om op zee te weten waar ze waren. De breedtegraad kon gemakkelijk gemeten worden aan de hand van de hoogte van sterren boven de horizon, maar de lengtegraad kon je alleen maar meten door het vergelijken van de tijd op zee met de standaardtijd van een Europese meridiaan. (De meridiaan is een halve verticale evenaar.) Zo kon een zeeman bepalen hoe ver hij oostelijk of westelijk van deze meridiaan was.

Klok verzetten

Twee keer per jaar moeten we in Nederland (en elders) de klok verzetten.We noemen dat zomertijd. Wanneer het lente is (voorjaar) moet de klok een uur vooruit! En dan lijkt het alsof je dus een uur minder kan slapen... Eind oktober gaat de klok weer één uur terug; dan kun je dus een uur langer slapen. De klok wordt 's nachts om 3 uur verzet, dan hebben zo min mogelijk mensen er last van.

Kijk hier voor meer informatie en ezelsbruggen over dit onderwerp.

Spelletje

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Klok&oldid=599804"